Τετάρτη 6 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέλη της "Γκρίνπις" απέκλεισαν τη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ

Καταγγέλλουν την ανεξέλεγκτη ρύπανση του περιβάλλοντος από την εταιρία, αλλά και την ανοχή των αρμοδίων που αρνούνται να πάρουν κατασταλτικά και προληπτικά μέτρα

Μέλη της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης "Γκρίνπις" κατέλαβαν χτες τις εγκαταστάσεις φορτοεκφόρτωσης πετρελαιοειδών της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ στους Αγίους Θεοδώρους, απαιτώντας την υιοθέτηση αυστηρής νομοθεσίας για την πετρελαϊκή ρύπανση, την απαγόρευση της χρήσης χημικών διασκορπιστικών και την απαγόρευση της φορτοεκφόρτωσης υπό άσχημες καιρικές συνθήκες ή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα μέλη της "Γκρίνπις", που έφτασαν στους Αγίους Θεοδώρους με το πλοίο "Arctic Sunrise", είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν το μπλοκάρισμα των εγκαταστάσεων μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και παρά την επέμβαση εισαγγελέα.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, τρεις μήνες μετά το πρόσφατο σοβαρό ατύχημα στην προβλήτα της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες και δεν έχει καν ανακοινωθεί το σχετικό πόρισμα για τη διαρροή αυτή, που προκάλεσε το πιο σημαντικό περιστατικό πετρελαϊκής ρύπανσης στην Ελλάδα για το 1996. Κι όμως, επισημαίνει η "Γκρίνπις", ο υπεύθυνος είναι σε όλους γνωστός. Είναι η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ. Το διυλιστήριο της εταιρίας αυτής κατέχει ένα τραγικό ρεκόρ ατυχημάτων και διαρροών πετρελαίου σε σχέση με όλα τα διυλιστήρια της χώρας.

"Παρά το ιδιαίτερα βεβαρημένο παρελθόν των εγκαταστάσεων της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ από πλευράς προκλήσεως ατυχημάτων - συνεχίζει η "Γκρίνπις" - η ανεξέλεγκτη λειτουργία τους συνεχίζεται, παραβιάζοντας κάθε έννοια ασφαλείας. Το πρόσφατο συμβάν επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι η εταιρία αδιαφορεί εντελώς για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ οι αρμόδιες αρχές εξακολουθούν να σιωπούν".

Η "Γκρίνπις" επισημαίνει ότι τρεις μήνες μετά από το τελευταίο αυτό ατύχημα ανιχνεύονται ακόμη τοξικά στοιχεία σε παραλίες των Αγίων Θεοδώρων και καταγγέλλει για ακόμη μια φορά την εγκληματική αδιαφορία της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, αλλά και την ανοχή που επιδεικνύουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες επί σειρά ετών αρνούνται να εφαρμόσουν μια σειρά προληπτικών μέτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ