Παρασκευή 8 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο ένας και μόνο θεός

Να μας επιτρέψει ορισμένες σοβαρές ενστάσεις ο διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ), για τα όσα δήλωσε προχτές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Τζέλα, δε θα ήταν ρεαλιστικό, να επιδοτηθούν οι τιμές των καυσίμων (με τη μείωση, δηλαδή, του ποσοστού κέρδους) από την κρατική επιχείρηση. Δικαιολόγησε δε αυτή την τακτική, ισχυριζόμενος ότι το περιθώριο κέρδους των διυλιστηρίων της ΕΛΔΑ και της ΕΚΟ είναι ιδιαίτερα χαμηλό, ενώ μια τέτοια απόφαση θα συνιστούσε αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις δύο ιδιωτικές διυλιστηριακές μονάδες Petrola και Motor - Oil, οι οποίες παράγουν το υπόλοιπο 50% της εσωτερικής αγοράς.

Ενσταση πρώτη: Τα κρατικά ΕΛΔΑ είναι μία από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας. Εχει, επομένως, περιθώρια. Ακόμη περισσότερο, αν σκεφθεί κανένας ότι αν πωλούσε τα καύσιμα με μικρότερη τιμή, απ' ό,τι οι άλλες εταιρίες, θα μεγάλωνε τον όγκο των πωλήσεών της και επομένως θα είχε σοβαρές πιθανότητες να διατηρήσει - τουλάχιστον - τα κέρδη της στο ίδιο επίπεδο.

Ενσταση δεύτερη: Δεν κατανοούμε, γιατί μια τέτοια απόφαση θα συνιστούσε αθέμιτο ανταγωνισμό προς τις ιδιωτικές μονάδες. Αυτά λένε οι νόμοι της "ελεύθερης" αγοράς και του ανταγωνισμού; Τον τελευταίο δεν επικαλείται η κυβέρνηση, ως μοχλό για την πτώση των τιμών; Γιατί, τα λέει ριζικά αντίθετα τώρα ο διορισμένος από την κυβέρνηση υπεύθυνος της ΔΕΠ; Η μήπως, όλ' αυτά ισχύουν μόνον όταν δοξάζουν τον ένα και μόνο θεό της αγοράς, τα κέρδη της"ιδιωτικής πρωτοβουλίας";


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ