Πέμπτη 7 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προϋπολογισμός, η πρώτη αναμέτρηση των εργαζομένων

Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν την πρώτη μετεκλογική αναμέτρηση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, με αφορμή τον κρατικό προϋπολογισμό, με μαζικές κινητοποιήσεις παντού, με τα αιτήματα που έχουν επεξεργαστεί οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο.

"Οι εργαζόμενοι πρέπει να αρχίσουν να δείχνουν την πυγμή τους στην κυβέρνηση, στο Κοινοβούλιο που κατά πλειοψηφία δέχεται τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μπροστά μας έχουμε την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού. Ορισμένα κόμματα όπως η ΝΔ και ο Συνασπισμός, ζήτησαν από την κυβέρνηση να ενημερώσει το Κοινοβούλιο αν είναι αλήθεια αυτά που γράφονται στις εφημερίδες, ότι θα επιβληθούν νέοι φόροι και ότι θα περικοπούν δραματικά οι κοινωνικές δαπάνες. Φέρνουν μάλιστα το ζήτημα στην ώρα του πρωθυπουργού, και οι εφημερίδες γράφουν ότι με ενδιαφέρον αναμένονται οι απαντήσεις του κ. Σημίτη.

Αυτό για μας είναι κοροϊδία και εμπαιγμός του λαού, ψευτοαντιπολίτευση.

Ποιος δεν ξέρει ότι ο νέος προϋπολογισμός θα πετσοκόψει τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα υπολείμματα των κατακτήσεων τους;

Ποιος δεν ξέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εξαγγείλει επίσημα 10ετή λιτότητα και βάλε;

Εμείς δε ρωτάμε την κυβέρνηση τι μέτρα θα πάρει, γιατί ξέρουμε από πριν τις προθέσεις της, εμείς απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους και τους ρωτάμε αν έβγαλαν συμπεράσματα και αν είναι αποφασισμένοι να ανακαλύψουν και να χρησιμοποιήσουν τη μεγάλη δύναμη που έχουν στα χέρια τους, το όπλο της κοινωνικής συμμαχίας και του αγώνα.

Η εργατική τάξη της χώρας μας, οι εργαζόμενοι γενικότερα, πρέπει να βάλουν ένα στόχο, όχι γιατί το λέει το ΚΚΕ, αλλά γιατί βγαίνει από τη δική τους και μόνο πείρα.

Με αφορμή τον κρατικό προϋπολογισμό, να δοθεί η πρώτη πρακτική απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια, με μαζικές κινητοποιήσεις παντού με τα αιτήματα που έχουν επεξεργασθεί οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο, με τη δική τους επιλογή και πείρα.

Να δοθεί το πρώτο μετεκλογικό μήνυμα ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού βρίσκεται σε δυσαρμονία, σε πλήρη αντίθεση με τα μέτρα λιτότητας, με την ασυδοσία και τα προνόμια των πολυεθνικών, με τη μεθοδευμένη διάλυση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, με τη μερική απασχόληση και την επίσημη, γενικευμένη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων".

Ως εδώ, δεν πάει άλλο...

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνέχισε: " Ανατρέπουν κατακτήσεις που οι εργαζόμενοι απέσπασαν από το 1914 ως τα τελευταία χρόνια. Σ' αυτό το ζήτημα οι εργαζόμενοι πρέπει να πουν ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ".

Στη συνέχεια πρόσθεσε: "Το ΚΚΕ στηρίζει τα άμεσα και ρεαλιστικά αιτήματα που διατυπώνουν οι πιο δραστήριες και κοντά στο λαό συνδικαλιστικές οργανώσεις και παρατάξεις, μαζικές οργανώσεις και κινήματα ενόψει του κρατικού προϋπολογισμού, όπως:

1.Απόδοση των οφειλομένων επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, και κάλυψη των ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και άλλους πόρους που τους νέμονται οι βιομήχανοι, μεγάλοι εργολάβοι κ.ά. Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% των εξόδων του προϋπολογισμού, αγώνας κατά των νέων μέτρων ιδιωτικοποίησης. Αμεση εξόφληση των χρεών των Νοσοκομείων και κρατική επιχορήγηση, όχι στον δανεισμό. Αύξηση των δαπανών για την υγεία στον προϋπολογισμό στο 6,5% του ΑΕΠ.

2.Μείωση των ωρών απασχόλησης σε 35 ώρες δουλιά τη βδομάδα χωρίς μείωση των αποδοχών.Επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα κάποιος ή κάποια είναι άνεργοι, στο 80% του βασικού μεροκάματου. Νομοθετική κατοχύρωση της ΑΤΑ.

3.Ειδικά μέτρα για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των γυναικών,μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, και κάλυψη όλων των γυναικών που δεν έχουν συμπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις, με βάση το ιδιαίτερο καθεστώς διπλής εκμετάλλευσης της γυναίκας και περιθωριοποίησης που υπάρχει.

4.Ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, κατάργηση των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου και φορολογία στα κέρδη από εκμετάλλευση πλοίων, τίτλων του δημοσίου, φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

5.Διπλασιασμό των δαπανών για την Κοινωνική Πρόνοια, βασικό μεροκάματο 7.000 και κατώτερος μισθός υπαλλήλου 175.000 δρχ. Θεσμοθέτηση του δικαιώματος των δημοσίων υπαλλήλων για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων.Κοροϊδεύει η κυβέρνηση όταν λέει ότι θα καταθέσει νέο μισθολόγιο, θα καταθέσει μεν, θα ανατρέψει δε ταυτόχρονα το ενιαίο. Αν η κυβέρνηση καταθέσει τελικά ενιαίο μισθολόγιο χωρίς συλλογικές συμβάσεις τότε υπάρχει και η εναλλακτική πρόταση που έχει διατυπωθεί για βασικό μισθό 200.000 δρχ. και ενσωμάτωση των επιδομάτων εκτός από τα οικογενειακά, ανθυγιεινό, επικίνδυνα. Ειδικά για το 1997 συμφωνούμε με το αίτημα για αύξηση 30% τουλάχιστον.

6.Για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ,επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης στα 20 μεροκάματα της ΕΓΣΣΕ στον ιδιωτικό τομέα, και 80% των ενεργεία τακτικών αποδοχών για τους συνταξιούχους του δημοσίου".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο «καναβάτσο» δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι (2015-08-23 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση (2009-11-21 00:00:00.0)
Αναβρασμός στα νοσοκομεία (2001-05-03 00:00:00.0)
Σφίγγουν τη θηλιά στην υγεία (1997-06-29 00:00:00.0)
Μονόδρομος ο κοινός αγώνας (1997-02-02 00:00:00.0)
Απεργούν 27 - 28 Νοέμβρη δάσκαλοι και νηπιαγωγοί (1996-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ