Κυριακή 10 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σκόπιμη η πλήρης εγκατάλειψη

Με πρόσχημα τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν πλέον στις εγκαταστάσεις, λόγω της πενιχρής χρηματοδότησης, το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας επιχειρεί να καθιερώσει την καταβολή ενοικίου από τους φοιτητές

Η νέα γενιά που όλοι της υπόσχονται καλύτερο μέλλον, βλέπει στο αύριο μεγαλύτερους φραγμούς στη μόρφωση, αυξημένα αδιέξοδα στη ζωή και αβέβαιο το εργασιακό της μέλλον. Χρόνια τώρα οι οικότροφοι φοιτητές των Εστιών Θεσσαλονίκης βιώνουν την εγκατάλειψη και τη σταδιακή κατάργηση της δωρεάν στέγασης και σίτισης, την εφαρμογή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ και της "Λευκής Βίβλου", με στόχο την κατάργηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Οι συνεχείς περικοπές των δαπανών έχουν αποτέλεσμα την ολοένα μεγαλύτερη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσα στις Εστίες. Τα περιβόητα 500 εκ. δραχμές που υπόσχεται το ΕΙΝ, όχι μόνο δεν πρόκειται να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες για προσλήψεις προσωπικού, για σίτιση και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, αλλά ήδη γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν για έργα βιτρίνας.

Οι φοιτητές πάντως, όπως δείχνουν οι τελευταίες κινητοποιήσεις τους, δε φαίνονται διατεθειμένοι να χαρίσουν τα κεκτημένα δικαιώματά τους. Για άλλη μια φορά φέτος κατάφεραν να "παγώσουν" τη διαδικασία καταβολής της εγγύησης (15.000 δραχμές) και ενοικίου (1.500 δραχμές) από αυτούς που πήραν δωμάτιο για πρώτη φορά. Γνωρίζοντας πολύ καλά, ότι το πρόβλημα δεν έγκειται σε αυτό καθαυτό το ποσό του ενοικίου, αλλά στην καθιέρωσή του, που ανοίγει το δρόμο για την αύξησή του μελλοντικά και τη μετατροπή με αυτόν τον τρόπο των Εστιών σε ξενοδοχεία.

Με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης ξεκαθαρίζουν πως δε θα δεχτούν την εφαρμογή του νέου εσωτερικού κανονισμού που ουσιαστικά καταργεί τη δωρεάν σίτιση και στέγαση. Συνείδηση όμως όλων είναι πως γίνεται μεθοδευμένη προσπάθεια για τη σταδιακή περικοπή όλων των παροχών στο πλαίσιο της κατεύθυνσης ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ήδη μεθοδεύεται η παράδοση των Εστιών σε ιδιώτες.

Στέγαση εκ περιτροπής

Συνολικά οι πέντε Φοιτητικές Εστίες της Θεσσαλονίκης διαθέτουν 1.750 δωμάτια (κυρίως μονόκλινα) για τους φοιτητές που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα σπουδών εξαιτίας των πολύ χαμηλών εισοδημάτων των οικογενειών τους. Κατά τεκμήριο στις Εστίες με τις απαράδεκτες συνθήκες, στεγάζονται οι πιο φτωχοί φοιτητές.

Στα ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης σπουδάζουν συνολικά 60.000 φοιτητές. Καινούριες Εστίες έχουν να δημιουργηθούν από το 1985 όταν έγιναν οι Εστίες στην Καλαμαριά, ενώ οι ανάγκες κάθε χρόνο αυξάνονται. Οι Α, Β και Γ Εστίες έχουν ανεγερθεί πριν από 30 χρόνια ενώ η Δ στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο κτίριο της δεκαετίας του '50.

Τώρα βάλθηκαν να λύσουν το πρόβλημα της στέγασης με "μοίρασμα" της φτώχειας. Προσπαθούν να πετύχουν την ετήσια ανανέωση του 50% των οικότροφων. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως κάθε χρόνο όλοι οι οικότροφοι θα πρέπει να παραδίδουν τα δωμάτιά τους και να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις, μαζί με τους πρωτοετείς που χρήζουν ανάγκη δωρεάν στέγασης. Από αυτούς θα γίνεται δεκτό το 50% των παλιότερων και το υπόλοιπο 50% των δωματίων θα δίνεται στους καινούριους φοιτητές. Στέγαση δηλαδή εκ περιτροπής.

Αθλιες συνθήκες

Και οι υπάρχουσες Εστίες όμως, δεν είναι ό,τι καλύτερο για τη διαβίωση των φοιτητών. Οι κακοσυντηρημένες υδραυλικές εγκαταστάσεις, οι κατεστραμμένοι από την υγρασία πάγκοι στους κοινόχρηστους χώρους, τα ξεκολλημένα πλακάκια, η υγρασία στους τοίχους και η ελάχιστη θέρμανση, συνθέτουν την γκριζόμαυρη εικόνα που επικρατεί στα κτίρια των Εστιών. Στην Α, Β και Γ υπάρχει ένα μπάνιο για 15 δωμάτια. Η ελλιπής καθαριότητα αποτελεί άλλο ένα στοιχείο της εγκατάλειψης. Οι καθαρίστριες διαρκώς μειώνονται, αφού δεν αναπληρώνονται όσες συνταξιοδοτούνται. Πολλές φορές οι τουαλέτες μένουν ακαθάριστες για τρεις και τέσσερις μέρες. Οπως καταγγέλλουν τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Εστιών, κάποτε γινόταν απολύμανση στα κτίρια, τώρα γίνεται σπάνια και μόνο στις τουαλέτες. Αρκεί να αναφέρουμε ότι συνολικά οι καθαρίστριες δεν ξεπερνούν τις 20 και από πέρσι η καθαριότητα της Γ Εστίας έχει δοθεί σε ιδιώτη εργολάβο.

Παλιότερα υπήρχαν πλυντήρια - στεγνωτήρια στους ορόφους. Τελευταία όμως έχουν εξαφανιστεί και οι φοιτητές όταν δεν προλαβαίνουν να πάρουν σειρά για να πλύνουν στο μπάνιο, αναγκάζονται να πληρώνουν έξω, ή να στέλνουν τα άπλυτα στο σπίτι. Ακόμη και το αίτημά τους για επαναλειτουργία του οργανωμένου ιατρείου με γιατρό και νοσοκόμα, παραμένει μετέωρο.

Οταν λειτουργούν τα ασανσέρ, που κατά κανόνα είναι χαλασμένα, οι φοιτητές έχουν γιορτή.

Φθορές και "ενοίκιο"

Γεγονός είναι πως οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό είναι μεγάλες και η διεύθυνση δεν παίρνει μέτρα για τη λύση των προβλημάτων που δημιουργούνται. Αντίθετα, επιχειρούν να μετακυλήσουν τις ευθύνες στους φοιτητές. Περνάνε το ενοίκιο έμμεσα μέσα από τις φθορές. "Χαλάει μια μπαταρία (βρύση), πληρώνεις 6.000 δραχμές", "θέλεις να βάψεις το δωμάτιο 5.000", "θέλεις να φτιάξεις βλάβη στο φως, φωνάζεις ηλεκτρολόγο".

Θέρμανση με... δόσεις

Θέρμανση υπάρχει το χειμώνα, δύο ώρες το πρωί και δύο το βράδυ. Ομως και το ζεστό νερό θεωρείται πολυτέλεια αφού παρέχεται συνολικά 2 ώρες την ημέρα. Χρόνιο αίτημα των φοιτητών, είναι η παροχή θέρμανσης και ζεστού νερού όλη την ημέρα. "Είναι παράλογο να θεωρούν ότι εξυπηρετούνται και οι 1.750 φοιτητές μέσα στις 2 ώρες που μας παρέχουν ζεστό νερό", λέει ο Κ. Παπαστεργίου. "Αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε ηλεκτρικά σώματα για να ζεστάνουμε τα δωμάτια αφού οι δύο ώρες κεντρικής θέρμανσης δε φτάνουν. Μετά μας κατηγορούν ότι καταναλώνουμε πολύ ρεύμα και νερό. Ας μας πουν επιτέλους τι να κάνουμε".

Υποχρεωτική δίαιτα

Και στο φαγητό (αρκετές φορές κακής ποιότητας) γίνονται περικοπές. Για πρωινό ούτε που συζητάνε, ενώ τα Σαββατοκύριακα τρώνε μόνο μεσημέρι και για το βράδυ παίρνουν κονσέρβα. "Το καλοκαίρι όσοι αναγκάζονται να μείνουν στις Εστίες για διάφορους λόγους, (μελέτη, εργασίες, δουλιά) δε δικαιούνται ούτε φαγητό μα ούτε και ζεστό νερό. Από πέρσι προσπαθούν να περιορίσουν τους δικαιούχους, γιατί τα κονδύλια δεν επαρκούν. Βάζουν σε διαπραγμάτευση το δικαίωμα της σίτισης ακόμα και σ' αυτούς που αναγνωρίζουν το δικαίωμα στέγασης", συνεχίζει το μέλος του ΔΣ Κ. Παπαστεργίου.Εδώ και πέντε χρόνια, το κουπόνι σίτισης είναι καθηλωμένο στις 450 δραχμές. "Δικαίωμα φαγητού έχουν όσοι φοιτητές πήραν κάρτα σίτισης, αφού προηγουμένως κρίθηκε ότι δικαιούνται με βάση το εισόδημα των γονιών τους", δηλώνει στο "Ρ" ο Μ. Μαργαρίτης,μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Οικοτρόφων. Σημειώνει πως αυτό ουσιαστικά δημιουργεί εστιακούς φοιτητές πολλών βαθμίδων: "Δεν μπορείς από τη μία να τους αναγνωρίζεις το δικαίωμα στέγασης και από την άλλη να τους αφαιρείς το δικαίωμα φαγητού", καταλήγει.

Ξενοδοχεία το καλοκαίρι

Οι φοιτητές καταγγέλλουν πως το καλοκαίρι οι Εστίες μετατρέπονται σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους φοιτητές που έρχονται από άλλες χώρες μέσω των προγραμμάτων φιλοξενίας και ανταλλαγών. Σημειώνουν μάλιστα πως για αυτό το σκοπό, το ΕΙΝ κρατά κενά περίπου 200 δωμάτια και δεν τα παραχωρεί σε φοιτητές που έχουν ανάγκη τη δωρεάν στέγαση. "Και αυτό γίνεται, λέει ο Ν. Καπούλας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, γιατί οι Εστίες πληρώνονται για τα δωμάτια. Ετσι βλέπουμε τους ξένους φοιτητές στο διάστημα που φιλοξενούνται στις Εστίες, να έχουν καλύτερες συνθήκες διαμονής και διατροφής. Για την εξυπηρέτηση αυτών των αναγκών πολλές φορές διακόπτεται το καλοκαίρι η διαμονή των Ελλήνων φοιτητών που έχουν δωμάτιο στις Εστίες ενώ κατά κύριο λόγο η τακτική αυτή εφαρμόζεται στους μουσουλμάνους φοιτητές της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ). Μάλιστα, αν για οποιονδήποτε λόγο πρέπει να παραμείνουν και το καλοκαίρι στις Εστίες, αναγκάζονται να πληρώσουν από 30.000 - 50.000 δραχμές το μήνα".

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, δόθηκαν χώροι των Εστιών για να κάνουν μάθημα οι φοιτητές των ΤΕΦΑΑ, που χρόνια τώρα αναγκάζονται να κάνουν μάθημα στις 4 μεριές της Θεσσαλονίκης, αφού ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί μόνιμη στέγη για τη σχολή. Το ίδιο οξυμένο είναι το κτιριακό πρόβλημα για την Παιδαγωγική και την Καλών Τεχνών.

Τρομοκρατία για τους εργαζόμενους

Οι εργαζόμενοι δουλεύουν κάτω από το φόβο της απόλυσης. "Αν διαμαρτυρηθούμε, λέει ο Σ. Δρόσος,κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς δουλιά. Πρόσφατα τέθηκα σε δίμηνη αργία για παρόμοιο λόγο. Είμαι πολύτεκνος και έχω ανάγκη τη δουλιά. Ετσι λειτουργεί εδώ. Αν τολμάς μίλα". Βέβαια ο ίδιος τόλμησε και πάλι. Με αφορμή την παραχώρηση τμήματος της καθαριότητας σε ιδιώτες, κάλεσε τους φοιτητές και τους άλλους συναδέλφους του να αντιδράσουν, σε διαφορετική περίπτωση είπε "κινδυνεύουμε και χωρίς δουλιά να μείνουμε και να αρρωστήσουμε αφού ήδη η καθαριότητα είναι πλημμελής".

Προεδρία με ανταλλάγματα

Στην Εφορεία που συστάθηκε για τη λειτουργία των Εστιών, δε συμμετέχει εκπρόσωπος του ΑΠΘ. Πρόεδρος της Εφορείας ανέλαβε καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με αντάλλαγμα την αποκλειστική διαχείριση των Εστιών της Καλαμαριάς για τους φοιτητές του εν λόγω Πανεπιστημίου.

Το ΑΠΘ όπως φαίνεται αρνήθηκε να συμμετέχει προσπαθώντας να αποφύγει τις ευθύνες για τα προβλήματα που υπάρχουν και οφείλονται στην έλλειψη κονδυλίων. Οπως καταγγέλλει ο Κ. Παπάς "ο Πρύτανης του ΑΠΘ ανέχεται την κατάσταση χωρίς να παίρνει θέση και να διεκδικεί τη λύση των προβλημάτων. Με αυτή τη λογική άλλωστε, αρνήθηκε και το πέρασμα των Εστιών στην αρμοδιότητα του ΑΠΘ".

Οι φοιτητές δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τα σχέδια για κατάργηση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας και όπως λένε θα συνεχίσουν την πάλη για παιδεία αντάξια των αγώνων και των θυσιών του ελληνικού λαού, για αύξηση των δαπανών στο 15%, για στέγαση και σίτιση για όλους τους φοιτητές.Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ο γνωστός παπαγάλος της κυβέρνησης τα έκανε ...σαλάτα!» (2024-09-17 00:00:00.0)
«Φοιτητικές Εστίες στην κατάψυξη» (2023-02-07 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις για τα προβλήματα στις εστίες (2021-11-23 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για τη σίτιση και τη στέγαση (2020-03-07 00:00:00.0)
Συνεχίζουν δυναμικά τον αγώνα οι φοιτητές (1997-10-31 00:00:00.0)
"Η στέγαση είναι δικαίωμα, όχι ελεημοσύνη" (1996-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ