Τρίτη 5 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η Κομισιόν δε "φουμάρει" τσεμπέλια

Αιφνιδίως και με πρόσχημα την αντικαπνιστική εκστρατεία, η Κομισιόν προτείνει νέα αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Καπνού (ΚΟΑΠ) με εξοντωτικές προτάσεις για τους καπνοπαραγωγούς.

Το σημερινό καθεστώς καπνού λειτουργεί ικανοποιητικά, αλλά παρ' όλα αυτά η Κομισιόν εντός του Νοέμβρη πρόκειται να "ανοίξει" το θέμα, υποβάλλοντας "έγγραφο προβληματισμού" με δύο φαρμακερά σενάρια. Ο Ιρλανδός επίτροπος Π. Φλιν, αρμόδιος και για θέματα υγείας, προτείνει ούτε λίγο, ούτε πολύ πλήρη εγκατάλειψη του προϊόντος από την Κοινότητα και χορήγηση ψευδο - ενισχύσεων στους καπνοπαραγωγούς, ώστε να καλλιεργήσουν άλλα προϊόντα.

Ο αρμόδιος για τα γεωργικά επίτροπος, Αυστριακός Φρανς Φίσλερ, δεν προχωρεί σε τόσο έξαλλες προτάσεις αλλά προτείνει μια αναθεώρηση της ΚΟΑΠ πιο λογική αλλά και πιο ύπουλη. Προτείνει διαχωρισμό "καλών" και "κακών" ποικιλιών καπνού σύμφωνα με τη "ζήτηση", πριμοδότηση των "καλών" και εξόντωση των "κακών". Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές των Βρυξελλών, απειλούνται ως "κακές" ποικιλίες, όχι μόνο τα "μαύρα" και τα "τσεμπέλια", αλλά και τα "βιρτζίνια" και τα "μπέρλεϊ". Δηλαδή πάνω από το μισό της ελληνικής παραγωγής!Η μείωση της πριμοδότησης για τις "κακές" ποικιλίες μπορεί να φτάσει μέχρι και το 30%, ενώ δεν προβλέπεται αύξηση της εθνικής ποσόστωσης. Γίνεται φανερό ότι μετά την αναγκαστική εγκατάλειψη των "ανατολικών" υπέρ των "βιρτζίνια" και "μπέρλεϊ", καθ' όλη τη δεκαετία του '80, τώρα η Κομισιόν προσανατολίζεται προς δραστική μείωση της καπνοπαραγωγής, ακόμη και προς ριζική εξολόθρευσή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ