Σάββατο 2 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΡΟΤΟΝΤΑ
Νέα πρόκληση της μητρόπολης

Την "ευλογεί" ο Ε. Βενιζέλος

Απόφαση που ανοίγει το δρόμο για αλλαγή της χρήσης της "Ροτόντας" και παράδοσης του μνημείου στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, έλαβε ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος. Με έγγραφό του πληροφορεί την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ότι εγκρίνει το αίτημα της Εκκλησίας και παραχωρεί το μνημείο προκειμένου αύριο να τελεστεί λειτουργία,ανατρέποντας έτσι την απόφαση του προκατόχου του Στ. Μπένου, ότι στη "Ροτόντα" θα γίνονται μόνο τρεις λειτουργίες ετησίως, (Χριστούγεννα, του Αγ. Γεωργίου και με την έναρξη του σχολικού έτους). Με την εντολή του αυτή ο Ε. Βενιζέλος καταπατεί και σχετικές αποφάσεις του ΚΑΣ και του ΣτΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μητρόπολη ζητά από το ΥΠΠΟ να λειτουργεί στη "Ροτόντα" 20 μέρες το χρόνο,επιχειρώντας με μια τέτοια ρύθμιση να δημιουργήσει τετελεσμένα. Ο σημερινός υπουργός φαίνεται ότι υποχωρεί στις απαιτήσεις της μητρόπολης και στο συλλογισμό αυτό οδηγεί και το παρακάτω γεγονός. Ενώ επρόκειτο να κριθεί τελεσίδικα το θέμα της "Ροτόντας" στοΣτΕ στις 20 Νοέμβρη, απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός ζήτησε, ήδη, αναβολή, ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος αναθεώρησης όλων των προηγούμενων αποφάσεων του ΥΠΠΟ, με τελικό στόχο την παράδοση του μνημείου στην Εκκλησία.

Στο μεταξύ, η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων καταγγέλλει τις παράνομες αρχαιολογικές έρευνες που διενεργεί ο υπεύθυνος του Αγ. Δημητρίου, πρωτοσύγκελος Ι. Τασσιάς, στον περίβολο του ναού, χωρίς την παρουσία αρχαιολόγου. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της 9ης ΕΒΑ, στον αρχαιολογικό αυτό χώρο γίνονται μια σειρά από παρεμβάσεις, που προσβάλλουν και αλλοιώνουν τα μνημεία.Αν και έχει αποστείλει, ως τώρα, η Εφορεία δύο σήματα για να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες, οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές "κωφεύουν".

"Εφόσον η πολιτεία - αναφέρει η ανακοίνωση - αδυνατεί να επιβάλει την τήρηση του αρχαιολογικού νόμου για ένα τέτοιας σημασίας μνημείο, που σηματοδοτεί την ιστορία της Θεσσαλονίκης, τότε θα πρέπει να καταργήσει τις εντεταλμένες για το σκοπό αυτό Υπηρεσίες".

Να σημειωθεί ότι η μητρόπολη τοποθέτησε πίνακα νεοβυζαντινής τεχνοτροπίας, που απεικονίζει τον Αγ. Δημήτριο να ευλογεί τον Νέστορα, καθώς και παγκάρια, κεριά και γλάστρες στο δάπεδο του αρχαιολογικού χώρου. "Κατά τον πρωτοσύγκελο Ι. Τασσιά, στη θέση αυτή είναι η κρύπτη του Αγ. Νέστορα, άποψη που όχι μόνο δεν ευσταθεί, αλλά είναι και παραπλανητική",επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι της 9ης ΒΕΑ. Αλλά και οι εισπράξεις που πραγματοποιούνται με αυτό τον τρόπο αποτελούν ένα ακόμη μυστικό.

Να σημειωθεί ότι οι μνημειακοί ναοί Αγ. Δημητρίου, Αγ. Σοφίας και Κυρίλλου - Μεθοδίου, αποτελούν προσκυνηματικούς ναούς. Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής πανεπιστημίου, κ. Κονιδάρης, ανέφερε ότι στη Θεσσαλονίκη γίνεται κατάχρηση προσκυνηματικών ναών.Οι ναοί αυτοί δε φορολογούνται και είναι άγνωστα τα έσοδα που διαχειρίζεται απευθείας η μητρόπολη. Και είναι γνωστό ότι η "Ροτόντα" χαρακτηρίζεται, ήδη, από τη μητρόπολη "προσκυνηματικός ναός"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ