Κυριακή 6 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Εντονες πολιτικές ζυμώσεις

ΒΑΡΣΟΒΙΑ (ανταπόκριση Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ). -

Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις συνεχίζονται στην Πολωνία όχι μόνο μεταξύ των διαρκώς συσπειρούμενων κομμάτων της αντιπολίτευσης ενάντια στον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά και μεταξύ των δύο κυβερνητικών κομμάτων - την Ενωμένη Αριστερά και το Αγροτικό Κόμμα.

Οι αντιπαραθέσεις αρχίζουν από την κυβερνητική μεταρρύθμιση με την κατάργηση υπουργείων, δημιουργία νέων, όπου επήλθε προσωρινή συμβιβαστική λύση. Το παράδοξο είναι ότι το Αγροτικό Κόμμα κατέχει τα μισά σχεδόν υπουργεία, την προεδρία της Βουλής, της Γερουσίας αν και έχει αρκετά μικρότερο αριθμό βουλευτών. Με τη μεταρρύθμιση επέβαλε τη θέλησή του και ανέλαβε και το δυναμικό - υπέρ - υπουργείο του Θησαυροφυλακίου. Η κυβερνητική συνεργασία που σφραγίστηκε με την υπογραφή νέου πρωτοκόλλου, δεν έλυσε τα προβλήματα των αντιπαραθέσεων, γιατί το Αγροτικό Κόμμα όχι μόνο ερωτοτροπεί με τη συσπειρωμένη αντιπολίτευση "Κίνηση της Αλληλεγγύης", αλλά επήλθε συνεννόηση μαζί της για μη αμοιβαία επίθεση μπρος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Ακόμα επιδείνωση των σχέσεων έφερεκαι η ψηφοφορία στη Γερουσία όπου το Αγροτικό Κόμμα καταψήφισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο υπέρ των αμβλώσεων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Γερουσία με θέμα τις αμβλώσεις, χιλιάδες κόσμου με πλακάτ και συνθήματα (κατά του νομοσχεδίου) συγκεντρώθηκαν ύστερα από διαδήλωση έξω από τη Γερουσία ψάλλοντας θρησκευτικούς ύμνους. Οσον αφορά την τύχη του απορριφθέντος νομοσχεδίου, αυτό θα επανέλθει για εκ νέου συζήτηση στη Βουλή όπου και τελικά θα κριθεί.Σημειώνουμε πως τέτοια αυστηρή νομοθεσία κατά των αμβλώσεων δεν υπάρχει σε καμιά χώρα της Ευρώπης, εξαιρουμένης της καθολικής Ιρλανδίας.

Στο χώρο της αντιπολίτευσης παρατηρείται μια τάση συσπείρωσης όλων των δυνάμεων για τη δημιουργία ενιαίου μετώπου κατά της Αριστεράς. Συσπειρώθηκαν μέχρι σήμερα πολλά, σχεδόν όλα, τα μικρά κόμματα και ομάδες. Καταβάλλονται προσπάθειες για τη συμμετοχή των αντιπολιτευόμενων κομμάτων "Ενωση Ελευθερίας" που παρέχει δείγματα σύγκλισης, του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Γιαν Ολσόφσκι, που θέτει σαν όρο την πρωτοκαθεδρία του και του κόμματος "Ενωση Εργασίας" που παραμένει χωρίς ανταπόκριση.

Ολα τα παραπάνω κόμματα δέχονται ισχυρές πιέσεις από την καθολική εκκλησία, όπως τέτοιες πιέσεις δέχθηκε και το Αγροτικό Κόμμα που θέλει να γίνει ρυθμιστής της πολιτικής και οικονομικής ζωής της Πολωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ