Πέμπτη 7 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η διέξοδος στο συντονισμένο αγώνα των εργαζομένων

Επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε εργασιακούς χώρους στην Πάτρα

Την Πάτρα, που αντιμετωπίζει πολλά και οξυμένα προβλήματα συρρίκνωσης της παραγωγικής της βάσης, ανεργίας και εγκατάλειψης, επισκέφθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συνοδευόμενη από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και τον Μάκη Μαϊλη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Αλ. Παπαρήγα το πρωί επισκέφθηκε εργασιακούς χώρους που αντιμετωπίζουν άμεσα και πιεστικά προβλήματα. Το απόγευμα η Γενική Γραμματέας έδωσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, όπου αναφέρθηκε στις εντυπώσεις της από την επίσκεψη και σημείωσε πως στην Αχαϊα έχει συσσωρευτεί αρκετή πείρα και αν σε ολόκληρη την περιοχή υψωθεί ένα λαϊκό μέτωπο της εργατικής τάξης των μικρομεσαίων και της αγροτιάς υπάρχει ελπίδα για ματαίωση ορισμένων αντιλαϊκών μέτρων και κυρίως για αντίστροφη πορεία.Επίσης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης είχε συναντήσεις με ΔΣ σωματείων συνδικαλιστές και εργαζόμενους από όλο το φάσμα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Κυβέρνηση - "Πόντιος Πιλάτος"

Το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφτηκε τους ναυτικούς του "Μεντιτεράνιαν Σκάι" που παραμένουν επί τέσσερις μήνες απλήρωτοι στο πλοίο εγκαταλελειμμένοι από τον εφοπλιστή Μ. Καραγιώργη και τον ναυλωτή Ν. Βογιατζάκη. Οι ναυτικοί ενημέρωσαν για τις εξελίξεις της υπόθεσης, σημειώνοντας πως μετά από χρέη του εφοπλιστή προς το ΝΑΤ και υποθήκες σε τράπεζες, οι οποίες χρονολογούνται από το 1969!, αυτή τη στιγμή το πλοίο έχει περιέλθει στην κατοχή της τράπεζας "Ρόαγιαλ Μπανκ οφ Σκότλαντ". Η τράπεζα επιχειρεί να σύρει τους ναυτικούς σε συμβιβασμό, πληρώνοντάς τους ένα μέρος των οφειλών. Η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως είναι απαράδεκτο για την κυβέρνηση να μην προστατεύει τους ναυτικούς επικαλούμενη διαφορά τους με ιδιώτη και να τους αφήνει να διαπραγματεύονται μόνοι τους με την τράπεζα. Τόνισε πως πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση και να ασκήσει πίεση στην τράπεζα για να δοθεί λύση στο πρόβλημα σε όφελος των ναυτικών, προσθέτοντας πως το ΚΚΕ θα ζητήσει μέσα από τη Βουλή να τοποθετηθεί υπεύθυνα η κυβέρνηση.

Μετά την επίσκεψη η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε: "Πενήντα οικογένειες πεινάνε και την ευθύνη, πέρα από την πλοιοκτήτρια εταιρία, την έχει το ΥΕΝ και η κυβέρνηση, η οποία πρέπει να παρέμβει και να επιβάλει στην πλοιοκτήτρια εταιρία και στον ναυλωτή να καταβάλει τα δεδουλευμένα τις οφειλές. Δεν μπορεί να κάνει τον "Πόντιο Πιλάτο" στο πρόβλημα που έχει προκύψει από την εργοδοσία στους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι πρέπει να στραφούν στην κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση να τους στέλνει στις τράπεζες για να βρουν άκρη στο πρόβλημα. Οι εφοπλιστές δεν έχουν λίγα προνόμια. Από αυτή την άποψη, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κοιτάζει με το ένα μάτι, υπάρχουν και οι εργαζόμενοι. Οι εφοπλιστές δε θα είχαν κέρδη αν δεν υπήρχαν οι ναυτεργάτες και οι άλλοι εργαζόμενοι στα πλοία". Μάλιστα το απόγευμα, όταν μαθεύτηκε πως η τράπεζα προτείνει στους εργαζόμενους ποσό περίπου 35 εκατομ. δρχ., ενώ οι οφειλές ανέρχονται σε πάνω από 120 εκατομ., η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως τώρα είναι επιτακτική ανάγκη να αναλάβει το κράτος πρωτοβουλίες αντί να αφήνει έρμαια στα χέρια των τραπεζιτών τους ναυτικούς".

Φρένο στις πολυεθνικές

Στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε τη "Μίσκο", όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων και στη συνέχεια συνομίλησε με τους εργαζόμενους, οι οποίοι πραγματοποιούσαν τρίωρη στάση εργασίας με αποκλεισμό του δρόμου μπροστά από το εργοστάσιο διαμαρτυρόμενοι για το μπαράζ απολύσεων που έχει εξαπολύσει η πολυεθνική "Μπαρίλα". Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την άποψη πως μόνος στόχος της πολυεθνικής είναι το κλείσιμο του εργοστασίου και η κατάληψη της θέσης που κατέχουν τα προϊόντα "Μίσκο" από εκείνα της "Μπαρίλα". Κατήγγειλαν πως η "Μπαρίλα" περνά σε προκλήσεις σαν αυτή που συνέβη χτες τα ξημερώματα, όταν ο γενικός διευθυντής επιχείρησε να λειτουργήσει το εργοστάσιο με απεργοσπαστικό μηχανισμό και τη βοήθεια μπράβων, ζητώντας την αρωγή της Αστυνομίας, για να διαλυθούν οι απεργοί κάτι που τελικά δε συνέβη. Αυτή η ενέργεια αποτράπηκε χάρη στην κινητοποίηση των εργαζόμενων που ματαίωσαν τα σχέδιά τους.

Η Αλ. Παπαρήγα υπενθύμισε πως σε προηγούμενη επίσκεψή της στο εργοστάσιο το 1994 ο γενικός διευθυντής τής είχε προαναγγείλει πως σταδιακά η "Μπαρίλα" σκοπεύει να απορροφήσει τη θέση της "Μίσκο" στην αγορά, κάτι που σημαίνει κλείσιμο του εργοστασίου, το οποίο χρησιμοποιεί ελληνικά αγροτικά προϊόντα σε ποσοστό πάνω από 95%. Κάτι τέτοιο δε θα σημαίνει μόνο ανεργία για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους αγρότες που σχετίζονται με την παραγωγή του. Τόνισε δε πως μόνος δρόμος, για να ανακοπεί αυτή η πορεία είναι ο συντονισμένος αγώνας εργατών, αγροτών και μικρομεσαίων, οι οποίοι θα πρέπει να πιέσουν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα υπέρ των εργαζομένων, βάζοντας φρένο στις επιδιώξεις των πολυεθνικών, στηρίζοντας την ελληνική παραγωγή.

Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, σημαίνει αλλαγή του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων σε όφελος των εργαζομένων κάτι που θα γίνει μόνο με λαϊκή πίεση. Σε δηλώσεις της μετά την επίσκεψη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: "Η "Μπαρίλα" αγόρασε τη "Μίσκο" την κλείνει και μετατρέπει το εργοστάσιο σε εμπορική επιχείρηση με ελάχιστους εργαζόμενους και στην πορεία θα τους απολύσει όλους. Πιστεύω, όμως, ότι οι εργαζόμενοι δίνουν μια σωστή μάχη. Μπορεί αν συνεχίσουν τον αγώνα να δυσκολέψουν κάπως τα σχέδια της επιχείρησης, αλλά η εναλλακτική λύση είναι ο γενικότερος συντονισμός όλων των εργοστασίων των απολυμένων των εργαζομένων ολόκληρης της περιοχής, ώστε να γίνει η Πάτρα και η Αχαϊα ένα κύτταρο του λαϊκού μετώπου, του λαϊκού αγώνα της περιοχής έτσι που και να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση και να αποτρέψουν τα χειρότερα".

Υποβάθμιση της παραγωγικής βάσης

Επόμενος σταθμός της Αλ. Παπαρήγα ήταν το εργοστάσιο της "Αχαϊα Κλάους", το οποίο αντιμετωπίζει πρόβλημα από χρέη περασμένων ετών σε τράπεζες, για τα οποία ευθύνονται οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι. Τώρα οι τράπεζες μεθοδεύουν την πώληση της φίρμας της "Αχαϊα Κλάους" σε ξένες εταιρίες κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο του εργοστασίου και τη μετατροπή του σε αποθήκες. Οι εργαζόμενοι σημείωσαν πως το εργοστάσιο είναι κερδοφόρο και πως έχει μεγάλες προοπτικές. Την τελευταία περίοδο έκανε τζίρο ύψους 1,5 δισ. δρχ. τόσο από την ελληνική αγορά όσο και από τις εξαγωγές σε Γερμανία, ΗΠΑ και Καναδά, ενώ ήταν η δεύτερη επιχείρηση σε εξαγωγές στην Αχαϊα μετά την τσιμεντοβιομηχανία"ΤΙΤΑΝ". Ζήτησαν από το ΚΚΕ να παρέμβει κοινοβουλευτικά, ώστε να μην κλείσει το εργοστάσιο.

Η Αλ. Παπαρήγα υπενθύμισε πως το ΚΚΕ έχει φέρει στη Βουλή το θέμα της "Κλάους" όπως και της "Μίσκο", ωστόσο, τόνισε πως χρειάζεται δυναμική παρέμβαση από τους εργαζόμενους όσο και τους αγρότες, που τα προϊόντα τους επεξεργάζεται η "Κλάους", ώστε να μπει φραγμός στο ξεπούλημα.Η αμπελουργία, τόνισε, είναι προγραμμένη από την ΕΕ, η οποία απαγορεύει τη δημιουργία νέων μονάδων. Σημείωσε πως η επιχείρηση που είναι κερδοφόρα πρέπει να περάσει στο δημόσιο και πως η κυβέρνηση πρέπει να αντιταχθεί στα σχέδια της ΕΕ. Για να αναγκαστεί όμως η κυβέρνηση να το πράξει πρέπει να πιεστεί από ένα πλατύ μέτωπο εργαζομένων, αγροτών και μικρομεσαίων που θα δώσει ώθηση σε προοδευτικές εξελίξεις προς όφελος των εργαζόμενων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ