Κυριακή 13 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΕΙΤ
Ακόμα ψηφίζει... ο μισός πληθυσμός

Λίγα χρόνια πριν μπούμε στον 21ο αιώνα και οι γυναίκες δεν έχουν ακόμα δικαίωμα ψήφου σε αρκετές χώρες. Οι πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στο Κουβέιτ, που διεξήχθησαν την περασμένη βδομάδα, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανισότητας των δύο φύλων, σε μια χώρα, όπου σύμφωνα με έναν δυτικό διπλωμάτη, "οι εκλογές διεξάγονται ελεύθερα". Το πόσο ελεύθερες μπορούν να είναι οι εκλογές χωρίς τη συμμετοχή του μισού περίπου πληθυσμού, ο δυτικός διπλωμάτης φαίνεται πως το έχει ξεχάσει.

Πάντως το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα ψήφου δεν είναι καθόλου καινούριο φαινόμενο στις ισλαμικές χώρες. Πρόσφατα στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν περιόρισαν κατά πολύ τις ελευθερίες των γυναικών, ενώ δεν είναι λίγες οι χώρες, κυρίως ισλαμικές, που αντιμετωπίζουν τις γυναίκες σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίες. Ωστόσο, τα πράγματα θα έπρεπε να είχαν αλλάξει, τουλάχιστον στο Κουβέιτ. Πριν τέσσερα χρόνια οι υποψήφιοι βουλευτές, κατά την προεκλογική περίοδο, υπόσχονταν να υποστηρίξουν το δικαίωμα των γυναικών στην ψήφο. Ομως, μιας και εκλεγήκανε, "ξέχασαν" την υπόσχεσή τους, όπως και η κυβέρνηση. Αυτή τη φορά, όμως, οι γυναίκες του Κουβέιτ είναι πιο επιφυλακτικές και πιο εξαγριωμένες. "Δε θα μας ξανακοροϊδέψουν", υπόσχονται.

Και για να υλοποιήσουν την υπόσχεσή τους ξεκίνησαν, προεκλογικά, ποικίλες διαμαρτυρίες. Ολο το Σεπτέμβρη οι γυναίκες έκαναν "επιδρομές" στα ανδροκρατούμενα Ντιουανίγιας (ενός τύπου συγκέντρωσης με φαγητό), όπου έκαναν ομιλίες για την υποστήριξη των ανδρών στο δίκαιο αίτημά τους να ψηφίσουν. Η αποφασιστικότητα των γυναικών ήταν τόσο δυνατή που ελάχιστοι ήταν αυτοί που τόλμησαν να εναντιωθούν στο αίτημά τους. Τελικό αποκορύφωμα ήταν η μαζική κινητοποίηση στις 29 Σεπτέμβρη.

Ομως, αξίζει να πούμε και μερικές κουβέντες για την ιστορία του Κουβέιτ. Μέχρι τον Πόλεμο του Κόλπου, η χώρα είχε μοναρχία. Υπήρχε ωστόσο εκλεγμένη Βουλή προηγούμενα, στη δεκαετία του 1980, όμως ο εμίρης αποφάσισε να τη διαλύσει όταν άρχισε να συγκρούεται με την κυβέρνηση. Το 1992, ύστερα από πιέσεις που δέχτηκε, ο εμίρης αναγκάστηκε να αποκαταστήσει το Σύνταγμα.

Επανερχόμενοι όμως στο θέμα του δικαιώματος ψήφου των γυναικών, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν το επόμενο βήμα της νέας Βουλής θα είναι η αποδοχή του αιτήματος αυτού. Ομως, δεν είναι και λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές που πιστεύουν πως είναι καλύτερα να μην ψηφίζουν οι γυναίκες στο Κουβέιτ, γιατί η πλειοψηφία τους είναι στο βάθος βαθιά συντηρητικές σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά θέματα.

"Ο μόνος λόγος που αλλάξαμε γνώμη σχετικά με το δικαίωμα της γυναίκας να ψηφίζει, είναι επειδή φοβόμαστε ότι οι περισσότερες γυναίκες θα αποδειχθούν περισσότερο συντηρητικές απ' ό,τι οι άνδρες και θα ψήφιζαν τους ισλαμιστές, δίνοντάς τους έτσι την πλειοψηφία στη βουλή".

Οι γυναίκες όμως, από τη μεριά τους, απορρίπτουν αυτή τη θεωρία.

"Πρέπει να πιστεύεις στη δημοκρατία, έστω και αν αυτή δε σε συμφέρει", τόνισε η Λούμπνα Σαϊντ αλ - Αμπας, εργαζόμενη στην τηλεόραση του Κουβέιτ, η οποία οργάνωσε και τη μεγάλη συγκέντρωση των γυναικών στα τέλη του Σεπτέμβρη. Η ίδια αλλά και άλλες γυναίκες υπενθυμίζουν συνεχώς πως ο πρίγκιπας Τζαμπίρ αλ - Σαμπάχ, όταν βρισκόταν στην εξορία εξαιτίας της ιρακινής κατοχής, είχε δηλώσει πως η ψήφος των γυναικών είναι απλώς ζήτημα χρόνου. Ο χρόνος αυτός, όπως αναφέρουν, θα έπρεπε να είχε ήδη έρθει...

Κ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ