Τρίτη 1 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Δικάζεται τρίτη φορά ο Καλαμπόκας

Οπως αποφάσισε ο Αρειος Πάγος, το δικαστήριο θα εξετάσει εν τέλεσε το έγκλημα σε ψυχική ηρεμία ή εν βρασμώ ψυχής. Οι εκπαιδευτικοί προειδοποιούν ότι θα αντιδράσουν σε κάθε απόπειρα "να πέσει στα μαλακά"

Στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Λάρισας θα καθίσει σήμερα, για τρίτη φορά, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πάτρας, Γιάννης Καλαμπόκας,δολοφόνος του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα.Μια σειρά μεθοδεύσεις από την πρώην ηγεσία του Αρείου Πάγου, με πρόεδρο τον Β. Κόκκινο, κάνουν τον Γ. Καλαμπόκα να ελπίζει βάσιμα πως σύντομα θα βρίσκεται εκτός της φυλακής. Παράλληλα, σύσσωμος ο εκπαιδευτικός κόσμος προειδοποιεί πως θα αντιδράσει σε κάθε απόπειρα για "αποενοχοποίηση της δολοφονικής πράξης".

Ο Γ. Καλαμπόκας είχε καταδικαστεί την πρώτη φορά σε ισόβια και τη δεύτερη φορά σε 17 χρόνια και 3 μήνες κάθειρξη, κατηγορούμενος για τη δολοφονία με λοστό του καθηγητή Ν. Τεμπονέρα, σε σχολικό συγκρότημα της Πάτρας, το Γενάρη του 1991.

Σήμερα ξαναδικάζεται σύμφωνα με την υπ' αριθμό 571/96 απόφαση του Αρείου Πάγου, που έκανε δεκτή εν μέρει την αναίρεση κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Λάρισας, με το σκεπτικό ότι αυτή στερείται εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, γιατί δεν εξηγεί με ποια στοιχεία προκλήθηκε στον κατηγορούμενο "υπερδιέγερση κάποιου συναισθήματος ή πάθους, όπως είναι η οργή και ο φόβος".

Με αυτή την απόφαση έγινε δεκτή η αναίρεση, ως προς τη διάταξη της τέλεσης της πράξης της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική διάθεση. Ουσιαστικά, θα διερευνηθεί εκ νέου αν η ανθρωποκτονία έγινε εν βρασμώ ψυχικής ορμής. Η απόφαση αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανάβει το πράσινο φως στο Εφετείο Λάρισας να δεχτεί ότι ο Γ. Καλαμπόκας βρισκόταν σε βρασμό ψυχικής ορμής τη στιγμή που διέπραξε τη δολοφονική πράξη και όχι σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, όπως είχε κρίνει προηγούμενα το δικαστήριο.

Η απόφαση 571/96 του Αρείου Πάγου, που άνοιξε το δρόμο για την αποφυλάκιση του Γ. Καλαμπόκα εκδόθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη, σε μια στιγμή που οι αντιδράσεις οι οποίες θα προκαλούνταν θα ήταν οι λιγότερες δυνατές.

Το 1993 ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Β. Κόκκινος και το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) κατηγορήθηκαν ότι είχαν επιχειρήσει να αλλοιώσουν τη σύνθεση του Εφετείου Λάρισας - είχε καταγγελθεί και στη Βουλή - μεταθέτοντας το μισό Εφετείο Λάρισας και κρατώντας μια θέση κενή για να μη μπορεί να γίνει κλήρωση των δικαστών, αλλά να επιτευχθεί επιλεκτικός διορισμός. Επίσης, ότι, στο χρονικό διάστημα που εκκρεμούσε η αίτηση αναίρεσης του Γ. Καλαμπόκα ο Β. Κόκκινος και το ΑΔΣ αποφάσισαν να στείλουν στη Λάρισα ως πρόεδρο Εφετών τον Λ. Λυμπερόπουλο,ο οποίος για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε διατελέσει σύμβουλος των υπουργών Δικαιοσύνης της τελευταίας κυβέρνησης της ΝΔ.

Στη δίκη του Γ. Καλαμπόκα που αρχίζει σήμερα, πρόεδρος του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας θα είναι ο Λ. Λυμπερόπουλος και τακτικοί δικαστές οι εφέτες κ.κ. Παπαγιάννης και Κατσανεβάκης, οι οποίοι κληρώθηκαν για τη δίκη.

Ολες αυτές οι μεθοδεύσεις, που έχουν απώτερο σκοπό την αποενοχοποίηση του Γ. Καλαμπόκα, βρίσκουν αντίθετο τον εκπαιδευτικό κόσμο.

Η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων επισημαίνει και τα εξής: "Ως εκπαιδευτικοί, αλλά και ως πολίτες με αγωνιστικές ευαισθησίες εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για την προσπάθεια που γίνεται να βγει λάδι ο φυσικός αυτουργός μιας πολιτικής δολοφονίας. Η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου, κινείται στην κατεύθυνση νομιμοποίησης στην κοινωνία αντιλήψεων και πρακτικών που το λαϊκό κίνημα έχει βάλει στο περιθώριο".

Στην ίδια ανακοίνωση η ΟΛΜΕ επισημαίνει ότι "ο χρόνος δεν μπορεί να αλλοιώνει το αίσθημα δικαίου ούτε τις δημοκρατικές συνειδήσεις ούτε την ανθρώπινη και συναδελφική αλληλεγγύη. Η δίκη που πραγματοποιείται δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο αποενοχοποίησης μιας δολοφονικής και καλά προμελετημένης πράξης".

Μάλιστα, η ΟΛΜΕ προειδοποιεί πως "οποιαδήποτε προσπάθεια εξαγνισμού και αθώωσης του Γ. Καλαμπόκα θα συναντήσει τη δυναμική αντίθεση των εκπαιδευτικών". Ανάλογη ανακοίνωση έχει εκδώσει και η ΕΛΜΕ Καρδίτσας.

Τέλος, το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει κηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία στους νομούς Αχαϊας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας, προκειμένου να διευκολυνθούν και να παραστούν οι εκπαιδευτικοί στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια.

Γ. ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ