Πέμπτη 7 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οικοδόμηση ισχυρού λαϊκού μετώπου πάλης

Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη σύνδεση του αγώνα για τα άμεσα και συγκεκριμένα προβλήματα με την οικοδόμηση του λαϊκού μετώπου. Είπε συγκεκριμένα:

"Ο αγώνας για τα άμεσα και τα συγκεκριμένα είναι αναπόσπαστα δεμένος με την οικοδόμηση του λαϊκού μετώπου των δυνάμεων που αντιπαλεύουν την εξουσία και τις επιλογές των μονοπωλίων.

Το ΚΚΕ παράλληλα με τις προσπάθειές του να στηρίξει τους καθημερινούς αγώνες και τα συγκεκριμένα αιτήματα που διατυπώνονται σε κάθε χώρο ρίχνει το κύριο βάρος στην οικοδόμηση ενός ισχυρού λαϊκού μετώπου πάλης, που βασίζεται στις κοινωνικές μαζικές οργανώσεις του λαού, της εργατικής τάξης, της αγροτιάς και των μικρομεσαίων, των κινημάτων της νεολαίας, των γυναικών, και των άλλων δημοκρατικών κοινωνικών κινημάτων.

Το λαϊκό μέτωπο αυτό, ένα είδος σύγχρονου ΕΑΜ στις σημερινές συνθήκες, δε θα είναι ένα ψευδώνυμο και υποκατάστατο του ΚΚΕ, θα είναι μια μεγάλη μαχητική πανελλαδική λαϊκή οργάνωση πάλης κατά της επίθεσης του μεγάλου κεφαλαίου, κατά των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Ο λαός δεν έχει δείξει ακόμα τη δύναμή του, αντίθετα, τα τελευταία χρόνια υπέκυψε ένα μεγάλο τμήμα του στις πιέσεις, στις δυσκολίες, στην απογοήτευση και στη μοιρολατρία, στην ελπίδα ότι τα βάσανα θα είναι προσωρινά.

Δε θέλουμε να κάνουμε αφ' υψηλού κριτική, ούτε να μην αναλάβουμε τις ευθύνες μας, αντίθετα, νιώθουμε ότι έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να συμβάλουμε να βγει ο λαός μας από τη δύσκολη θέση.

Είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε στο λαό την αλήθεια, να μην κοροϊδεύουμε τους ανέργους ότι υπάρχουν, τάχα, λύσεις χωρίς αγώνες και θυσίες, με συζητήσεις στις αίθουσες της Βουλής και τους ενδιαφερόμενους, κολλημένους στην τηλεόραση να περιμένουν ότι κάποιος αρμόδιος θα συγκινηθεί από το λαϊκό δράμα.

Βεβαίως, αυτό το λαϊκό μέτωπο δε θα κτιστεί από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε το ΚΚΕ θα καθορίσει πώς θα γίνει. Ομως πρέπει να αρχίσει να κτίζεται σε κάθε πόλη, σε κάθε περιοχή, στον κλάδο και στο δήμο.

Ο δρόμος του λαϊκού μετώπου είναι αφάνταστα πιο εύκολος και εφικτός από το να σταυρώσει η εργατική τάξη τα χέρια της και να περιμένει λύσεις, ή να ζει με την ελπίδα ότι τελικά οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι χρηματιστές θα κουραστούν να τους εκμεταλλεύονται, ή θα βαρεθούν τα πλούτη τους.

Γι' αυτό και ασκούμε σκληρή κριτική και στα άλλα κόμματα που υπόσχονται στους εργαζόμενους ότι θα λυθούν τα προβλήματά τους με "μια καλύτερη διαχείριση", με "νοικοκύρεμα και διαφάνεια", με "επιτροπές διαλόγου και θεσμικά όργανα". Είναι αδύνατο να είσαι και με το μεγάλο κεφάλαιο και με τους εργαζομένους, και με τον ένα και με τον άλλο. Οποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, λέει συνειδητά ψέματα στο λαό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ