Τετάρτη 6 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
23 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
ΚΝΕ: Αντεπίθεση για να νικήσουν οι αγώνες

Αρχίζουν σήμερα από το Πάντειο οι εκδηλώσεις που διοργανώνει η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ

Από το Πάντειο Πανεπιστήμιο ξεκινούν σήμερα οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ για την επέτειο του ξεσηκωμού του Νοέμβρη. Η σημερινή εκδήλωση με τίτλο "Κούβα: No passaran" είναι αφιερωμένη στην πάλη του λαού του ηρωικού νησιού και γίνεται στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα 209 της νέας πτέρυγας του Παντείου Πανεπιστημίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζήτηση με τη συμμετοχή της πρέσβειρας της Κούβας στην Ελλάδα και εκπροσώπων του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου.

"Το μήνυμα του Πολυτεχνείου '73 δεν καταργείται, δε σβήνει, δεν καίγεται...", τονίζει η ΚΝΕ. Και δε σβήνει γιατί 23 χρόνια μετά έχουμε σήμερα μπροστά μας τους ίδιους εχθρούς με τους οποίους το Πολυτεχνείο του 1973 αναμετρήθηκε. Τους ίδιους εχθρούς που σήμερα φορούν άλλο προσωπείο. Είναι η ευρω-δικτατορία του Μάαστριχτ, είναι η νέα ιμπεριαλιστική τάξη του πολέμου. Είναι αυτοί που 23 χρόνια μετά απαγορεύουν και πάλι το "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία". Αυτοί που καταργούν το δικαίωμα στην εργασία, στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στην ενημέρωση, το δικαίωμα στο όνειρο και την ελπίδα...

"Το Πολυτεχνείο μάς καλεί να πούμε ΟΧΙ στα συντηρητικά πρότυπα ζωής του ατομικισμού και της ιδιοτέλειας, του συμβιβασμού και της αδιαφορίας", επισημαίνει η ΚΝΕ. Και μας καλεί να παραμείνουμε ανυπότακτοι στο δρόμο των αγώνων, μας καλεί στην αντεπίθεση για να νικήσουν οι αγώνες. "Μπορούμε να είμαστε εμείς οι νικητές. Βαδίζοντας στο δρόμο που άνοιξε το Πολυτεχνείο, το δρόμο του αγώνα, μπορούμε να βάλουμε φραγμό στη συντηρητική πολιτική και να ανατρέψουμε την εξουσία των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Με ισχυρό ΚΚΕ και μαζική ΚΝΕ μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό μέτωπο πάλης και να τα αλλάξουμε όλα. Να ανοίξουμε το δρόμο στο μέλλον, στο σοσιαλισμό", είναι το κάλεσμα που απευθύνει η ΚΝΕ.

Το Πολυτεχνείο δεν ήταν ένα τυχαίο ξέσπασμα, ούτε ήρθε από το πουθενά. Το Πολυτεχνείο του '73 ήταν αποτέλεσμα μιας επίμονης, σκληρής και πολύχρονης αντιστασιακής δράσης και μιας έντονης ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης. Ηταν η αγωνιστική ανάταση που ήρθε να δικαιώσει την αντιδικτατορική - αντιιμπεριαλιστική πολιτική και δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που ιδρύθηκε στα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας. Στο Πολυτεχνείο βρήκαν τη συνέχειά τους οι προηγούμενοι αδικαίωτοι αγώνες του λαού μας: Η θρυλική Αντίσταση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ. Οι αγώνες του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, οι αγώνες των χιλιάδων νεκρών, εκτελεσμένων, φυλακισμένων και εξορίστων. Το Πολυτεχνείο ήταν η συνέχεια και η νέα αρχή...

Ο πρύτανης του ΕΜΠ

Την αδυναμία της Συγκλήτου να περιφρουρήσει μόνη της τον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου δήλωσε χτες ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ν. Μαρκάτος, ο οποίος χτες παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Κάλεσε τους μαζικούς κοινωνικούς φορείς, τα συνδικαλιστικά όργανα του μαζικού λαϊκού κινήματος, φοιτητές και σπουδαστές να περιφρουρήσουν το γιορτασμό. Είπε επίσης ότι η Σύγκλητος έχει λάβει μέτρα προκειμένου να "προλάβει τη βία και την καπηλεία που κάθε χρόνο επιχειρεί να αμαυρώσει τη γιορτή". Τα μέτρα αυτά είναι συντονισμός και επικοινωνία με τα υπουργεία Παιδείας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, επικοινωνία με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, επικοινωνία με ΕΦΕΕ, σπουδαστικούς συλλόγους αλλά και την ευρύτερη σπουδαστική κοινότητα, επικοινωνία και συντονισμός δράσης με τους συλλόγους εργαζομένων, διαρκής συνεδρίαση της Συγκλήτου και διοργάνωση εκδηλώσεων "για την αναβάθμιση της γιορτής και την προσέλκυση του ελληνικού λαού".

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι την Κυριακή 17 Νοέμβρη στη 1 το μεσημέρι θα γίνει στο χώρο του Πολυτεχνείου συναυλία του Γ. Μαρκόπουλου με το έργο "Ατίθαση μνήμη". Είπε επίσης ότι ο φετινός γιορτασμός είναι αφιερωμένος στην Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ