Σάββατο 2 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωρίς πυρασφάλεια η Λέσβος!

Με 35 πυροσβέστες και οχήματα ακατάλληλα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, υπολειτουργεί η Πυροσβεστική. Χωρίς πυρασφάλεια και το αεροδρόμιο Μυτιλήνης, λόγω έλλειψης προσωπικού!

Τα καυτά προβλήματα των πυροσβεστικών υπηρεσιών Λέσβου και τις αδυναμίες του συστήματος πυρασφάλειας του νησιού, επαναφέρουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Αχιλλέας Κανταρτζής. Οι βουλευτές καλούν τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Ρωμαίο, να απαντήσει σε τρία καίρια ερωτήματα, τα οποία είχαν τεθεί και στον προκάτοχό του Κώστα Γείτονα, χωρίς να πάρουν ουσιαστική απάντηση και, πολύ περισσότερο, χωρίς να έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα.

"Η Λέσβος, όπως έχουμε ξανασημειώσει, επισημαίνουν στην ερώτηση οι δύο βουλευτές, παρά τη μεγάλη έκτασή της και τις μεγάλες πυρκαγιές που κατά καιρούς την πλήττουν, διαθέτει μόνο έναν πυροσβεστικό σταθμό με έδρα τη Μυτιλήνη, 35 άνδρες και ελλιπή εξοπλισμό. Είναι φανερό ότι οι δυνάμεις του σταθμού δεν επαρκούν να καλύψουν τις σημερινές ανάγκες της Λέσβου, όπου οι κίνδυνοι πυρκαγιών και οι δυσκολίες κατάσβεσής τους έχουν αυξηθεί. Με δυσκολία και ανεπάρκεια, θα μπορούσε να πει κανείς, καλύπτονται οι ανάγκες της συνεχώς επεκτεινόμενης πόλης της Μυτιλήνης. Εξάλλου η υπηρεσία, μεταξύ των άλλων ελλείψεων, δε διαθέτει βραχιονοφόρο όχημα τύπου "Σνόρκελ", ώστε να έχουν οι πυροσβέστες πρόσβαση στους επάνω ορόφους των πολυκατοικιών που σήμερα στεγάζουν ίσως το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της πόλης. Παράλληλα το ΠΣ ενίσχυε κάθε θερινή περίοδο την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που έχει την ευθύνη για την πυρασφάλεια του αεροδρομίου Μυτιλήνης με δύο άτομα. Κάτι τέτοιο όμως φέτος δεν έγινε, λόγω της έλλειψης πυροσβεστικού προσωπικού"!

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι ο προηγούμενος υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε παραδεχτεί πως υπάρχει πρόβλημα στη Λέσβο και είχε εξαγγείλει ότι ο Πυροσβεστικός Σταθμός Μυτιλήνης επρόκειτο να προαχθεί από Γ σε Β τάξεως, ώστε να ενισχυθεί με προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό. Οπως όμως διαπιστώνουν οι βουλευτές, αυτό όχι μόνο δεν έχει γίνει, αλλά και αν συνέβαινε, η αύξηση του προσωπικού σε 45 άτομα πάλι δε θα κάλυπτε τις ανάγκες ολόκληρης της Λέσβου, αφού δεν επαρκούσαν ούτε οι 43 πυροσβέστες που διέθετε ο σταθμός μέχρι τον Ιούνη του 1996 (ήδη αποσπάστηκαν 9 πυροσβέστες για τις υπηρεσίες Λήμνου και Χίου...).

"Είναι φανερό, τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, ότι ο σταθμός της Μυτιλήνης πρέπει να προαχθεί σε Α τάξης και να δημιουργηθεί υπηρεσία στο αεροδρόμιο, καθώς επίσης και στην Καλλονή, που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού με αντίστοιχη αύξηση προσωπικού και εξοπλισμού". Επίσης αναφέρονται στο κτιριακό πρόβλημα και καταγγέλλουν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για ανικανότητα επίλυσής του, τη στιγμή μάλιστα που ο Δήμος Μυτιλήνης προσφέρει οικόπεδο για την ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης καλείται να απαντήσει στα ερωτήματα γιατί δεν προάγεται ο πυροσβεστικός σταθμός σε Α τάξης με τη δημιουργία νέων υπηρεσιών στο αεροδρόμιο και στην Καλλονή, γιατί δεν επαναφέρει τους πυροσβέστες που αποσπάστηκαν και, τέλος, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει για να προχωρήσει άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, η ανέγερση του κτιρίου που θα στεγάσει την Πυροσβεστική στη Λέσβο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ