Κυριακή 13 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
Πρόωρες εκλογές και στην Ιαπωνία

Σε μία ακριβώς βδομάδα πάνω από 97.000.000 Ιάπωνες ψηφοφόροι προσέρχονται εσπευσμένα στις κάλπες για να αναδείξουν τα νέα μέλη της Βουλής και καινούρια κυβέρνηση. Η αφορμή αλλά και το κλίμα που προηγήθηκε μέχρις ότου ο πρωθυπουργός Ριουτάρο Χασιμότο προκηρύξει πρόωρες εκλογές στη χώρα του "Ανατέλλοντος Ηλίου" φάνηκε να θυμίζει αρκετά την τακτική του Ελληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη σχετικά με τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών της 22ής του Σεπτέμβρη. Μία πρώτη ομοιότητα ήταν η αιφνιδιαστική προκήρυξη εκλογών ενόψει της λήψης μιας σειράς μέτρων λιτότητας για την "περίφημη" αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης! Ωστόσο, οι ενδεχόμενες ομοιότητες που μπορεί να υπάρχουν αναφορικά με το σκεπτικό του Κώστα Σημίτη και του Ριουτάρο Χασιμότο, αλλά και σχετικά με το προεκλογικό πολιτικό κλίμα Αθήνας - Τόκιο φαίνεται να σταματούν εδώ. Και αυτό, γιατί οι λόγοι που οδήγησαν τον Ιάπωνα πρωθυπουργό στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ήταν κάτι παραπάνω από το φόβο της ενδεχόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας μπροστά στα νέα μέτρα...

Στην προκειμένη περίπτωση, οι αληθινοί λόγοι που οδήγησαν τον Ριουτάρο Χασιμότο στο πρόωρο στήσιμο των κάλπεων συνδέονται με μία σειρά έντονης φημολογίας και εισαγγελικών ερευνών, στο "στόχαστρο" των οποίων έχουν μπει για τα καλά τόσο ο σημερινός πρωθυπουργός όσο και ο Κοϊτσι Κάτο, γενικός γραμματέας της μεγαλύτερης παράταξης (Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα) που συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα συνασπισμού κομμάτων.

Διαπλεκόμενα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα

Οι μεγαλύτερες ιαπωνικές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Weekly Post", φιλοξενούν καθημερινά άρθρα που φέρουν τον Ριουτάρο Χασιμότο και τον Κοϊτσι Κάτο να έχουν παράνομες δοσοληψίες με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, όπως με τη φαρμακευτική εταιρία "Τσουμούρα". Η εταιρία "Τσουμούρα" καταφέρνει να επιβιώνει έως σήμερα παρά τις εις βάρος της κατηγορίες για φοροδιαφυγές εκατομμυρίων δολαρίων και υπέρογκα χρέη που ξεπερνούν το 1,3 δισ. δολάρια!

Δεν είναι μυστικό ότι ο πρωθυπουργός Χασιμότο, που κατά τ' άλλα θεωρείται "αξιοπρεπής" πολιτικός καριέρας, έχει μεγάλη επιρροή και τεράστια εξουσία στις υποθέσεις του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η εφημερίδα "Weekly Post" υποστηρίζει ότι έπαιρνε τεράστια χρηματικά ποσά ως ενίσχυση του κόμματός του από την εταιρία "Τσουμούρα" εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Μία ειδική ομάδα ανακριτών και ερευνητών του Γραφείου Εισαγγελίας του Τόκιο έχουν τον τελευταίο καιρό εντείνει τις έρευνές τους στην υπόθεση "Τσουμούρα" και, όπως λένε δικαστικές πηγές, ετοιμάζονται να προχωρήσουν σύντομα (ίσως και μέσα στον ερχόμενο Δεκέμβρη) σε συλλήψεις που θα κάνουν σάλο. Αυτό, ίσως, να ανοίξει τους κρουνούς των αποκαλύψεων για τις σκοτεινές σχέσεις ανάμεσα σε πολιτικούς και οικονομικά στελέχη της καταχρεωμένης εταιρίας.

Το πρόβλημα σ' αυτή την περίπτωση είναι ολοφάνερα μεγάλο, μιας που σημαντικές πτυχές αυτού του ζητήματος δεν περιορίζονται στις "κακές γλώσσες", αλλά και σε δημόσιες ομολογίες. Στις αρχές Σεπτέμβρη, ο επίσης κατηγορούμενος, γενικός γραμματέας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Κοϊτσι Κάτο, είχε δηλώσει δημοσίως: "Στις ερχόμενες συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου, η αντιπολίτευση και ιδίως το Κόμμα του Νέου Μετώπου θα με κατηγορήσει για σκάνδαλα, που εντούτοις δεν έχουν εμένα ως στόχο αλλά τον πρωθυπουργό Ριουτάρο Χασιμότο. Για να προστατεύσω, λοιπόν, τον πρωθυπουργό, θα διαλύσουμε το Σώμα του Κοινοβουλίου με την έναρξη της νέας, φθινοπωρινής, συνεδρίασης"... Βέβαια, ο κύριος Κοϊτσι δεν είναι τόσο πονόψυχος. Εχει και ο ίδιος λερωμένος τη φωλιά του: Δημοσιεύματα του ιαπωνικού Τύπου δεν τον αναμειγνύουν μόνον με την υπόθεση "Τσουμούρα". Αρκετές εφημερίδες, επικαλούμενες πηγές που πρόσκεινται στο Γραφείο Εισαγγελέα του Τόκιο, αναφέρουν ότι ο γενικός γραμματέας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών δέχτηκε παρανόμως υπέρογκα ποσά από τη χρηματιστηριακή εταιρία "Ασαγκάμι" και δη από τον πρόεδρό της, Τομόμι Κιμούρα. Με τον τρόπο αυτό, επιμένουν τα δημοσιεύματα, ο Κοϊτσι Κάτο κατάφερε να διευρύνει τις επιχειρήσεις του - μεταξύ άλλων και στον τομέα της εναέριας μεταφοράς εμπορευμάτων...

Εδώ περιττεύει σχεδόν κάθε σχόλιο, καθώς είναι μάλλον έκδηλο ότι οι εκλογές "μύρισαν" από την εποχή που το "κεφάλι του ψαριού" άρχισε να βρωμάει για τα καλά! Ισως, οι "κακιές γλώσσες" να μην είναι τόσο άδικες όταν υποστηρίζουν ότι οι πρόωρες εκλογές ήταν το "τέλειο κάλυμμα" προκειμένου να μειωθούν οι έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης περί σκανδαλολογίας.

Προγνωστικά της εκλογικής μάχης

Ποιες άραγες θα είναι οι συνέπειες όλων αυτών στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα της 20ής του Οκτώβρη; Ισως, να μην είναι και τόσο σημαντικές. Οι πολιτικές συγκυρίες των τελευταίων ημερών είναι με το πλευρό του Ριουτάρο Χασιμότο. Ο ίδιος διατηρεί σε υψηλά ποσοστά το προφίλ δημοτικότητάς του (τα τελευταία γκάλοπ τον φέρνουν πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με 39%), ενώ ο κυριότερος αντίπαλός του ο Ισίρο Οζάουα, πρώην στέλεχος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και νυν ηγέτης του Κόμματος Νέου Μετώπου, τον ακολουθεί από μακριά με 13%.. Ομως, έτσι και αλλιώς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης - με μόνη φωτεινή εξαίρεση το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιαπωνίας (που στις προηγούμενες εκλογές πήρε ποσοστό 7,7%!) - είναι αποδυναμωμένα και μικρής εκλογικής δύναμης. Ο άλλος "άσος" του Ριουτάρο Χασιμότο ακούει στην απογοήτευση των ψηφοφόρων: Περίπου το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είτε δηλώνει "αναποφάσιστο", είτε ότι δεν υποστηρίζει κανένα κόμμα.

Πάντως, δε θα πρέπει να αποκλείονται και οι εκπλήξεις. Μία ενδεχόμενη συμμαχία ανάμεσα στο νεοσυγκροτηθέν Δημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα του Νέου Μετώπου, θα μπορούσε, (εάν βεβαίως αυτοί οι δυο συνεργαστούν στενά, και τα πάνε καλά στις εκλογές), να στερήσει την εξουσία από τον Ριουτάρο Χασιμότο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι καθαρό το εξής: Βασικά ζητήματα, όπως η γραφειοκρατία του ιαπωνικού κρατικού μηχανισμού και η φιλοαμερικανική πολιτική του Τόκιο δεν πρόκειται να ενταχθούν στην προεκλογική ατζέντα "διαξιφισμών" των περισσότερων κομμάτων, πράγμα που, για μία ακόμη φορά, αναμένεται να απομακρύνει από τις κάλπες μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων...

Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ