Σάββατο 2 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μετράνε κέρδη και ζημιές οι δύο πλευρές

Πληθαίνουν οι φωνές για συνάντηση και συνεννόηση των "βαρόνων", προκειμένου να βρεθεί λύση

Η "επόμενη μέρα" στη ΝΔ βρήκε και τις δύο πλευρές να αποτιμούν τα κέρδη και τις ζημιές της προχτεσινής αντιπαράθεσης, ενώ πληθαίνουν οι φωνές στελεχών, που ζητούν μια "τρίτη λύση", προκειμένου να αποφευχθεί η πόλωση και τελικά η "περιθωριοποίηση της παράταξης".

Ο Μ. Εβερτ και τα στελέχη του εκτιμούν ότι μετά την προχτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τη σαφέστατη προειδοποίησή του προς τους"τρεις", να τον αμφισβητήσουν ανοιχτά ή διαφορετικά "να σωπάσουν", η πλάστιγγα έγειρε υπέρ του Εβερτ, ο οποίος έδειξε ότι ελέγχει πλήρως το εσωκομματικό παιχνίδι. Μάλιστα, όλες οι πληροφορίες συνηγορούν στο ότι ο πρόεδρος τη ΝΔ θα ακολουθήσει την ίδια σκληρή τακτική έναντι των τριών όλο το επόμενο διάστημα μέχρι το συνέδριο. Στη Ρηγίλλης θεωρούν ότι ο έλεγχος του κομματικού μηχανισμού θα τους αποφέρει μια νίκη στο συνέδριο με παράλληλη περιθωριοποίηση των "τριών", που έτσι θα εμφανιστούν ότι δεν έχουν τη διαφημιζόμενη από τους ίδιους αποδοχή της κομματικής βάσης. Ωστόσο, οι επιτελείς του Μ. Εβερτ έχουν κάθε λόγο να φοβούνται από τη διαφαινόμενη αποστασιοποίηση στελεχών που μέχρι τώρα στήριζαν τον Μ. Εβερτ όπως ο Κ. Τσαλδάρης και ο Σ. Δήμας. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, όπως και η Α. Ψαρούδα - Μπενάκη ζήτησαν συνάντηση και συνεννόηση των κορυφαίων στελεχών, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της ηγεσίας. Θέση που εκ των πραγμάτων ανοίγει εκ νέου το θέμα της προεδρίας της ΝΔ, παρά τη θέση του Μ. Εβερτ ότι αυτό έληξε με την επανεκλογή του.

Από την πλευρά τους οι "τρεις" τις επόμενες μέρες θα χαράξουν την τακτική τους, ενόψει των νέων δεδομένων, τα οποία ουσιαστικά τους θέτουν "εκτός κομματικής νομιμότητας", εάν συνεχίσουν να ζητούν νέες εσωκομματικές εκλογές πριν το συνέδριο. Οι τρεις θεωρούν κρίσιμης σημασίας αυτό το θέμα και εάν τελικά δε γίνει δεκτό το αίτημά τους τότε είναι αποφασισμένοι να μην πάρουν μέρος στην επιτροπή διοργάνωσης του συνεδρίου. Η φράση του Γ. Σουφλιά στο τέλος της προχτεσινής συνεδρίασης ότι "από δω και πέρα ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του", αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, καθώς πλέον η αντιπαράθεση με τον Εβερτ είναι μονόδρομος για τους "τρεις". Ενας άλλος παράγοντας που ενδεχομένως θα επηρεάσει τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα είναι η στάση του Γ. Βαρβιτσιώτη. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Γ. Παναγιωτόπουλος (που διορίστηκε από τον Μ. Εβερτ) είπε ότι η άρνηση του αντιπροέδρου της ΝΔ να αναλάβει την ευθύνη για τη συγκρότηση της επιτροπής συνεδρίου έγινε γιατί "νομίζει ότι θα παίξει κάποιον άλλο ρόλο στα τεκταινόμενα στη ΝΔ".

Για τα τεκταινόμενα στη ΝΔ έκανε δηλώσεις και ο εκτός κόμματος πρώην υπουργός Εξωτερικών Μ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προέβλεψε σύγκρουση και διάσπαση στο συνέδριο του κόμματος, εάν δεν απομακρυνθεί ο Μ. Εβερτ από την ηγεσία του κόμματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εσπασε η εσωκομματική "εκεχειρία" (1997-01-18 00:00:00.0)
Την Κυριακή η "συνάντηση κορυφής" (1997-01-03 00:00:00.0)
Αναζωπυρώνονται οι εσωκομματικές συγκρούσεις (1996-12-18 00:00:00.0)
Προσωρινή ανακωχή στο "παραπέντε" (1996-11-08 00:00:00.0)
Ολοι εναντίων όλων (1996-09-26 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η εσωκομματική αντιπαράθεση (1996-02-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ