Σάββατο 12 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Είναι πασίγνωστο το τεράστιο πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος. Ολόκληρη η ανθρωπότητα κινδυνεύει από τις αλόγιστες επεμβάσεις, που δημιουργούν ανεπίστρεπτες καταστροφές στο περιβάλλον. Η τρύπα του όζοντος, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, η καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας της Γης και τόσα άλλα, είναι φαινόμενα, που όλοι γνωρίζουμε. Στη χώρα μας αυτά τα φαινόμενα τα βλέπουμε καθημερινά.

Κατ' αρχάς πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα, μια κύρια αιτία της καταστροφής του περιβάλλοντος που συντελείται, είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Το σπάταλο καταναλωτικό μοντέλο που επιβάλλεται, με τη δημιουργία αναγκών που δεν είναι απαραίτητες στον άνθρωπο, για να εξυπηρετήσει την κερδοφορία των μεγάλων μονοπωλίων, η χρησιμοποίηση της φύσης όχι με βάση και τη μελλοντική προοπτική της ανθρωπότητας, αλλά με βάση το άμεσο συμφέρον του κεφαλαίου, η αδυναμία χάραξης μιας προγραμματισμένης ανάπτυξης που δημιουργείται από τους νόμους της λεγόμενης "ελεύθερης αγοράς", δεν επιτρέπουν τον απαραίτητο συνδυασμό μιας ανάπτυξης προς όφελος των λαών, με την αναγκαία περιφρούρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Βέβαια, δεν ισχυριζόμαστε ότι η κατάσταση ήταν ιδανική στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και την ΕΣΣΔ, που χτίζανε το σοσιαλισμό. Ομως γι' αυτό μπορεί να ασκηθεί σοβαρή κριτική, αφού ο σχεδιασμός της οικονομίας που εφάρμοζαν και οι κοινωνικές προτεραιότητες που μπορούσαν να δώσουν, τους επιτρέπανε μια εντελώς διαφορετική περιβαλλοντική πολιτική.

***

Μια σημαντική δραστηριότητα, εντελώς αναγκαία για τον άνθρωπο, αλλά που επιδρά σημαντικά στο περιβάλλον, είναι και η παραγωγή και χρήση της ενέργειας. Κι εδώ παρουσιάζονται υπερβολές για δήθεν προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και σοβαρές παραλείψεις, που υποκινούνται από μεγάλα μονοπωλιακά κέντρα και αποβλέπουν στην αύξηση των υπερκερδών τους. Μερικά τέτοια παραδείγματα στη χώρα μας θα αναφερθούν, για να φανούν καλύτερα τα παραπάνω.

Πολύ καλές, για το περιβάλλον, μορφές ενέργειας είναι ασφαλώς οι ήπιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ανεμογεννήτριες, υδροηλεκτρική, κλπ). Πολλές απ' αυτές είναι και οικονομικά συμφέρουσες, αφού το κόστος παραγωγής ενέργειας είναι συγκρίσιμο με άλλες ενεργειακές πηγές (πετρέλαιο, κάρβουνο, κλπ.). Κι όμως εδώ παρουσιάζονται "περίεργες" αντιρρήσεις για δήθεν προστασία του περιβάλλοντος. Ετσι π. χ. βλέπουμε την εκτροπή του Αχελώου, με τα αντίστοιχα φράγματα, που θα μπορούσε να στηρίξει και την αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας, με ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, να τορπιλίζεται με "οικολογικές" προφάσεις, όταν και οικολογικά ακόμα είναι αναγκαία. Ασφαλώς, δεν υπάρχει αντίρρηση να εξεταστούν οι όποιες οικολογικές επιπτώσεις θα μπορούσε να υπάρξουν από υδροηλεκτρικά έργα, όμως το τορπίλισμά τους κρύβει συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Για τον Αχελώο, αλλά και άλλα παρόμοια έργα (π.χ. Νέστος) κρύβει την επιδίωξη των ιμπεριαλιστών της ΕΕ, να μην ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή της χώρας μας, αφού τα φράγματα της ΔΕΗ πέρα από παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δίνουν και δυνατότητες άρδευσης.

***

Μια σοβαρή εγχώρια πηγή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι οι λιγνίτες που διαθέτει η χώρα μας. Εκτός από το σχετικά χαμηλό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν τα λιγνιτικά εργοστάσια, εξασφαλίζεται και πολύτιμο συνάλλαγμα, αφού υποκαθιστούν άλλα εισαγόμενα καύσιμα και μειώνεται η οικονομική αστάθεια που παρατηρείται σε περιόδους πετρελαϊκών κρίσεων. Ασφαλώς η εξόρυξη και καύση του λιγνίτη δημιουργεί σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, όμως γι' αυτά υπάρχουν μέτρα που ελαχιστοποιούν τις βλάβες και αποκαθιστούν την περιβαλλοντική ισορροπία. Φίλτρα, αποκατάσταση των ορυχείων, κλπ., μπορούν να δώσουν ικανοποιητικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα. Μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωμένα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ούτε στην περιοχή της Πτολεμαϊδας - Αμυνταίου, ούτε στη Μεγαλόπολη. Ιδιαίτερη καθυστέρηση παρατηρείται στην περιβαλλοντική αποκατάσταση των ορυχείων. Η ΔΕΗ είναι ανάγκη να χρηματοδοτήσει όλα αυτά τα μέτρα. Ενώ, όμως τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις αδιαφορούσαν για τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, ξαφνικά άρχισαν να συζητούν την υποκατάσταση λιγνίτη στην περιοχή Πτολεμαϊδας - Αμυνταίου από Φυσικό Αέριο (ΦΑ), δήθεν για περιβαλλοντική προστασία. Η αιτία, όμως, δεν είναι η περιβαλλοντική ευαισθησία, αλλά τα συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών και εγχώριων εκπροσώπων τους, που θέλουν να κερδοσκοπήσουν με τις νέες εγκαταστάσεις, αλλά και να διευκολύνουν την ελεύθερη εμπορία ΦΑ μέσα από τον αγωγό της ΔΕΠΑ. Δεν τους απασχολεί ότι το ΦΑ, όταν καίγεται απευθείας στην οικιακή κατανάλωση, στη βιοτεχνία, τη βιομηχανία έχει τριπλάσια περίπου απόδοση από όταν παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Δεν τους νοιάζει ότι η ανάπτυξη των δικτύων διανομής ΦΑ, που καθυστερούν περίπου 10 χρόνια, θα μπορούσε να υποκαταστήσει τοπετρέλαιο, με σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα για τη χώρα μας. Δεν τους νοιάζει ότι η μείωση παραγωγής λιγνίτη στην περιοχή Πτολεμαϊδας - Αμυνταίου θα μειώσει την απασχόληση και θα αυξήσει την ανεργία.

Τελικά, διαπιστώνεται ότι, όταν ο αστικός Τύπος και η άρχουσα τάξη ευαισθητοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος, αυτό γίνεται γιατί από πίσω κρύβεται το συμφέρον κάποιου μεγάλου κεφαλαίου, ξένου ή ντόπιου. Στις περισσότερες μάλιστα απ' αυτές τις περιπτώσεις η συνολική περιβαλλοντική βελτίωση δεν είναι σημαντική. Αντίθετα, όπου δεν υπάρχει συμφέρον κάποιου μονοπωλίου, υπάρχει και πλήρης αδιαφορία για το περιβάλλον. Ετσι π. χ. οι εγκαταστάσεις πετρελαίου των πολυεθνικών στο Πέραμα, που και περιβαλλοντικά είναι ανεπίτρεπτες, αλλά και δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για τους κατοίκους, αφού δεν καλύπτουν στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας, δεν απασχολούν ούτε το κράτος, ούτε τα αστικά ΜΜΕ.

***

Και για την προστασία του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με την αναγκαία ενεργειακή ανάπτυξη προς όφελος του λαού, απαιτείται η αγωνιστική αντεπίθεση των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, ενάντια στα μονοπωλιακά συμφέροντα. Το αντιμονοπωλιακό μέτωπο κι εδώ πρέπει να πάρει σάρκα και οστά. Βέβαια, τελικά για τη λύση όλων αυτών των προβλημάτων, απαιτείται μια άλλη κοινωνική οργάνωση, που θα σχεδιάζει μακροπρόθεσμα τη φιλολαϊκή ανάπτυξη (και των ενεργειακών αναγκών) σε συνδυασμό με τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, που χρειάζονται οι μέλλουσες γενικές. Απαιτείται η σοσιαλιστική κοινωνία.

Νίκος ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΣ

Ενώ τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις αδιαφορούσαν για τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, ξαφνικά άρχισαν να συζητούν την υποκατάσταση λιγνίτη στην περιοχή Πτολεμαϊδας - Αμυνταίου από Φυσικό Αέριο, δήθεν για περιβαλλοντική προστασία. Η αιτία, όμως, δεν είναι η περιβαλλοντική ευαισθησία, αλλά τα συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών και εγχώριων εκπροσώπων τους, που θέλουν να κερδοσκοπήσουν με τις νέες εγκαταστάσεις, αλλά και να διευκολύνουν την ελεύθερη εμπορία ΦΑ μέσα από τον αγωγό της ΔΕΠΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ