Κυριακή 10 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η παιδεία είναι υπόθεση όλων

Παναθηναϊκό συλλαλητήριο, για την υπεράσπιση και διεύρυνση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, διοργανώνουν την Τρίτη ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, Ομοσπονδίες Γονέων, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ κ.ά. Συγκεντρώσεις αύριο στο Περιστέρι και τον Κορυδαλλό

Σε κοινό μέτωπο, με στόχο τη διασφάλιση και διεύρυνση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, ενόψει και της ψήφισης του προϋπολογισμού, συσπειρώνονται οι φορείς των εκπαιδευτικών, γονείς και εργαζόμενοι. Την ερχόμενη Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., πραγματοποιείται παναθηναϊκό συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή. Στην κινητοποίηση αυτή συμμετέχουν η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, η ΟΙΕΛΕ, η Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας και Πειραιά, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, η ΠΟΣΔΕΠ, η ΕΦΕΕ και η ΠΟΣΥΠ.

Συγκεντρώσεις θα κάνουν αύριο οι γονείς και οι δάσκαλοι του Περιστερίου και οι γονείς του Κορυδαλλού, διεκδικώντας την άμεση κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς. Η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών "Ελλη Αλεξίου" καλούν στη συγκέντρωση όλους τους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς του δήμου, τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, στην αρχή του πεζόδρομου της Εθνικής Αντιστάσεως πίσω από τη Δημαρχία. Στον Κορυδαλλό, η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο "Παράδεισο". Διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά και την Ενωση Γονέων Κορυδαλλού.

"Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και είναι θετικό ότι οι φορείς της εκπαίδευσης και το εργατικό κίνημα συντονίζονται και διεκδικούν την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, μια και η παιδεία είναι υπόθεση όλων μας", υπογραμμίζει η Κούλα Κυριακοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Νομαρχίας Πειραιά. "Πιστεύουμε ότι η βάση έχει αναγκάσει τις διοικήσεις των φορέων να συντονιστούν μεταξύ τους, γιατί οι απλοί εργαζόμενοι βλέπουν ότι η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει. Η προσπάθεια ξεκίνησε από πέρσι και με ικανοποίηση βλέπουμε ότι παίρνει έκταση".

Η κινητοποίηση της Τρίτης ανοίγει το δρόμο και για άλλους συντονισμένους αγώνες εργαζομένων με εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές. Η Κούλα Κυριακοπούλου είναι κατηγορηματική. "Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί. Υπάρχουν βέβαια προβλήματα, που δεν πρέπει να μας απογοητεύουν. Μέσα από συντονισμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, θα έχουμε τα θετικά αποτελέσματα που θέλουμε. Χρειάζεται να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, γιατί η κατάσταση είναι αναστρέψιμη".

Τα αιτήματα του παναθηναϊκού συλλαλητηρίου της Τρίτης, όπως αναφέρονται στη σχετική διακήρυξη που συνυπέγραψαν οι προαναφερθέντες φορείς, είναι:

  • Ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό στο 15%. Στήριξη και αναβάθμιση της ενιαίας δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.
  • Κάλυψη τώρα των κενών διδακτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες, με διορισμούς με βάση την επετηρίδα, το μόνο δίκαιο και αντικειμενικό σύστημα διορισμών.
  • Προώθηση του συνολικού εκδημοκρατισμού του εκπαιδευτικού συστήματος. Η ανάπτυξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να μη θίγει σε καμιά περίπτωση το εργασιακό καθεστώς του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού και τον ενιαίο χαρακτήρα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.
  • Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση όλων των εργαζομένων στο χώρο της εκπαίδευσης.
  • Κατοχύρωση και διεύρυνση των εργασιακών, συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο χώρο της εκπαίδευσης.
  • Στήριξη και αναβάθμιση του δημόσιου νηπιαγωγείου με υποχρεωτική διετή προσχολική αγωγή.
  • Κατοχύρωση και διεύρυνση της υποχρεωτικής 12χρονης εκπαίδευσης.
  • Στήριξη της τεχνικο - επαγγελματικής εκπαίδευσης στην προοπτική ενός ενιαίου λυκείου. Κατάργηση των ιδιωτικών ΙΕΚ και των διδάκτρων στα δημόσια ΙΕΚ και ενσωμάτωση της αρχικής κατάρτισης στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
  • Ριζική αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, με στόχο την κατοχύρωση του δικαιώματος στη μόρφωση χωρίς φραγμούς και διακρίσεις.
  • Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, γεγονός που θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Να μπει φραγμός στην ασυδοσία των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων. Οχι στις αυθαιρεσίες και παράνομες απολύσεις.
  • Κατάργηση των τμημάτων του Διεθνούς Απολυτηρίου, των οποίων η λειτουργία οδηγεί στον αφελληνισμό της λυκειακής εκπαίδευσης.
  • Αμεση κάλυψη των αναγκών των σχολείων σε επιστημονικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό (κοινωνικοί λειτουργοί, επιστάτες, φύλακες, γραμματείς κλπ. )
  • Πρωινή βάρδια σε όλα τα σχολεία.
  • Μείωση του αριθμού μαθητών κατά τμήμα από 30 σε 20 (Δημοτικό) και από 35 σε 25 (Γυμνάσιο και Λύκειο).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ