Σάββατο 16 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ - ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Ανεξέλεγκτη η εργοδοσία!

Σοβαρές οι ευθύνες της πολιτείας για την ύπαρξη μόνο 166 τεχνικών επιθεωρητών εργασίας σε όλη τη χώρα και την ανυπαρξία ουσιαστικού ελέγχου της εργοδοτικής αυθαιρεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια

Σε όλη τη χώρα υπάρχουν μόνο 166 τεχνικοί και υγειονομικοί επιθεωρητές,ενώ στις 150 χιλ. επιχειρήσεις οι καταδικαστικές αποφάσεις δεν ξεπερνούν τις 230 το χρόνο,με βάση στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που παρέθεσε στην τοποθέτησή του ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,τη δεύτερη μέρα της διημερίδας της ΓΣΕΕ για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων που ολοκληρώθηκε χτες.

Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ σημείωσε ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι θυσιάζονται κάθε χρόνο στο βωμό του εργοδοτικού κέρδους, μέσω της εντατικοποίησης της εργασίας, των αντεργατικών συστημάτων αύξησης της παραγωγικότητας, των παραβιάσεων του νόμιμου ωραρίου εργασίας, της χρησιμοποίησης ανηλίκων και γυναικών σ' ακατάλληλες γι' αυτούς εργασίες.

Σχετικά με τις ευθύνες της πολιτείας, σημείωσε τον ελλιπή και αναποτελεσματικό έλεγχο, το άθλιο επίπεδο εκπαίδευσης και ενημέρωσης των εργαζομένων, τα κενά της νομοθεσίας αλλά και την καταστρατήγησή της από την εργοδοσία, καθώς και την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου εθνικού συστήματος έρευνας, διάγνωσης, πρόληψης και θεραπείας των επαγγελματικών ασθενειών. Ο Γ. Μαυρίκος κατάγγειλε τον ΣΕΒ που αξιώνει κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς για τον επαγγελματικό κίνδυνο και θίγει έμμεσα τον θεσμό των βαρέων και ανθυγιεινών. Τέλος, κάλεσε σε αγώνα για τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τον αγώνα για τα προβλήματα της οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο γραμματέας της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας της ΓΣΕΕ Γ. Σταυρόπουλος,σημείωσε ότι στους άμεσους στόχους της ΓΣΕΕ πρέπει να είναι η βελτίωση της παρέμβασής της και η απάντηση στις προκλήσεις του ΣΕΒ. Επισήμανε επίσης την ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης και πραγματοποίησης εκδηλώσεων με κύριο στόχο να στηθούν σε όλους τους χώρους δουλιάς Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας.Η διεκδίκηση ικανού αριθμού γιατρών εργασίας, η αναβάθμιση των τεχνικών επιθεωρήσεων, η απόδοση αρμοδιοτήτων επιβολής κυρώσεων στους επιθεωρητές, είναι μερικά ακόμα ζητήματα που έθιξε ο συνδικαλιστής. Παράλληλα αναφέρθηκε στο ζήτημα της αστικής ευθύνης των εργοδοτών, μια και σήμερα τα βάρη των ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών τα σηκώνει ο παθών, η οικογένειά του και ο ασφαλιστικός οργανισμός.

Αναφερόμενος στις Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης,ο γιατρός εργασίας Σ. Δρίβας τόνισε ότι το, σχετικό με τη λειτουργία τους, ΠΔ 17/96 δεν επιτρέπει την ουσιαστική κάλυψη των αναγκών, καθώς εξαντλούνται και σε πρωτοβάθμιο επίπεδο οργάνωσης. Υπογράμμισε ανάμεσα στα άλλα, ότι η προσφορά αξιόπιστων υπηρεσιών σε αυτό τον τομέα είναι άρρηκτα δεμένη με την ανάγκη δόμησης ενός ολοκληρωμένου συστήματος - δικτύου αντίστοιχων υπηρεσιών, δευτεροβάθμιου και τριτοβάθμιου επιπέδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ