Σάββατο 2 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
"Να συνεισφέρουν και οι ΟΤΑ"

Επισημοποιήθηκε χτες, η νέα περικοπή οικονομικών πόρων που ανήκουν στην Αυτοδιοίκηση. Δηλώσεις του πρωθυπουργού

Επιβεβαιώθηκε, χτες και από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να περικόψει κι άλλο τις ήδη πενιχρές κρατικές επιχορηγήσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο και τους γενικούς γραμματείς των περιφερειών της χώρας, ο Κ. Σημίτης ισχυρίστηκε ότι είναι ανάγκη η Αυτοδιοίκηση να συνεισφέρει και αυτή ώστε να επιτύχει το "πρόγραμμα σύγκλισης". "Η χώρα, είπε χαρακτηριστικά, συναντά προβλήματα. Και απέναντι σ' αυτά πρέπει όλοι να συνεισφέρουμε. Πρέπει και οι δήμοι και οι κοινότητες να αντιληφθούν ότι ναι μεν είναι απαραίτητοι οι πόροι αλλά από την άλλη μεριά είναι απαραίτητο οι πόροι αυτοί να χρησιμοποιούνται κατά σωστό τρόπο. Χρειάζεται να βοηθήσουν κι αυτοί για να πετύχουμε. Δε θα πετύχουμε αν ο καθένας θεωρεί ότι πρέπει να έχει στη διάθεσή του πόρους οι οποίοι δεν έχουν περιορισμό. θέλουμε και πιστεύουμε στην προώθηση της Αυτοδιοίκησης αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεισφέρουν σε ένα καλό αποτέλεσμα". Με τη δήλωση αυτή γίνεται φανερό ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να ενοχοποιήσει την Αυτοδιοίκηση για τα αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησής του, για τη "στενωπό" που συνεπάγεται η εφαρμογή του "προγράμματος σύγκλισης", από το οποίο μόνο κερδισμένο βγαίνει το μεγάλο κεφάλαιο.

Η δήλωση του πρωθυπουργού, ήρθε σαν απάντηση σε ερώτηση του "Ρ" για το πώς σχολιάζει η κυβέρνηση το γεγονός ότι και τα δύο συνέδρια της Αυτοδιοίκησης (ΤΕΔΚΝΑ και ΚΕΔΚΕ) έχουν σαν κεντρικό τους θέμα την οικονομική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος της Αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα ήδη οι δήμοι της Αττικής να έχουν αποφασίσει το κατ' αρχήν πενθήμερο κλείσιμό τους από τις 11 Νοέμβρη. Ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα σε δύο ερωτήσεις που αφορούσαν το γιατί παρακρατά η κυβέρνηση θεσμοθετημένους υπέρ της Αυτοδιοίκησης πόρους και αναφέρθηκε γενικώς στο πρόβλημα της "χώρας", που όμως επί της ουσίας είναι το πρόβλημα της ολιγαρχίας της χώρας το οποίο καλούνται να πληρώσουν παντοιοτρόπως τα λαϊκά στρώματα.

Κατά τ' άλλα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε μετά τη συνάντησή του με τους περιφερειάρχες, κάποιες γενικές διακηρύξεις για τον "εκσυγχρονισμό" της δημόσιας διοίκησης, διακηρύξεις που έχει κάνει αρκετές φορές στο παρελθόν και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Α. Τσοχατζόπουλος και είναι το περιεχόμενο του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου για την περιφερειακή διοίκηση. Είπε, σχετικά, πως το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή. Επιπρόσθετα ανακοίνωσε επικείμενες αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία (κύρια για τη ρύθμιση της ψήφου των ετεροδημοτών). Ανακοίνωσε επίσης, την απόφαση για αναγκαστική συνένωση δήμων και κοινοτήτων, καθώς και την κατάρτιση νέου δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα μέσα από τον οποίο θα ρυθμίζεται και το θέμα του νέου βαθμολογίου.

Για την Αυτοδιοίκηση, είπε, πρόσθετα, πως μέχρι τον Σεπτέμβρη του '97 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης αρμοδιοτήτων σ' αυτήν (δεν είπε τίποτα και για μεταφορά πόρων).

Παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών, συγκεκριμενοποίησαν μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, σε προσωπικές συζητήσεις με δημοσιογράφους, το σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με τα οικονομικά των ΟΤΑ. Επαναβεβαιώθηκε, έτσι, ότι ο μόνος πόρος που θα μείνει άθικτος είναι το ποσοστό που προέρχεται από τον φόρο φυσικών προσώπων, ενώ όλοι οι άλλοι πόροι είναι "αντικείμενο συζήτησης". Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να προσβλέπει με σιγουριά μόνο στα 2/3 των σημερινών πόρων της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δήμοι λίγο πριν το λουκέτο... (2003-06-11 00:00:00.0)
Νέα βάρη στις πλάτες των δήμων (2002-09-18 00:00:00.0)
Προεκλογική φιέστα με το Γ' ΚΠΣ (1999-05-07 00:00:00.0)
Δεν είναι αυτοδιοίκηση όσοι αντιδρούν (1997-09-19 00:00:00.0)
Ετσι για να υπάρχει κι αυτή... (1996-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ