Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
"Παράδεισος" κοιναγορίτικων εμπορευμάτων η χώρα μας

Ολο και πιο "μικρή" αποδεικνύεται χρόνο με το χρόνο η - κάποτε πολυδιαφημισμένη - τεράστια αγορά των εκατοντάδων εκατομμυρίων καταναλωτών της Κοινότητας για να απορροφήσει τα ελληνικά προϊόντα, που χάνουν συνεχώς έδαφος στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αντίθετα, όμως, τα σύνορα της χώρας μας - αυτής των 10 μόλις εκατ. κατοίκων - αποδεικνύονται "ανεξάντλητα" για τα κοινοτικά προϊόντα, τα οποία κατακλύζουν τα εμπορικά καταστήματα και εκτοπίζουν από την εγχώρια αγορά τα ελληνικά.Οι παραπάνω διαπιστώσεις προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σχετικά με την εξέλιξη του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας μας την περίοδο 1990-1995 σε σχέση με όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει για άλλη μια φορά ότι το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας παραμένει έντονα ελλειμματικό με καθεμία ξεχωριστά από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δηλαδή, όλες ανεξαιρέτως οι χώρες της ΕΕ εξάγουν στην Ελλάδα πολύ περισσότερα από όσα εισάγουν απ' αυτήν. Ειδικά για τη συγκεκριμένη εξέλιξη ευθύνονται εξ ολοκλήρου οι εκάστοτε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκαν ακόμη και αυτήν την "αναπόφευκτη" - σύμφωνα με τις ίδιες - ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ (τότε), αποδεικνύοντας ότι δε στάθηκαν ικανές να κινηθούν ακόμη και στη λογική του "συν Αθηνά και χείρα κίνει"...

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 1995 η αξία των εξαγωγών της Ελλάδας προς όλες της χώρες - μέλη της ΕΕ έφτανε μόνο για να καλύψει το 22% της αξίας των εισαγωγών που έγιναν στο διάστημα αυτό από τις ίδιες χώρες, έναντι 36% που κάλυπτε το 1990! Δηλαδή μέσα στην 6ετία '90-'95, σημειώθηκε μία πρωτοφανής εισαγωγική διείσδυση κοινοτικών προϊόντων, που εκφράζεται με το γεγονός ότι μειώθηκε κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό κάλυψης των κοιναγορίτικων εισαγωγών με εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στις χώρες - μέλη της ΕΕ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το 1980, μία χρονιά πριν η χώρα μας γίνει επίσημο κράτος - μέλος της ΕΟΚ (τότε), η αξία των εξαγωγών της Ελλάδας προς τις χώρες εκείνες κάλυπτε σχεδόν το 40% (!) της αξίας των εισαγωγών.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας προκύπτει ότι το 1995 η αξία των εισαγωγών εμπορευμάτων από τις χώρες της ΕΕ προς την Ελλάδα ανήλθε στο ποσό των 14,8 δισ. δολαρίων, ενώ η αξία των εξαγωγών της χώρας μας προς τις χώρες της ΕΕ έφτασε μόλις τα 3,3 δισ. δολάρια. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει για το 1995 ένα έλλειμμα της τάξης των 11,5 δισ. δολαρίων, το οποίο μάλιστα εμφανίζεται αυξημένο κατά 59,1% (!) σε σχέση με το έλλειμμα που υπήρχε το 1990 (7,2 δισ. δολ.). Η σημαντική αυτή αύξηση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας μας σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ, την περίοδο 1990-1995, οφείλεται στην κατακόρυφη πτώση κατά 19,8% που σημείωσαν οι εξαγωγές μας στη συγκεκριμένη περίοδο, ενώ αντίθετα η αξία των εισαγωγών σημείωσαν τρομακτική αύξηση κατά 30,7%.

Τα παραπάνω στοιχεία μαρτυρούν την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία και την πλήρη αποτυχία των μέχρι τώρα κυβερνήσεων. Μαρτυρούν επίσης με τον πλέον δραματικό τρόπο το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει η συνεχιζόμενη πολιτική μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζόμενων και η οποία ούτε στο ελάχιστο δεν έβαλε τις βάσεις για στοιχειώδη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αντίθετα, συντέλεσε στο να γίνεται όλο και πιο πειστική η άποψη εκείνη που δίνει στη χώρα μας τον τίτλο του "ουραγού" συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Β. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ