Κυριακή 13 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νετσμετίν Ερμπακάν

Για άλλη μια φορά, το μέλλον της ετερόκλητης τουρκικής κυβέρνησης τίθεται εν αμφιβόλω. Αιτία: τρεις προτάσεις μομφής και από τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης. Αφορμή: η επίσκεψη του πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν, στη Λιβύη, όπου ο συνταγματάρχης Καντάφι τον "ταπείνωσε".

Δεν είναι μόνο οι ηγέτες της αντιπολίτευσης - ο έμπειρος Ετζεβίτ, ο φιλόδοξος Μπαϊκάλ κι ο "πρωθυπουργός εν αναμονή" Γιλμάζ - που απειλούν την κυβέρνηση υπό τον ηγέτη του Κόμματος Ευημερίας, με κατάρρευση, αλλά και στελέχη του "συμμάχου" Κόμματος Ορθού Δρόμου. Η αβεβαιότητα επιτείνεται λόγω των... αγνώστων βουλών της αρχηγού του, Τανσού Τσιλέρ.

Πρόσθετη - και ίσως πολλαπλασιαστική - αποσταθεροποιητική επίδραση για την κυβέρνηση έχουν οι πληροφορίες αμερικανικών, συνήθως καλά ενημερωμένων εντύπων, από τις οποίες συνάγεται ότι η διπλωματική ελίτ των ΗΠΑ δε θα ενοχλούνταν ιδιαιτέρως αν ο Ερμπακάν ανατρεπόταν - μάλλον το αντίθετο. Η διαφορετική, της αμερικανικής, στρατηγική που επιχείρησε ο αρχηγός του Ρεφάχ να χαράξει στη Μέση Ανατολή και το ευρύτερο περιφερειακό σύστημα (επικύρωση εκκρεμούς συμφωνίας με Ιράν, επισκέψεις σε ισλαμικές χώρες και "στήριξη" προς τη Λιβύη του "τρομοκράτη" Καντάφι) εξόργισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι εξελίξεις στη γείτονα δεν εξαρτώνται, με τόσο άμεση διάκριση, από την Ουάσιγκτον, όμως ό,τι κι αν συμβεί την ερχόμενη Τετάρτη - όταν θα συζητηθεί η ("τρεις σε μία") πρόταση μομφής - θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις...

Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ