Κυριακή 13 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
1991-1996
Πορεία συνεχούς περικοπής στις επιχορηγήσεις

Καθηλωμένες και άγρια πετσοκομμένες στα επίπεδα του 1991 παραμένουν οι δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα και ειδικότερα τα κονδύλια των κρατικών προϋπολογισμών της τελευταίας εξαετίας, που διατίθενται για επιχορηγήσεις σε διάφορους φορείς. Το συμπέρασμα αυτό, που άλλωστε αποτελεί υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ απέναντι στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών, προκύπτει από την εξέλιξη των κονδυλίων των τακτικών προϋπολογισμών που αφορούν επιχορηγήσεις διαφόρων φορέων κοινωνικού χαρακτήρα την περίοδο 1991-1996. Πρόκειται για τις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τα εκπαιδευτικά και νοσηλευτικά ιδρύματα, τους συγκοινωνιακούς φορείς, τα αθλητικά σωματεία, τα πολιτιστικά ιδρύματα και το σύνολο των υπόλοιπων κοινωνικών φορέων.

Οπως φαίνεται και στον πίνακα σχετικά με την εξέλιξη μιας σειράς επιχορηγήσεων στους προϋπολογισμούς των ετών 1991-1996, το συνολικό ποσό των επιχορηγήσεων εμφανίζεται αυξημένο κατά 72,9%,ενώ στο αντίστοιχο διάστημα ο πληθωρισμός έτρεχε σε μέσα επίπεδα με ρυθμό 74,4%.Στο σύνολό τους δηλαδή και σε σταθερές τιμές, οι σχετικές δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα παραμένουν καθηλωμένες εδώ και μία εξαετία, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι φορείς να αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρότατο πρόβλημα κάλυψης των στοιχειωδών λειτουργικών τους αναγκών. Πρόκειται για σαφές δείγμα του πώς εκδηλώθηκε όλα αυτά τα χρόνια η "κοινωνική ευαισθησία" των κυβερνήσεων κύρια του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ.

Από τα στοιχεία του πίνακα προκύπτει ότι το σύνολο των επιχορηγήσεων του προϋπολογισμού του 1996 προβλέπεται να ανέλθει στα 1.284,8 δισ. δραχμές, έναντι 663 δισ. δραχμών το 1991. Στο διάστημα 1994-1996, που είναι περίοδος διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, το συνολικό ποσό των επιχορηγήσεων εμφανίζεται αυξημένο κατά 16%,τη στιγμή που ο μέσος πληθωρισμός στο ίδιο διάστημα έτρεχε με ρυθμό 18,6%.

Οι δραματικές περικοπές στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα αποτελούν ουσιαστικά την άλλη όψη - πέρα από τη φοροεισπρακτική πλευρά της - της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας που επέβαλλαν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Μιας πολιτικής που οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας και ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση της ποσότητας των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών από τους διάφορους κοινωνικούς φορείς. Και εκτός των άλλων, η συνεχής συρρίκνωση των επιχορηγήσεών τους αφήνει τελικά ακάλυπτα τα ελλείμματα των φορέων αυτών, τα οποία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να καλύψει μέσω νέας αύξησης των νοσηλίων για τα νοσοκομεία, του περιορισμού της δωρεάν εκπαίδευσης και παροχής βιβλίων για τα σχολεία και ενδεχόμενα μέσω μιας νέας αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων για τα ασφαλιστικά ταμεία ή νέας επίθεσης στα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Ο πίνακας με τις επιχορηγήσεις κατά τομέα είναι αποκαλυπτικός για το σφαγιασμό που υπέστησαν τα σχετικά κονδύλια που χορηγούνται σε διάφορους φορείς, από τις τελευταίες "γαλαζοπράσινες" κυβερνήσεις της περιόδου 1991-1996. Σημειωτέον ότι για το 1996 λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που προβλέπονται από τον φετινό προϋπολογισμό, ο οποίος ακόμη δεν έχει κλείσει. Ενδεικτικά και δεδομένου ότι στην παραπάνω περίοδο ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα αυξήθηκε κατά 74,4%,αξίζει να αναφέρουμε ότι: Οι επιχορηγήσεις προς το ΙΚΑ αυξήθηκαν μόλις κατά 26,1% και ανήλθαν σε 227 δισ. δρχ. έναντι 192 δισ. δρχ. το 1991. Σημαντική μείωση κατά 85,1% εμφανίστηκε στα κονδύλια που χορηγούνται για τις δαπάνες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα τα σχετικά ποσά να περιοριστούν σε 9,2 δισ. δρχ. το 1996 από 63,8 δισ. δρχ. το 1991. Ανάλογη τύχη είχαν και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για φοιτητικά συσσίτια, οι επιχορηγήσεις των οποίων μειώθηκαν στο ίδιο διάστημα κατά 5,4%.Στη συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων περιπτώσεων, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, οι επιχορηγήσεις αυξήθηκαν με ρυθμό μικρότερο του πληθωρισμού (που σημαίνει ότι σε απόλυτες τιμές μειώθηκαν) ή περίπου στα επίπεδα του πληθωρισμού (που σημαίνει ότι ουσιαστικά παρέμειναν στάσιμες).

Αξιοσημείωτα είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την επεξεργασία των σχετικών στοιχείων για την περίοδο 1994-1996. Στο συγκεκριμένο διάστημα διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ τέθηκε περισσότερο από ποτέ ζήτημα περικοπών στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, στα πλαίσια του "αγώνα δρόμου", στον οποίο επιδίδεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την ικανοποίηση των όρων του προγράμματος "σύγκλισης". Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής αποτυπώνονται ανάγλυφα στα στοιχεία που παρατίθενται στον διπλανό πίνακα.

Β. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ