Πέμπτη 7 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Πολιτική "ανάδελφη"
  • Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή: "Απαράδεκτη και εθνικά ζημιογόνα η παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών"
  • Η αδελφοποίηση ελληνικών και τουρκικών πόλεων βλάπτει τα ελληνικά συμφέροντα, επιμένει η ελληνική κυβέρνηση!

"Κατ' εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών" ενήργησε ο προϊστάμενος της Α2 (ελληνοτουρκικά) Διεύθυνσης του υπουργείου, Ηλίας Κλης, ο οποίος με έγγραφό του κατηγόρησε το δήμαρχο της Λάρισας ότι με την αδελφοποίηση της πόλης του με την τουρκική πόλη Προκόπι βλάπτει τα ελληνικά συμφέροντα.

Το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών, χαρακτηρίζει "απαράδεκτη και εθνικά αλλά και ηθικά ζημιογόνα αυτή την παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών".

Στην Ερώτηση που υπογράφεται από τους βουλευτές του Κόμματος, Ν. Γκατζή και Αχ. Κανταρτζή επισημαίνεται πως "μια τέτοια παρέμβαση, ανεξάρτητα από την τυπική ή όχι νομιμοποίησή της, αποτελεί στην ουσία έλεγχο σκοπιμότητας μιας απόφασης της ΤΑ, πράγμα που έχει καταδικαστεί στο παρελθόν και από το κυβερνητικό κόμμα".

Στην Ερώτηση του Κόμματος υπογραμμίζεται πως η παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών "αποτελεί μια πράξη η οποία βλάπτει τα πραγματικά εθνικά μας συμφέροντα" και επισημαίνει ότι είναι "άλλο ζήτημα η σοβινιστική και επιθετική πολιτική σε βάρος της χώρας μας που ασκείται από την κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία και την άρχουσα τάξη της Τουρκίας και άλλο ο λαός της Τουρκίας που υφίσταται βαρύτατες συνέπειες από την πολιτική που εφαρμόζεται σε βάρος του".

Σε άλλο σημείο της Ερώτησης επισημαίνεται πως "η αδελφοποίηση της Λάρισας με την VRGUP της Τουρκίας, θα έπρεπε να χαιρετιστεί σαν εθνικής σημασίας πρωτοβουλία και όχι να παρεμποδίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών".

Κυβερνητική επιλογή

Το υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, με ανακοίνωσή του, έσπευσε να προσφέρει απόλυτη κάλυψη στον πρέσβη Η. Κλη, σημειώνοντας πως "στα πλαίσια της σημερινής κατάστασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και με δεδομένη την προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να δοθεί η εντύπωση ότι παρά την ύπαρξη εδαφικών διεκδικήσεων εις βάρος της Ελλάδας, κατά τα άλλα είναι δυνατόν οι σχέσεις των δύο χωρών να είναι ομαλές, το υπουργείο Εξωτερικών δεν ενθαρρύνει αδελφοποιήσεις πόλεων (...). Αυτή την πολιτική εξέφρασε σε υπηρεσιακή απάντηση προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο πρέσβης κ. Κλης, κατ' εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου".

Την πολιτική αυτή υπερασπίστηκε και ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, περιγράφοντας το άσχημο κλίμα που - με ευθύνη τις Τουρκίας - χαρακτηρίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το κλίμα αυτό, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Δ. Ρέππας, πρέπει να περιγράφεται επακριβώς και ενέργειες οι οποίες συγκαλύπτουν αυτή της πραγματικότητα, όπως για παράδειγμα η αδελφοποίηση πόλεων, δε βοηθούν. Ο υπουργός Τύπου, σημείωσε πάντως, πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτόνομος θεσμός και θα λάβει τις αποφάσεις της.

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι ούτε ο Δ. Ρέππας, ούτε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έδωσαν ικανοποιητικές απαντήσεις, ούτε για την ουσία της πολιτικής επιλογής που θεωρεί "εχθρική" ενέργεια την αδελφοποίηση ελληνικών και τουρκικών πόλεων, ούτε πώς εξηγείται το γεγονός ότι οι Γ. Παπανδρέου και Χ. Ροζάκης - πολιτικοί προϊστάμενοι του πρέσβη Η. Κλη - έχουν τοποθετηθεί υπέρ της αδελφοποίησης ελληνικών και τουρκικών πόλεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ