Τετάρτη 6 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Επιμένουν ιδιωτικά

Τίναξαν στον αέρα τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Η πλειοψηφία αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία την πρόταση για ακύρωση της σύμβασης που εκχωρεί στους ιδιώτες την ακριβοπληρωμένη ελεγχόμενη στάθμευση. Αποχώρησε σύσσωμη η αντιπολίτευση

Στον αέρα "τινάχτηκε" χτες το βράδυ η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, καθώς η πλειοψηφία αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για ακύρωση της σύμβασης για την ελεγχόμενη από ιδιώτες στάθμευση. Μετά την άρνηση, σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Ο Δ. Αβραμόπουλος έδωσε χτες συνέχεια στον τακτικό ελιγμό που επιχείρησε πριν 10 μέρες, αναστέλλοντας την εφαρμογή της επέκτασης του συστήματος ακριβοπληρωμένης στους ιδιώτες στάθμευσης - που αποφάσισε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο η παράταξή του. Αυτή τη φορά, ο λόγος δεν ήταν η θύελλα των αντιδράσεων, η αντίσταση του μαζικού κινήματος στο χαράτσι που προωθεί. Ηταν η ανικανότητά του να επιχειρηματολογήσει πώς ο δήμος και ο πολίτης - το καλό του οποίου επικαλείται πάντα ως κριτήριο κάθε πράξης του - θα ωφεληθούν από την εφαρμογή του συστήματος πληρωμένης στάθμευσης και γιατί οι υπηρεσίες του δήμου δεν ανέλαβαν οι ίδιες την υπηρεσία στάθμευσης, όπως έκανε μέχρι πρότινος, όπως μπορούν, καθώς είναι καλά οργανωμένες. Στο σχετικό ερώτημα αντέδρασε με το "επιχείρημα" - πρόταση: "Με το πέρας της εκμετάλλευσης του συστήματος, από την ανάδοχο, μετά 7 χρόνια, θα δημιουργήσουμε Δημοτική Επιχείρηση, που θα αναλάβει την εκμετάλλευση του συστήματος (θα συνεχίσει δηλαδή να χαρατσώνει;) και, παράλληλα, θα σχεδιάζει την κατασκευή γκαράζ".

Στις αντιδράσεις δημοτικών συμβούλων πως ο δήμος εκχωρεί υπηρεσία του και μάλιστα με σημαντικά οφέλη για την ανάδοχο, απάντησε ότι ο δήμος δεν εκχωρεί, αλλά αναθέτει και ότι τη σύμβαση θα μιμηθούν κι άλλοι δήμοι. "Εχουμε πετύχει τους καλύτερους όρους διαπραγμάτευσης", είπε, εννοώντας προφανώς ότι τα πρόστιμα και τα τέλη που επιβάλλονται στους πολίτες είναι αρκετά ψηλά, ώστε να πάρει και "κάτι" ο δήμος.

Να ακυρωθεί

Την ακύρωση της σύμβασης ζήτησαν όλοι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Παίρνοντας το λόγο, ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λέων Αυδής,σημείωσε ότι η εκχώρηση δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτη συνεπάγεται ότι ο δήμος παραιτείται από την ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών με το φθηνότερο κόστος, όπως οφείλει. "Εχουμε ριζική αντίθεση στην ανάθεση δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες, μοναδικό κριτήριο δράσης των οποίων είναι η κερδοσκοπία", υπογράμμισε. Παράλληλα, επισήμανε ότι η εφαρμογή και ο έλεγχος του συστήματος ηλεκτρονικά ελεγχόμενης στάθμευσης από ιδιωτικούς υπαλλήλους, υποβαθμίζει τις υπηρεσίες του δήμου, υπάλληλοί του μένουν χωρίς αντικείμενο. "Αυτό ταυτόχρονα συμβάλλει στη μεταβολή των εργασιακών σχέσεων, με επακόλουθο η μόνιμη απασχόληση να μεταβάλλεται σε εργασία - αντικείμενο των νέων μορφών απασχόλησης, που επεξεργάζεται η εργοδοσία", τόνισε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε αντισυνταγματική την άσκηση αστυνομικών καθηκόντων από ιδιωτικούς υπαλλήλους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως υπάρχει η κατεύθυνση να "μιλάμε σε λίγο για ιδιωτικές φυλακές, όπως συμβαίνει στην Αμερική".

Τέλος, σημείωσε ότι δεν υπάρχει προσιτή δυνατότητα δικαστικής προσφυγής για τους πολίτες, αφού, σύμφωνα με τη σύμβαση, για όποιο πρόβλημα, ο πολίτης θα προσφεύγει στο δήμο, που σε συνεργασία με την ανάδοχο θα βρίσκει λύση, θα αίρει την κλήση. "Η συγκεκριμένη εκχώρηση κινείται στην κατεύθυνση της κυβέρνησης να μειώσει τα έσοδα των δήμων και αυτοί με τη σειρά τους να επιβάλλουν τέλη", συμπλήρωσε.

Στη δευτερολογία του, ο Λέων Αυδής,τόνισε: "Επιβεβαιώθηκε ότι η ελεγχόμενη στάθμευση είναι ένα μέτρο εισπρακτικού χαρακτήρα και αυτό φαίνεται από το ότι προσδιορίζονται οι θέσεις στάθμευσης σε 10.000, καθώς και από το ότι δεν προηγήθηκε κυκλοφοριακή μελέτη. Ο αντιδήμαρχος Γ. Βλαχογιάννης ομολόγησε πως ο νόμος είναι η σωτηρία της πόλης, είναι αυτό που ο ίδιος θεωρεί ως υπέρτατο αγαθό της πόλης. Να σας θυμίσω ότι με την ίδια φράση τελείωσε την ομιλία του ο Κόλιας, ο πρώτος πρωθυπουργός της χούντας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιστρέφουν τα παρκόμετρα (2012-05-12 00:00:00.0)
Πολιτικό πρωτίστως το θέμα (1998-03-06 00:00:00.0)
Απόφαση - κόλαφος για τους "παρκοδήμαρχους" (1998-02-28 00:00:00.0)
Προσφυγές για τα καταστατικά (1997-11-27 00:00:00.0)
Δεν είναι νόμιμη (1997-05-17 00:00:00.0)
ΟΧΙ σε ιδιώτες ο έλεγχος στάθμευσης (1996-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ