Σάββατο 9 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εικόνες εγκατάλειψης

Το όργιο των λαθρανασκαφών στο Νομό Τρικάλων θίγουν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής και Βαγγέλης Μπούτας,καθώς και την απάθεια των αρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίες "παραμένουν θεατές των εξελίξεων και δηλώνουν ανήμπορες να προστατέψουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς".

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι "πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η Κοινότητα Γόμφων Τρικάλων,όπου στη διάρκεια κατασκευής του δικτύου ύδρευσης αποκαλύφθηκε τάφος των ελληνιστικών χρόνων και στη συνέχεια, με την επιμονή των κοινοτικών αρχών, πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές, οι οποίες αποκάλυψαν αρχαίο τείχος από ασβεστολιθικούς ογκόλιθους,μήκους 100 περίπου μέτρων. Ομως, οι ανασκαφές σταμάτησαν, εξαιτίας της ανεπαρκούς χρηματοδότησής τους.Οταν οι κοινοτικές αρχές διαμαρτυρήθηκαν, η ΙΕ ΕΠΚΑ υποστήριξε ότι το διαθέσιμο προσωπικό της απασχολείται στο σύνολό του στις ανασκαφές της οδοποιίας. Λίγες μέρες μετά στην Κοινότητα Γόμφων "άγνωστοι" πραγματοποίησαν λαθρανασκαφή, καταστρέφοντας και τμήμα του τείχους. Το πρόβλημα βέβαια δεν περιορίζεται στην Κοινότητα Γόμφων, αλλά αφορά ολόκληρο το νομό. Εξάλλου, το περιστατικό αυτό υπογραμμίζει - εκτός των άλλων - και την αναγκαιότητα της ίδρυσης επιτέλους αρχαιολογικού μουσείου στα Τρίκαλα".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Πολιτισμού τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε "να προστατευτούν τα αρχαία και οι αρχαιολογικοί χώροι - ιδιαίτερα οι χώροι που βρίσκονται σε εξέλιξη ανασκαφές - και να παταχτούν η αρχαιοκαπηλία και οι λαθρανασκαφές. Να προστατευτούν τα ευρήματα και ο χώρος της ανασκαφής στην Κοινότητα Γόμφων Τρικάλων και να διατεθεί το αναγκαίο προσωπικό και οι πιστώσεις, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές. Να στελεχωθούν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων του νομού με το αναγκαίο προσωπικό, προκειμένου να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους και τέλος να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου Τρικάλων".

Ανεμόμυλος στον... αέρα

Ενας ανεμόμυλος του 19ου αιώνα, στον Αγιο Ανδρέα Κυνουρίας του Νομού Αρκαδίας, κινδυνεύει να καταρρεύσει. Οπως αναφέρεται σε Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, Μήτσου Κωστόπουλου και Σταύρου Παναγιώτου προς τον υπουργό Πολιτισμού: Επικίνδυνη η κλίση που έχει πάρει καθώς και μετατόπιση κατά δύο μέτρα λόγω της διάβρωσης. Ο ανεμόμυλος είναι εγκαταλελειμμένος από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, αλλά στις μέρες μας κινδυνεύει να καταρρεύσει. Επιβάλλεται η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων να επέμβει αμέσως".

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Πολιτισμού "ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε να διασωθεί και να αξιοποιηθεί ο ανεμόμυλος;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ