Σάββατο 23 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΚΟ
Ο καιρός της δράσης

Περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στους εργασιακούς χώρους της επιχείρησης

Στο χείλος του γκρεμού μοιάζει να στέκεται τα τελευταία χρόνια μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες του δημοσίου, η "Λάρκο" Λάρυμνας. Αποκαλυπτικές οι συζητήσεις για την πορεία της επιχείρησης αλλά και τα στοιχεία που παρέθεσαν οι εργαζόμενοι στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επισκέφτηκε τη "Λάρκο" το απόγευμα της Πέμπτης, στα πλαίσια της περιοδείας της σε εργασιακούς χώρους του Νομού Φθιώτιδας, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του Κόμματος. Στην αντιπροσωπεία εκτός των άλλων συμμετείχαν και οι Γ. Ποσοτίδης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, Λ. Γκούνης,μέλος της ΚΕ και γραμματέας ΕΠ Στερεάς, Μ. Κοψίδης,μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου, και Τ. Χρονάς,γραμματέας ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

"Η επιχείρηση οδηγείται σε μαρασμό. Φοβάμαι πως αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, σε λίγα χρόνια η "Λάρκο" θα κλείσει", ήταν η εκτίμηση της Αλ. Παπαρήγα. Και η προτροπή της προς τους εργαζόμενους συγκεκριμένη: "Η "Λάρκο" χρειάζεται, είναι απαραίτητη για τη χώρα μας, πρέπει να σταθεί, μπορεί να ευημερήσει. Ηρθε, όμως, ο καιρός να σταματήσουν τα συμπόσια και τα συνέδρια για τη "Λάρκο". Ηρθε πια ο καιρός της δράσης".

Η Αλέκα Παπαρήγα αρχικά συναντήθηκε με το ΔΣ της επιχείρησης, όπου ο πρόεδρος, Γ. Θεοδώρου, την ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις. Ο πρόεδρος επισήμανε πως αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το τεράστιο χρέος της "Λάρκο" που αγγίζει τα 49 δισεκατομμύρια δραχμές, ποσό που ξεπερνά ήδη κατά πολύ το μετοχικό κεφάλαιο! "Αυτά τα χρέη είναι πλασματικά και οφείλονται στις λαθεμένες πολιτικές των τελευταίων χρόνων. Παράλληλα, όμως, η "Λάρκο" έχει κέρδη 26 δισεκατομμύρια ετησίως που δε φαίνονται πουθενά. Ποιος τα καρπώνεται;", διερωτήθηκε ο Γ. Θεοδώρου. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στις εργολαβίες που "έχουν οργιάσει τα τελευταία χρόνια", λέγοντας πως το 1995 το κόστος των δαπανών για τις εργολαβίες έφτασε στα 1,7 δισεκατομμύρια δραχμές!

Ενα άλλο θέμα που συζητήθηκε είναι οι τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό, αφού καθημερινά πολλοί εργαζόμενοι φεύγουν είτε γιατί συνταξιοδοτούνται, είτε για λόγους υγείας. Παρά τη συρρίκνωση του προσωπικού της εταιρίας, όμως, η παραγωγικότητα έχει κατακόρυφη άνοδο. Συγκεκριμένα, ενώ το 1984 εργάζονταν στη "Λάρκο" 1.384 άτομα, η παραγωγή δεν ξεπερνούσε τους 15.500 τόνους. Το 1995 οι εργαζόμενοι ήταν μόλις 840 αλλά η παραγωγή έφτασε στους 17.000 τόνους. "Εχουμε κουραστεί να λέμε συνέχεια τα ίδια πράγματα από το '82 και μετά. Τίποτα δεν αλλάζει προς το καλύτερο. Πρέπει επιτέλους να μας απαντήσουν οι αρμόδιοι τι θέλουν απ' τη "Λάρκο". Να την πουλήσουν, να την κρατήσουν στο δημόσιο; Πάντως, αν κλείσει, για τι βιομηχανία θα μιλάμε στην Ελλάδα;", κατέληξε ο Γ. Θεοδώρου.

Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε πως το θέμα της "Λάρκο" είναι καθαρά πολιτικό ζήτημα, όπως και ο μαρασμός της επιχείρησης καθαρά πολιτική επιλογή. "Γι' αυτό χρειάζεται να πάρετε την τύχη της επιχείρησης στα χέρια σας, να δραστηριοποιηθείτε και να αρχίσετε αγωνιστικά να διεκδικείτε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να σωθεί η επιχείρηση", είπε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η ομιλία της προς τους εργαζόμενους της "Λάρκο", όπου εκτός απ' τα προβλήματα της επιχείρησης η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Μίλησε για την ανάγκη αξιοποίησης και ανάπτυξης της παραγωγικής βάσης της χώρας, για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που έχουν σαρώσει το εισόδημα των εργαζομένων, για την ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ, για το εξοπλιστικό πρόγραμμα και την πολιτική υποταγής που ακολουθεί η κυβέρνηση, καθώς και για την ανάγκη συμμετοχής όλων των εργαζομένων στην πανελλαδική απεργία της 28ης Νοέμβρη. "Η σημερινή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση μπορεί να ανατραπεί μόνο με τους αγώνες της εργατικής τάξης και της αγροτιάς. Μόνη διέξοδος είναι οι δικοί σας αγώνες", τόνισε η Αλ. Παπαρήγα.

Οσον αφορά τη "Λάρκο" συμφώνησε με τα αιτήματα των εργαζομένων, που ζητούν ρύθμιση των χρεών της επιχείρησης, στήριξη χρηματοοικονομική από το δημόσιο και επενδύσεις για να 'χει προοπτική και μέλλον η μονάδα, καθετοποίηση της παραγωγής ώστε να μην ξαναδημιουργηθούν καινούρια χρέη και πρόσληψη καινούριων ατόμων για να καλυφθούν οι ανάγκες. "Η "Λάρκο" πρέπει να μείνει στο δημόσιο και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να παλέψετε", κατέληξε η Αλέκα Παπαρήγα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ