Κυριακή 10 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απόκτησαν "Σπάρτακο"

Το λένε "Σπάρτακο" και είναι το νέο συνδικάτο στο χώρο της ΔΕΗ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι το δεύτερο σε μέγεθος συνδικάτο της χώρας. Αίτημα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, για πάνω από μία δεκαπενταετία, είναι ήδη πραγματικότητα, και οι πρώτες του εκλογές γίνονται στις 19 Νοέμβρη. Εχει ήδη εγγεγραμμένα μέλη 5.000 εργαζόμενους και υπολογίζεται ότι θα προλάβουν να εγγραφούν και να ψηφίσουν πάνω από 5.500 εργαζόμενοι. Στόχος, να γίνουν μέλη του και οι 8.000 εργαζόμενοι στο ΛΚΠΑ. Γεννήθηκε από τη διάλυση των πάνω από 10 διάσπαρτων σωματείων που λειτουργούσαν στην περιοχή και κρατούσαν οργανωμένο τον κόσμο σε στενά κομματική βάση (κάθε παράταξη και σωματείο ανά χώρο). Μόνο στην ΕΤΕ - ΔΕΗ λειτουργούσαν όλες οι τάσεις.

Με την ΕΤΕ είχαν γίνει τα πρώτα βήματα για τη συνδικαλιστική ενότητα. Τα σαμποτάρισαν και η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚΕ. Παράλληλα όμως, από το 1983 ανάμεσα στους εργαζόμενους ήταν καθαρό ότι χρειάζεται ένα συνδικάτο.

Οι κομμουνιστές πήραν κατ' επανάληψη την πρωτοβουλία. Το 1986, με δημοψήφισμα, οι εργάτες ζήτησαν να γίνει συνδικάτο. Τελικά, τώρα που ο κόμπος έφτασε στο χτένι, τώρα που γίνεται καθαρό πλέον πως τα ορυχεία πάνε για κλείσιμο, οι ηγεσίες των δύο κυβερνητικών παρατάξεων υποχρεώθηκαν να δεχτούν τη σύσταση του συνδικάτου.

"Τα προβλήματα δε σταματούν στην ίδρυση του συνδικάτου. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί το συνδικάτο για ένα νέο διαχωρισμό των εργαζομένων σε βόρειους και νότιους. Ηδη ορισμένοι δουλεύουν την άποψη να υπογράφουμε μόνοι μας συμβάσεις, χωρίς τους Αθηναίους. Ακούγεται καλά στα αυτιά, αλλά είναι διασπαστική αντίληψη. Κάποιοι θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχό τους στην περιοχή", θα μας πει σχετικά ο Θύμιος Λαγαράς,εργάτης και υποψήφιος της ΕΣΚ με το ψηφοδέλτιο του "Εργατικού Μετώπου Αντίστασης".

"Πρώτο ζήτημα, συνεχίζει, είναι ο ταξικός προσανατολισμός του συνδικάτου. Να μη γίνει από μικρομάγαζο κομματικό, σούπερ μάρκετ πάλι κομματικό. Εχουμε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα, που βάζει πρώτο στόχο να ανοίξουν όλα τα ορυχεία, να εφαρμοστεί η πυρολυτική αεριοποίηση και να αποκατασταθούν τα εδάφη με βάση τις μελέτες του ΕΜΠ. Από κει και πέρα έχουμε να παλέψουμε μαζί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα για το φορολογικό μας και τις αυξήσεις. Επίσης για το ασφαλιστικό καθώς γίνεται καθαρό ότι οδηγούν την ασφάλισή μας στους δρόμους της "Λευκής Βίβλου". Η αυτασφάλιση που υπέγραψε παλιότερα η ΓΕΝΟΠ και παρουσιάστηκε σαν κατάκτηση οδηγεί στη μονομερή ασφάλιση, καταργεί την τριμερή χρηματοδότηση των ταμείων κι αυτό είναι επικίνδυνο. Τέταρτος στόχος, ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ και το "Δεκαετές". Να φύγουν οι εργολάβοι, θεσμοθετημένοι και μη. Ηδη οδηγούμαστε σε ιδιωτικοποίηση των σταθμών παραγωγής με την ανάθεση σε εργολάβους τμημάτων της παραγωγής, όπως οι ατμαγωγοί. Και είναι χαρακτηριστικό ότι σ' αυτές τις δουλιές έχουν μπει εταιρίες όπως η ΒΙΟΚΑΤ και η ΜΕΤΚΑ. Πίσω από τη ΜΕΤΚΑ βρίσκεται η "Αμστρον" και πίσω από τη ΒΙΟΚΑΤ η "Ράι Μπράουν" και η "Μάνατζμεντ". Αυτοί παίρνουν το ψαχνό, εμείς χάνουμε σε τεχνογνωσία και παράλληλα αυξάνεται η τιμή της κιλοβατώρας. Είναι φανερό πως για να παλέψει το συνδικάτο κόντρα σε τέτοια συμφέροντα χρειάζεται άλλος προσανατολισμός από αυτόν που προβάλλουν οι άλλες παρατάξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ