Σάββατο 5 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανταγωνισμός ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης

Το δικό της χαρτί στη διαμεσολάβηση για την επιβίωση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" στη Μέση Ανατολή εμφανίζεται αποφασισμένη να παίξει η Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την ουσιαστική αποτυχία της Συνόδου της Ουάσιγκτον. Παρ' όλα αυτά, ο Λευκός Οίκος φαίνεται αποφασισμένος να μην αφήσει το παιχνίδι αμαχητί και έτσι, διαψεύδοντας τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ αναμένεται να παραστεί στην επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών την Κυριακή. Την ίδια στιγμή, σχετική ηρεμία επικρατεί στην Ιερουσαλήμ, αλλά και στη Δυτική Οχθη, ενώ τόσο ο Γιάσερ Αραφάτ όσο και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου προσπαθούν να δείξουν συμπεριφορά καλής θέλησης.

Υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκαν, χτες το απόγευμα, οι καθιερωμένες ομαδικές προσευχές των μουσουλμάνων. Ιδιαίτερα μέτρα είχαν ληφθεί στο τζαμί αλ Ακσά της ανατολικής αραβικής Ιερουσαλήμ, όπου συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 12.000 πιστοί. Παρά τις λεκτικές αντεγκλήσεις με τους παρευρισκόμενους Ισραηλινούς στρατιώτες, η πλειοψηφία των συγκεντρωμένων δε φάνηκε διατεθειμένη να εμπλακεί σε νέα βίαια επεισόδια, ενώ παραινέσεις για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση απηύθυναν και οι θρησκευτικοί ηγέτες των μουσουλμάνων. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος είχε τεθεί σε επιφυλακή μετά από τις εκκλήσεις για εξέγερση των εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων, είχε εντολές να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν λιγότερη βία και να απωθήσει απλώς τους συγκεντρωμένους αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Παρεμβαίνει δυναμικά η Ευρώπη

Ειδική μνεία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έκαναν, για άλλη μια φορά, Ευρωπαίοι ηγέτες. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν στη Νάπολη, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι γνωστοποίησαν ότι θα ζητήσουν από τους εταίρους στην ΕΕ να επιβεβαιώσουν με νέο έγγραφό τους την επιθυμία της Ευρώπης να παίξει ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Ο Πρόντι συναντήθηκε, χτες το πρωί, με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος στη συνέχεια επρόκειτο να μεταβεί στο Παρίσι για συνάντηση με τον Ζακ Σιράκ. Οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για την περιοχή, επανέλαβαν την έκκληση της ΕΕ να σφραγιστεί άμεσα η υπόγεια σήραγγα στην ανατολική Ιερουσαλήμ και καταδίκασαν, και πάλι, την υπέρμετρη και δυσανάλογη χρήση βίας που έκανε ο ισραηλινός στρατός κατά των Παλαιστινίων.

Παράλληλα με τις δηλώσεις αυτές, χαρακτηριστικές του ενδιαφέροντος της ΕΕ να παρέμβει στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Μπγιορν Τόρε Γκόνταλ, ανακοίνωσε ότι την Κυριακή θα επισκεφτεί το Ισραήλ και τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη για να έχει συνομιλίες και με τις δύο πλευρές. Οπως υπογράμμισε ο Γκόνταλ, η χώρα του, η οποία φιλοξένησε την υπογραφή της αρχικής ειρηνευτικής συμφωνίας Ισραηλινών και Παλαιστινίων, νιώθει αρκετά συνδεδεμένη με τα τεκταινόμενα στην περιοχή και γι' αυτό ο ίδιος θα μεταβεί στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να αποσοβήσει μια ενδεχόμενη κατάρρευση της "ειρηνευτικής διαδικασίας".

Προσπαθεί να προλάβει η Ουάσιγκτον

Στην περιοχή, όμως, σπεύδει και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Οπως ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο, ο Ουόρεν Κρίστοφερ θα παραστεί στην επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών την Κυριακή στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερέζ. Στο Ερέζ θα βρεθεί την Κυριακή και ο Ντένις Ρος, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον για τη Μέση Ανατολή. Αν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαίωσε την είδηση της μετάβασης στη Μέση Ανατολή του Κρίστοφερ, στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου γίνεται γνωστό ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει και ξεχωριστές συναντήσεις με τον Παλαιστίνιο ηγέτη και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Επίσης, η Ουάσιγκτον γνωστοποίησε ότι στα πλαίσια της προσπάθειάς του να δώσει νέα ώθηση στην "ειρηνευτική διαδικασία", ο Αμερικανός Πρόεδρος υπέγραψε ειδικό νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση των δασμών για τα εισαγόμενα προϊόντα από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη, έτσι ώστε "να τονωθεί η οικονομική κατάσταση στα αυτόνομα εδάφη". Ανάλογα μέτρα φέρεται να έχει λάβει και η Παλαιστινιακή Αρχή για τα αμερικανικά προϊόντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ