Τετάρτη 6 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα έργα στο μετρό εξακολουθούν να "τρενάρουν"!

"Ανοιχτά" όλα τα προβλήματα, ύστερα και από τη νέα συνάντηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ με τους εργολάβους

Μετέωρες εξακολουθούν να παραμένουν οι εργασίες στο μετρό της Αθήνας - τουλάχιστον στο σημαντικότερο κατασκευαστικό τους μέρος, που είναι η διάνοιξη των σηράγγων από τους δύο "μετροπόντικες" - ένα μήνα περίπου μετά από την πρώτη συνάντηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας των εργολάβων. Το "τρενάρισμα", μάλιστα, αυτό ουσιαστικά επισημοποιήθηκε και κατά τη χτεσινή δεύτερη συνάντηση του υπουργού με τους εργολάβους. Μια συνάντηση, την οποία η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, για ευνόητους λόγους, έκανε ό,τι μπορούσε - μέχρι και τη μέθοδο της παραπλάνησης μεταχειρίστηκε - για να μείνει μυστική από τους δημοσιογράφους, μάταια βέβαια...

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, ανοιχτές εξακολουθούν να παραμένουν οι οικονομικές και άλλες απαιτήσεις των εργολάβων, ενώ το ύψος τους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ποιες καθυστερήσεις θα δεχτούν να αναλάβουν οι εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου. Επίσης θα εξαρτηθούν και από το είδος και το κόστος των μέτρων επιτάχυνσης που θα αποφασιστούν. Ολα αυτά πιθανότατα να τεθούν σε νέα συνάντηση, η οποία θα γίνει όχι πριν από 15 μέρες.

Οπως έγινε γνωστό, σε δύο βδομάδες αναμένεται να κατατεθεί "στο τραπέζι" η μελέτη για τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί, προκειμένου να ξεκολλήσει ο δεύτερος "μετροπόντικας" που βρίσκεται καθηλωμένος στην οδό Ερμού. Το ίδιο διάστημα αναμένεται να έχει κατατεθεί και η έκθεση πραγματογνωμοσύνης, η οποία θα επιμερίζει τις ευθύνες για την καθήλωση του πρώτου "μετροπόντικα" στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Η υποχωρητική στάση, ωστόσο, της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά εγγυάται ότι δε θα πληρώσουμε νέα τεράστια "πανωπροίκια". Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την πρώτη συνάντησή του με τους εργολάβους στις 9 Οκτώβρη ο υπουργός δήλωσε ότι σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουν οι εργασίες πασσάλωσης στην Αγίου Κωνσταντίνου, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το έδαφος και να ξεκινήσει ο "μετροπόντικας". Ωστόσο χτες, μετά τη νέα συνάντηση, δηλώθηκε ότι οι εργασίες πασσάλωσης θα ξεκινήσουν ...σήμερα!

Θεωρείται, πάντως, σίγουρο ότι ακόμη και αν ξεκινήσει σήμερα η εργασία πασσάλωσης ο "μετροπόντικας" δεν αναμένεται να πιάσει δουλιά πριν το Μάρτη του 1997. Επομένως, μια νέα καθυστέρηση πέντε τουλάχιστον μηνών στο έργο θεωρείται δεδομένη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ