Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Πραιτοριανοί"

Η Εκθεση της "Διεθνούς Επιτροπής για τα Βαλκάνια" αποδεικνύει πόσο έξω έπεσαν όσοι έσπευσαν, μετά τη "Συμφωνία του Ντέιτον", να πανηγυρίσουν για την επιστροφή της ειρήνης στην πολύπαθη περιοχή. Συνεπής στην τακτική του "διαίρει και βασίλευε" η αμερικανική πολιτική, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ετοιμάζει τώρα το επόμενο βήμα. Οι πιθανές εστίες σύγκρουσης (Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, Κύπρος, Αιγαίο, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Μολδαβία), όπως τις προσδιορίζει η Εκθεση, θα είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα πεδία των νέων αμερικανικών "πρωτοβουλιών".

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις που προαναφέραμε έχουν καταγραφεί υπαρκτά ή κατασκευασμένα μειονοτικά προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα θα είναι, κατά την προσφιλή τακτική της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, τα "προσανάμματα" για τη νέα φωτιά που θα ανάψουν στην "πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης", για να επέμβουν στη συνέχεια σαν "ειρηνοποιοί" και "επιδιαιτητές". Οσο για το χαρακτήρα της επέμβασης, δε χρειάζεται να πούμε πολλά, αρκεί να δούμε τι έγινε στη Βοσνία και τι προαναγγέλλει τώρα η "Διεθνής Επιτροπή", με την πρόταση να τεθεί η ευρύτερη περιοχή υπό την "εγγύηση ισχύος των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ".

Ο κίνδυνος για την Ελλάδα μεγαλώνει, όχι μόνο γιατί κινδυνεύουν τα σπίτια των γειτόνων... Η Κύπρος, το Αιγαίο, αλλά και οι αναφορές της Εκθεσης σε "τουρκική" και "μακεδονική" μειονότητα στην Ελλάδα δίνουν το μέτρο της κρισιμότητας των καταστάσεων.

Νέα παιχνίδια πολέμου, λοιπόν, στα Βαλκάνια για χάρη της "νέας τάξης πραγμάτων" και μάλιστα με την Ελλάδα, όχι στη θέση του παρατηρητή, αλλά του υποψήφιου θύματος. Την ώρα που γίνονται, ή συζητούνται για να γίνουν αυτά, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρεί το εαυτό της "συνεταίρο" σ' αυτήν την επιχείρηση. Στα πλαίσια αυτά, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επιταχύνει τη συγκρότηση μισθοφορικών ελληνικών σωμάτων, για να πάρουν μέρος σε μεικτά μισθοφορικά στρατεύματα και να συμμετέχουν στις επιθετικές, δολοφονικές επιχειρήσεις, όπου ζητηθεί από το ΝΑΤΟ.

Μια τακτική, η οποία γίνεται προσπάθεια να εξωραϊστεί με δυο τρόπους: "Η αύξηση των μισθοφόρων θα καλύψει μεγαλύτερο μέρος των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων και θα δοθεί η δυνατότητα για μείωση της στρατιωτικής θητείας", λέει το ένα επιχείρημα, "η ένταξη στα μισθοφορικά σώματα αποτελεί μια καλή λύση για τους άνεργους νέους, λέει το άλλο.

Ταυτόχρονα, καλλιεργείται η ιδέα ότι η στράτευση δεν είναι καθήκον και υποχρέωση για την υπεράσπιση της πατρίδας, της ανεξαρτησίας, της ακεραιότητάς της, αλλά και της λαϊκής κυριαρχίας, και ότι είναι ένα επάγγελμα ανάμεσα σ' όλα τα άλλα. Μια ιδέα επικίνδυνη, αφού γίνεται κατανοητό πως η μισθοφορική συγκρότηση δημιουργεί στεγανά στον κρίσιμο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείται αυτός ο μηχανισμός σαν μηχανισμός "πραιτοριανών", εκτός και εντός της χώρας.

Η απόκρουση μιας τέτοιας προοπτικής είναι υπόθεση των σωματείων, των συνδικάτων, των γονιών, που θα πρέπει να αναλάβουν δράση για την ενημέρωση των νέων ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση και να μη δεχτούν να πάρουν μέρος στα μισθοφορικά σώματα. Αυτή η κινητοποίηση συνδέεται με την απαίτηση για μια άλλη πολιτική, ειρήνης, εθνικής ανεξαρτησίας και οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος του λαού και του τόπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ