Κυριακή 10 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξέρουν τη λύση

- Ποια είναι η λύση λοιπόν;

- Είναι η μελέτη Βαλκανά. Είναι η μελέτη που προσυπογράφεται από μια σειρά καθηγητών του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, προσφέρθηκε τζάμπα στη ΔΕΗ και η ΔΕΗ αρνείται να την εφαρμόσει! Είναι μια μελέτη που αποδεικνύει ότι:

  • Μπορούμε να χρησιμοποιούμε λιγνίτη με μηδενική ρύπανση κατά την καύση.
  • Μπορούμε να τετραπλασιάσουμε τη θερμογόνα δύναμή του.
  • Μπορούμε, κατά συνέπεια, να τετραπλασιάσουμε τα αποθέματά μας.

Ολα αυτά τα γνωρίζουν και η ΔΕΗ και η κυβέρνηση. Το ΕΜΠ έστησε πειραματικό σταθμό και χρησιμοποίησε τη μέθοδο της πυρολυτικής αεριοποίησης,αυτή είναι η μέθοδος που προτείνεται. Εχει ήδη εφαρμοστεί σε διαφορετικούς λιγνίτες στη Νότια Αφρική και στην Αμερική. Εχει ήδη αποδειχθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στους δικούς μας λιγνίτες και στην τύρφη. Επιπλέον, η χρήση αυτής της μεθόδου έχει σαν αποτέλεσμα η τέφρα να μαζεύεται σε στερεή μορφή και έτσι να σβήνει και αυτός ο παράγοντας ρύπανσης. Το Πολυτεχνείο είπε στη ΔΕΗ: "σας τη δίνουμε να την εφαρμόσετε". Κι αυτό έγινε τον καιρό που διάφοροι στη ΔΕΗ άρχισαν να μιλάνε για "ενεργειακή πείνα" και βγήκε το ΙΓΜΕ και είπε πως όχι μόνο δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά αντίθετα, αν ανοιχτούν και τα ορυχεία της Δράμας, της Ελασσόνας και όσα είναι ακόμα κλειστά στο ΛΚΠΑ, έχουμε λιγνίτη για να καλύψουμε τα επόμενα 100 χρόνια, υπολογίζοντας και την ετήσια αύξηση της ζήτησης κατά 300 MW. Δεν την πήραν, κι αυτό είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο. Παρακαλάει ακόμα το Πολυτεχνείο να του δοθεί μία παλιά κλειστή μονάδα για δοκιμή τής μεθόδου και μετά να επεκταθεί σ' όλες τις παλιές μονάδες και σε κάθε νέα. Δεν το δέχονται!

- Πού βρίσκονται σήμερα τα πράγματα;

- Μαθαίνουμε ότι τελικά, επειδή το Πολυτεχνείο είχε ανάγκη από χρήματα και επειδή δεν μπορεί να πουλήσει ακόμα τεχνογνωσία κατ' ευθεία σε εταιρίες του εξωτερικού, αγόρασε τη μέθοδο η ΒΙΟΚΑΤ για λογαριασμό της "Μάνατζμεντ". Από εκεί η μέθοδος "ταξιδεύει" ήδη για Γερμανία, που έχει βάλει στόχο τους λιγνίτες της Τσεχοσλοβακίας. Δοκιμή της έγινε ήδη στην Ισπανία. Βλέπεις, οι ίδιοι που για την Ελλάδα θεωρούν τον λιγνίτη ρυπογόνο, εκεί πράττουν διαφορετικά...

Ξέρουν πως αυτή η μέθοδος θα φέρει επανάσταση στην παραγωγή. Για τη χώρα μας πρακτικά σημαίνει πως όχι μόνο δε χρειάζεται να κάνουμε εισαγωγή ρεύματος, αλλά θα μπορούμε να κάνουμε και εξαγωγή, ειδικά στα Βαλκάνια και κύρια στη Γιουγκοσλαβία, που έχει μεγάλη ανάγκη. Γι' αυτό και δεν το κάνουν!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ