Κυριακή 10 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η μεθόδευση

- Τι είναι αυτό που ενοχλεί πράγματι στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη;

- Το χαμηλό κόστος. Ο λιγνίτης δίνει αυτή τη στιγμή το 85% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας και παράγουμε τη φτηνότερη κιλοβατώρα στην Ευρώπη, με βάση τα στοιχεία της "Ευροελέκτρικ". Αυτό είναι το πρόβλημα. Η ΕΕ έχει τάξει την Ελλάδα σε ρόλο μεταφορέα μόνο. Τα μονοπώλια του κλάδου θέλουν να αγοράζουν φτηνή ενέργεια από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, την Εγγύς και Μέση Ανατολή (τα πυρηνικά εργοστάσια της Τουρκίας ανήκουν στη Γερμανία), να καταναλώνουν φτηνά και στη συνέχεια, έχοντας το μονοπώλιο, να διαμορφώνουν ψηλές τιμές στην αγορά. Ο ελληνικός λιγνίτης τους εμποδίζει γιατί είναι ανταγωνίσιμος. Σπρώχνουν, λοιπόν τα πράγματα, σε πρώτη φάση, στο να ανέβει το κόστος του. Βάζουν, λοιπόν, ανταποδοτικό τέλος στο λιγνίτη 1% για το διοξείδιο του άνθρακα. Την ίδια ώρα όμως, δε βάζουν τέτοιο φόρο στον λιθάνθρακα και στα καύσιμα της Γερμανίας. Είναι ένα μέτρο που θα αυξήσει την τιμή.

Δεύτερη επίθεση στο εθνικό καύσιμο γίνεται με το θόρυβο για το περιβάλλον, χωρίς να θίγεται η ουσία του προβλήματος. Να βρούμε, λένε, άλλο τρόπο. Μεσοπρόθεσμα, μέχρι να ανοίξουν τα δίκτυα, προβάλλουν το φυσικό αέριο. Ετσι εμφανίζεται ο Κοπελούζος να εξασφαλίζει επί κυβέρνησης της ΝΔ το 80% του φυσικού αερίου για χρήση και επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας να παράγεται από φυσικό αέριο.

Τελευταία πήρε απόφαση το Υπουργικό Συμβούλιο να στήσει και δυο σταθμούς εδώ με φυσικό αέριο, με σύστημα ΒΟΟ, άρα καθαρά ιδιωτικό, που θα πουλάει όπου θέλει. Το παιχνίδι γίνεται ακόμα πιο χοντρό, καθώς θέλει να πάρει και τον αγωγό τζάμπα. Ας δούμε και έτσι τις κινητοποιήσεις που γίνονται για να έρθει δήθεν γρήγορα το φυσικό αέριο στην περιοχή. Είναι για να φτιαχτεί ο αγωγός του Κοπελούζου με κρατική δαπάνη.

Το τελικό αποτέλεσμα όλης αυτής της ιστορίας είναι να οδηγείται από διάφορους δρόμους η ΔΕΗ σε αγορά ρεύματος απ' έξω. Φέτος αγοράζει 4.000 γιγαβατώρες, πέρσι ήταν 1.200. Ολα τείνουν στο "κλείστε την παραγωγή με λιγνίτη". Κι όταν θα είμαστε απόλυτα εξαρτώμενοι, θα κάνουν αυτοί τη δουλιά τους. Η ΔΕΗ έχει να φτιάξει δεκαετές πρόγραμμα από το 1990. Δεν ανοίγει νέα ορυχεία. Εχουμε έτοιμα ορυχεία και δεν τα ανοίγει. Τα υπάρχοντα αρκούν για 30 χρόνια. Με τα νέα, χωρίς την εφαρμογή της μεθόδου, πάμε στα 45 χρόνια. Δεν το κάνουν. Και το σκάνδαλο είναι ότι έχει φτιάξει δυο μονάδες, μία στη Φλώρινα και μία στη Θράκη, χωρίς να έχει πριν ανοίξει τα ορυχεία. Ετσι, θα οδηγήσουν τα πράγματα να δουλέψουν οι μονάδες με φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με λιγνίτη που θα αγοράζουν από υπάρχοντα ιδιωτικά ορυχεία.

Βλέπουμε λοιπόν ένα πλέγμα σχέσεων που οδηγεί σε αύξηση κόστους, κλείσιμο μονάδων, κλείσιμο ορυχείων, αγορά ρεύματος.

Και για να είμαστε καθαροί: Αν δεν εφαρμοστεί η μέθοδος της πυρολυτικής αεριοποίησης, οι μονάδες σε λίγο δε θα μπορούν να δουλέψουν. Η κατάσταση έχει γίνει ήδη αφόρητη. Αυτό είναι το πρώτο αίτημα. Αυτή είναι η πρόταση των κομμουνιστών. Αντί να κλαίμε για το περιβάλλον, να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη και την τεχνολογία για να ενισχύσουμε και το περιβάλλον και την ανάπτυξη της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ