Σάββατο 12 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το σχολείο "φροντιστήριο" για τα φροντιστήρια

Τη λειτουργία των τμημάτων των σχολείων με κριτήριο το επίπεδο γνώσεων της ξένης γλώσσας των μαθητών, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών (ΔΕΕ).

"Ούτε λίγο ούτε πολύ ο υπουργός και η κυβέρνηση ζητούν να αναπτύξουμε συνεργασία με τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Δηλαδή, να εκτιμήσουμε τι έχουν μάθει οι μαθητές σε αυτά ή στα ιδιαίτερα και με βάση αυτά τα στοιχεία να φτιάξουμε τμήματα κατά επίπεδο γνώσεων στις ξένες γλώσσες. Ισως το επόμενο βήμα να είναι ότι πρέπει να πάρουμε υπόψη το τι διδάσκεται και στα άλλα φροντιστήρια και να κάνουμε τμήματα κατά επίπεδο γνώσεων σε μαθηματικά, γλώσσα, φυσική κ.ά. Ετσι, και επίσημα το δημόσιο σχολείο θα γίνει εξάρτημα ή "φροντιστήριο" των φροντιστηρίων", τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΔΕΕ.

Η ΔΕΕ σημειώνει ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να κρύψει ότι οι νεοφιλελεύθερες αυτές απόψεις επιχειρούν την κατηγοριοποίηση των μαθητών, τραυματίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία με ένα ακόμη πιο ωμά αντιπαιδαγωγικό και ταξικό μέτρο. Ηδη, η εφαρμογή αυτών των επιπέδων έχει δημιουργήσει τμήματα, που λειτουργούν κατά επίπεδο και σε άλλα μαθήματα.

Επίσης, η ΔΕΕ εκτιμά ότι ο "πολιτισμός" των διακρίσεων δεν έχει θέση στη δημόσια εκπαίδευση και τονίζει: "Χρειάζεται αγώνας για να ανακληθεί το μέτρο αυτό άμεσα, γιατί κάθε καθυστέρηση θα είναι καταστροφική για τη δημόσια παιδεία που απέμεινε. Η ξενόγλωσση δημόσια παιδεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ούτε σαν δεκανίκι της ιδιωτικής ούτε και σαν Δούρειος Ιππος ταξικών μέτρων σε βάρος των παιδιών των εργαζομένων".

Για να αναβαθμιστεί η ξενόγλωσση δημόσια παιδεία, η ΔΕΕ τονίζει ότι χρειάζονται διορισμοί νέων εκπαιδευτικών στα σχολεία τόσο για τις ανάγκες των κενών όσο και για τις ανάγκες της ενισχυτικής διδασκαλίας, ενώ άμεση είναι η ανάγκη για ενιαία αναλυτικά προγράμματα και σχολικά βιβλία που θα αποτελούν και το υλικό για να μαθαίνουν ενιαία οι μαθητές, έτσι ώστε το δημόσιο σχολείο θα δίνει εφόδια και οι μαθητές να μπορούν να αποκτούν κρατικό τίτλο σπουδών ορισμένου επιπέδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ