Πέμπτη 14 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Μία σιδερόφραχτη πόλη

Το κοινό όραμά τους για μία Αθήνα, όπου θα δρουν ασύδοτα οι μεγαλοκαταστηματάρχες και θα απαγορεύεται κάθε πολιτική δράση που "ασχημαίνει" την πόλη, ανέπτυξαν χτες βράδυ ο δήμαρχος Αθηναίων και οι ομοτράπεζοί του, εκπρόσωποι του ΣΕΛΠΕ και των εμποροβιομηχάνων

Την πλήρη ασυδοσία των πολυκαταστημάτων να λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση, το "ξεκαθάρισμα" της πρωτεύουσας από αλλοδαπούς που "την υποβαθμίζουν", την ιδιωτικοποίηση όσο το δυνατό περισσότερων αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακόμα και τη φασιστική απαγόρευση των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας και των πορειών, γιατί ..."χαλάνε" την εικόνα της πόλης, αξίωσαν προχτές οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών κατά τη διάρκεια της "συνάντησης" που διοργάνωσε ο ΣΕΛΠΕ, "υπό την αιγίδα" του δημάρχου της Αθήνας με θέμα "Αθήνα, σύγχρονη και ανθρώπινη πόλη". Χαρακτηριστικό ως προς τους στόχους της χτεσινής φιέστας είναι το γεγονός ότι σε ένα θέμα, όπως είναι η βελτίωση της εικόνας της πρωτεύουσας, στην ανάγκη της οποίας δε διαφωνεί κανείς, δεν κλήθηκαν να συμμετέχουν εκπρόσωποι των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των εμπόρων, παρά μόνο ο προσκείμενος στην κυβέρνηση πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ και εμπνευστής της όλης εκδήλωσης Μαρίνος Παράβαλος,στην ομιλία του αξίωσε εντονότερη παρουσία των αστυνομικών οργάνων του αστικού κράτους, αυτών που προχτές έλαβαν την εντολή της Εισαγγελίας - η οποία με τη σειρά της υπάκουσε στις δημόσιες "εντολές" του προέδρου του ΣΕΛΠΕ - να συλλαμβάνουν από εδώ και στο εξής τους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, στο όνομα της "δημοκρατίας", για να είναι πιο... ασφαλείς οι πολίτες! "Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση", είπε με προκλητικό τόνο, "μια διαδήλωση διαμαρτυρίας να νεκρώνει το εμπορικό κέντρο, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο". Και μάλιστα, "πρότεινε" οι διαδηλώσεις να γίνονται σε ..."προκαθορισμένους χώρους"!!!

Ο ίδιος, στο όνομα της ενίσχυσης του τουρισμού, ζήτησε την "ουσιαστική" διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και το "ξεκαθάρισμα" από την κυβέρνηση τι οροθετεί τουριστικό κέντρο και τουριστική περιοχή και ποιοι μπορούν να ανοίγουν την Κυριακή, πράγμα το οποίο παραπέμπει σε παλαιότερη σχετική δήλωσή του, με την οποία άφηνε να εννοηθεί ότι τα πολυκαταστήματα εποφθαλμιούν την κυριακάτικη αργία.

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων Γ. Παπαθανασίου,ο οποίος μεταξύ άλλων αξίωσε να παραχωρηθούν σε ιδιώτες όσο το δυνατό περισσότερες αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης, διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά του, ο ίδιος δε δίστασε να ζητήσει την επέμβαση της Αστυνομίας, όταν "διάφορες ομάδες διαδηλωτών μετατρέπουν την Αθήνα σε τριτοκοσμική πόλη"!!!

Μία πόλη γκέτο

Το όραμά του για τη μετατροπή της Αθήνας σε μια αστυνομευμένη πόλη γκέτο με έργα βιτρίνας, πολυκαταστήματα, σε μια πόλη όπου οι μόνοι που θα κυκλοφορούν θα είναι οι νεογιάπηδες και οι τουρίστες, σε μια πόλη χωρίς φτωχούς, μετανάστες, ζητιάνους, αφίσες, συγκεντρώσεις, πορείες και κάθε άλλου είδους κοινωνικές δραστηριότητες εκτός από επιχειρηματικές,ανέπτυξε μιλώντας στους μεγαλεμπόρους ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο δήμαρχος δήλωσε και πάλι υπέρ της απαγόρευσης της αφισοκόλλησης, υπεραμύνθηκε της απόφασής του για απαγόρευση των υπαίθριων παζαριών και του ξηλώματος των προεκλογικών πανό. Εδωσε το στίγμα της δημοτικής πολιτικής που θα ακολουθήσει το 1997, περιγράφοντας ένα αποστειρωμένο κέντρο της Αθήνας, όπου τουρίστες και γιάπηδες θα κυκλοφορούν ανάμεσα σε σιντριβάνια, φωτιστικά, πολυκαταστήματα κ. ά.

Μετά από αυτά ο παριστάμενος εκπρόσωπος του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ Κ. Σαράφογλου αρκέστηκε να αναφερθεί σε μία σειρά παρεμβάσεων του υπουργείου στην Αθήνα, που είναι εναρμονισμένες με τους στόχους του Αβραμόπουλου για το κέντρο της πόλης.

Η έκπληξη της βραδιάς ήρθε από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλο, ο οποίος, ακούγοντας όλα αυτά τα προκλητικά και αντιδραστικά, όχι μόνο δε βρόντηξε το χέρι στο τραπέζι να φύγει, αλλά δήλωσε με τη σειρά του ότι συμφωνεί με το "πρόβλημα" που δημιουργούν οι διαδηλώσεις και οι πορείες στην Αθήνα και εξέφρασε την ..."πεποίθηση" ότι όλα μπορούν να λυθούν μέσα από ..."καλοπροαίρετο διάλογο"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ