Τετάρτη 6 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ
Ξεσήκωσε αντιδράσεις

Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής μείωσε σε 48 τις δόσεις για την εξόφληση των χρεών. Ο Α. Φούρας είχε προτείνει 90 δόσεις

Στη ρύθμιση των χρεών των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών και των Τμημάτων Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών προς το δημόσιο προχωράει η κυβέρνηση. Με νομοθετική ρύθμιση που συζητήθηκε χτες στη Βουλή, χρέη βεβαιωμένα μέχρι και τις 30 Σεπτέμβρη 1996, μπορούν να καταβληθούν σε 48 μηνιαίες δόσεις, μαζί με το 30% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που αναλογούν σε αυτά. Το ποσόν της κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 500.000 δρχ. Τα ποσά θα παρακρατούνται, σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Δρυ, από την επιχορήγηση των ΠΑΕ από τον ΟΠΑΠ. Η μη καταβολή δύο συνεχόμενων μηνιαίων δόσεων συνεπάγεται επιβάρυνση με το ποσό των προσαυξήσεων που αφαιρέθηκε.

Διαφορετική ήταν η πρόταση του υφυπουργού Αθλητισμού, Α. Φούρα, που είχε ζητήσει 90 δόσεις, μετά από συμφωνία με τις ΠΑΕ. Ομως η πρόταση αυτή συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις από βουλευτές στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητήθηκε χτες το θέμα.

Διαφώνησαν στους μισθούς

Ρυθμίσεις υπήρξαν χτες κι ανάμεσα στην ΕΠΑΕ και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, ως προς το χρέος του ενός δισ. δρχ. των ΠΑΕ σε ποδοσφαιριστές. Ανάμεσα στις δύο πλευρές συμφωνήθηκε:

  • Να καταβληθούν αμέσως τα συμφωνημένα πριμ και οι μισθοί. Σε διαφορετική περίπτωση η αντίστοιχη ΠΑΕ να αποπέμπεται από το πρωτάθλημα. Για χρέη από μελλοντικές δόσεις, να υπάρξει διακανονισμός ώστε να καταβληθεί τουλάχιστον το 50%.
  • Η στράτευση δεν αποτελεί αιτία διακοπής συμβολαίου. Επιτρέπει όμως τη μείωση των μισθών κατά το ήμισυ.
  • Το 2% των μεταγραφών θα παρακρατείται από τις ΠΑΕ και θα αποδίδεται στον ΠΣΑΠ για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας.
  • Ο αριθμός των εκπαιδευομένων ή υπό δοκιμή ποδοσφαιριστών μπορεί να είναι απεριόριστος, όχι όμως πέραν των 24 χρόνων.
  • Καταργούνται τα ανταλλάγματα στα νέα συμβόλαια, ενώ στα ήδη υπάρχοντα τη λύση θα δίνει η Δικαιοσύνη.

Αντίθετα, ΕΠΑΕ και ΠΣΑΠ διαφώνησαν ως προς το κατώτατο ύψος των μηνιαίων αποδοχών. Ο ΠΣΑΠ πρότεινε να καθοριστεί στις 250, 150 και 120 χιλ. δρχ. (Α, Β και Γ Εθνική) και η ΕΠΑΕ αντιπρότεινε 140, 85 και 70 χιλ. δρχ. Ο κατώτερος βασικός μισθός που ισχύει σήμερα είναι 93.500, 60.000 και 44.500 δρχ. Επίσης ο ΠΣΑΠ ζήτησε ποσοστό 5% επί των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, ενώ η ΕΠΑΕ επιμένει στο 2%.

Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από το ΔΣ της ΕΠΑΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ