Σάββατο 2 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Συνέπεια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική!

Το νομοσχέδιο του προκατόχου του που ρυθμίζει θέματα των πανεπιστημίων πρόκειται να προωθήσει ο Γερ. Αρσένης. Ρυθμίζει τα θέματα της εξέλιξης μελών ΔΕΠ, το πανεπιστημιακό μισθολόγιο, την "αυτοτέλεια" των ΑΕΙ. Στο στόχαστρο και πάλι τα συγγράμματα

Αποφασισμένος να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο της διάλυσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, σύμφωνα πάντα με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης στησυνέντευξη Τύπου που έδωσε, για να ανακοινώσει ότι επανέρχεται προσωρινά η διάταξη του "νόμου Σουφλιά", σχετικά με το θέμα της επαγγελματικής εξέλιξης των πανεπιστημιακών. Αναγκάστηκε, όμως, να απαντήσει και σε ερωτήσεις για άλλα φλέγοντα θέματα της εκπαίδευσης. Με τις απαντήσεις του, από τη μια έκανε ξεκάθαρο ότι θα συνεχίσει την πολιτική περαιτέρω υποβάθμισης και διάλυσης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, ενώ από την άλλη προσπάθησε να υποβαθμίσει τα προβλήματα έλλειψης υποδομής στα σχολεία, αποφεύγοντας, ταυτόχρονα, να απαντήσει ακριβώς πότε και πώς θα καλυφθούν τα κενά εκπαιδευτικών.

Κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των πανεπιστημιακών, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει προσωρινά μεταβατική διάταξη του Νόμου Σουφλιά, προκειμένου να ρυθμιστούν εκκρεμείς κρίσεις μελών ΔΕΠ. Είπε επίσης ότι θα ξεκινήσει αμέσως διάλογος, με στόχο να κατατεθεί νέα νομοθετική ρύθμιση μέσα στους δύο πρώτες μήνες του '97. Στο μεταξύ συνεχίζεται η αποχή των πανεπιστημιακών. Χτες, απόφαση πήρε ο Σύλλογος ΔΕΠ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας, σε αποχή βρίσκονται ήδη οι καθηγητές στα Πανεπιστήμια Πατρών, Νομικής και Παντείου, ενώ από τη Δευτέρα ξεκινά ο σύλλογος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ο υπουργός είπε, επίσης, ότι θα προχωρήσει και στην κατάρτιση πανεπιστημιακού μισθολογίου, σύμφωνα με το πόρισμα της διυπουργικής Επιτροπής των υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει διαχωρισμό των πανεπιστημιακών πλήρους και μερικής απασχόλησης, μείωση των αποδοχών κατά 1/3 σε εκείνους που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία κ.ά. Ως προϋπόθεση, για να προχωρήσει σε τελική ρύθμιση, ο υπουργός έθεσε την αποτελεσματική εξέταση ενός συστήματος ελέγχου για το ποιοι πανεπιστημιακοί είναι πλήρους και ποιοι μερικής απασχόλησης, αποδεχόμενος έτσι τη μερική απασχόληση των πανεπιστημιακών.

Επικαλούμενος τον "Ελληνα φορολογούμενο", ο Γερ. Αρσένης έκανε σαφή την πρόθεσή του να προχωρήσει στην αξιολόγηση των ΑΕΙ, η οποία, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του προκατόχου του, θα γίνεται φυσικά από από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το μεγάλο κεφάλαιο μέσω επιτροπών ξένων εμπειρογνωμόνων. Ο υπουργός δεν αρνήθηκε ότι θα υπάρχουν κυρώσεις στα ΑΕΙ, που δε θα αξιολογούνται θετικά, ενώ για το ποιες θα είναι αυτές οι κυρώσεις είπε ότι είναι αντικείμενο συζήτησης.

Αναφερόμενος στο θέμα του Β ΚΠΣ ο υπουργός εξέφρασε την "ελπίδα" ότι το θέμα των συγγραμμάτων, όπως το γνωρίζουμε, θα είναι παρελθόν, κάνοντας λόγο για ενίσχυση των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών και φανερώνοντας έτσι την πρόθεσή του να προχωρήσει στην κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων. "Διάλογος" να γίνεται...

Οταν ρωτήθηκε για το συλλαλητήριο που αποφάσισαν από κοινού για τις 12 Νοέμβρη οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και των Ομοσπονδιών Γονέων Αθήνας και Πειραιά, ο υπουργός αναρωτήθηκε "για ποιο λόγο γίνεται". Χωρίς βέβαια να μπει στον κόπο να τοποθετηθεί επί της ουσίας των αιτημάτων των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών και τις πενιχρές δαπάνες, είπε ότι "κινητοποιήσεις γίνονται όταν αποτύχει ένας διάλογος" και ότι "διάλογος γίνεται".

Κάτω από αυτό το πρίσμα προσπάθησε να αμφισβητήσει τα στοιχεία για τις ελλείψεις, λέγοντας ότι στα σχολεία του Κορυδαλλού δε λείπουν 170 καθηγητές αλλά μόνο 40 και ότι αφορούν κυρίως καθηγητές ξένων γλωσσών. Ομως ο αριθμός 170 έχει αναφερθεί συνολικά για τα σχολεία της περιοχής Πειραιά και προκαλεί εντύπωση πως μπερδεύτηκε ο υπουργός. Οσο για την πραγματική κατάσταση, η Κ. Κυριακοπούλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά, δήλωσε στο "Ρ" ότι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε μόλις χτες η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Νομαρχίας Πειραιά, τα κενά σε καθηγητές είναι 185, τα οποία κατανέμονται σε 158 σε πλήρη κενά και 27 κενά σε ωρομίσθιους.

Ο υπουργός Παιδείας είπε ακόμη ότι δεν μπορεί να δεχτεί ότι υπάρχει έλλειψη, τη στιγμή που 7.500 εκπαιδευτικοί βρίσκονται αποσπασμένοι εκτός εκπαιδευτικού συστήματος, σαν να είναι αυτό δικαιολογία για τις χιλιάδες χαμένες ώρες διδασκαλίας και να φταίνε γι' αυτό όσοι διαμαρτύρονται. Ανακοίνωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις για να καλυφτούν τα "πραγματικά" κενά, αποφεύγοντας επιμελώς να αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ