Σάββατο 2 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκβιάζουν τους παραγωγούς οι καπνέμποροι

Επιχειρούν τώρα να καταστρατηγήσουν τα συμβόλαια που υπέγραψαν, δίνοντας μειωμένες εμπορικές τιμές για τα καπνά

Να καταστρατηγήσουν τα συμβόλαια που υπέγραψαν με τους καπνοπαραγωγούς, επιχειρούν για άλλη μια φορά οι έμποροι - μεταποιητές με την ανοχή της κυβέρνησης και του υπουργείου Γεωργίας, αλλά και με την ανοχή της ΠΑΣΕΓΕΣ και της "Καπνικής", που ενώ από τη μία καταγγέλλουν το γεγονός αυτό, από την άλλη περιορίζονται σε συσκέψεις και ενημέρωση των αγροτών.

Οπως δείχνουν τα πράγματα, με το ξεκίνημα της εμπορικής περιόδου στα καπνά, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην τηρηθούν οι αυξημένες, σε σχέση με πέρσι, αλλά πάντα εξευτελιστικές εμπορικές τιμές που υπέγραψαν οι έμποροι με τις Ομάδες Παραγωγών. Οι καπνοπαραγωγοί για άλλη μια φορά βρίσκονται μπροστά στις ασύδοτες ορέξεις των εμπόρων που ανεξέλεγκτοι επιχειρούν να τους πάρουν την παραγωγή μισοτιμής, δίνοντας τιμές και ποιοτικές συνθέσεις των καπνών κατά πολύ μειωμένες, σε σχέση με τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί από το Μάη και άσχετες με τις πραγματικές ποιότητες των ελληνικών καπνών. Οπως αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση της "Καπνικής", σε σύσκεψη που έγινε στη Θεσσαλονίκη με ομάδες παραγωγών από όλη τη χώρα και παρουσία του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, επισημάνθηκε ο κίνδυνος πραξικοπηματικής υλοποίησης των συμβολαίων από τους εμπόρους.Ηδη σε περιοχές της Πέλλας, της Καρδίτσας και της Λαμίας οι έμποροι επιχείρησαν να πάρουν το προϊόν προσφέροντας πολύ χαμηλότερες τιμές, επιδιώκοντας έτσι να ξεκινήσει άναρχα η διαδικασία απορρόφησης των καπνών. Για παράδειγμα στα "Βιρτζίνια" που πέρσι η μέση εμπορική τιμή διαμορφώθηκε στις 300 - 350 δραχμές το κιλό, στην περιοχή των Γιαννιτσών οι έμποροι προσφέρουν τώρα 200 δραχμές, ενώ οι τιμές που υπογράφηκαν το Μάη ήταν αυξημένες σε σχέση με τις περσινές. Στην περιοχή της Καρδίτσας οι μεταποιητές έδωσαν 120 δρχ., ενώ τα συμβόλαια με τους παραγωγούς προέβλεπαν 350 - 160 δρχ. για τις τρεις κατηγορίες καπνών.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Καπνού (ΕΟΚ) δεσμεύτηκε ότι τα ελεγκτικά όργανα του Οργανισμού δε θα δεχτούν καταστρατήγηση των συμβολαίων σε ό,τι αφορά την ποιοτική σύνθεση. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γ. Λιόλιος, περιορίστηκε στην προτροπή προς τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις να λειτουργήσουν στο πνεύμα των κανονισμών και να προσφέρουν στα μέλη τους τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια και ενημέρωση.

Βέβαια, στη σύσκεψη τονίστηκε για τους τύπους, η ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Γεωργίας που, όπως ανέφεραν, "μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει την παραμικρή κίνηση για τη σωστή οργάνωση των Ελλήνων καπνοπαραγωγών αν και το επιβάλλουν οι κοινοτικοί κανονισμοί. Αντίθετα αφήνουν εσκεμμένα την κατάσταση στο σκοτάδι εξυπηρετώντας προφανώς άλλα συμφέροντα". Εκεί όμως σταμάτησαν, οι πρασινογάλαζοι "εκπρόσωποι" των αγροτών, που χρόνια τώρα με τη στάση τους συναινούν στις αντιαγροτικές επιλογές των κυβερνήσεων και στις αποφάσεις της ΕΕ. Γεγονός είναι πάντως, ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι για τους καπνοπαραγωγούς. Ετσι, είναι στο χέρι τους πλέον να αγνοήσουν τους "καρεκλοκένταυρους" της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ στα δικά τους πολιτικά παιχνίδια και να τραβήξουν μπροστά στο μονόδρομο του ενωτικού διεκδικητικού αγώνα. Στον αγωνιστικό δρόμο που ήδη οδεύουν οι συνάδελφοί τους, βαμβακοπαραγωγοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ