Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΤΣΩΤΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Αναγκαία η συνέχεια

- Ποια είναι τα μηνύματα από την προετοιμασία των συνδικαλιστικών οργανώσεων για την 24ωρη πανελλαδική - αυριανή πανεργατική απεργία;

- Πρέπει να πούμε ότι τα μηνύματα που έρχονται από τις οργανώσεις είναι αισιόδοξα. Υπάρχουν, βέβαια, δυνάμεις που ακόμα δεν έχουν μπει στη μάχη της απεργίας, που ίσως να μην πιστεύουν στην αποτελεσματικότητά της. Αλλά, ωστόσο, και αυτές, μπροστά στην έντονη προετοιμασία, τις περιοδείες σε χώρους δουλιάς, την ανησυχία που εκφράζεται από τους εργαζόμενους, καθώς επίσης και το κλίμα της αγανάκτησης που επικρατεί, αρχίζουν να μιλούν για την αναγκαιότητα της επιτυχίας της απεργίας. Η προσπάθεια των αγωνιστικών δυνάμεων, ιδιαίτερα της ΕΣΑΚ, όλη αυτή την περίοδο επικεντρώνεται στην αναγκαιότητα της μεγαλύτερης συμμετοχής στην απεργία, με πλαίσιο, που να απαντά στα σημερινά προβλήματα και στα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής, που να προβάλλει τα ουσιαστικά αιτήματα. Σε αυτή την κατεύθυνση, γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια. Τα μηνύματα που έρχονται από αυτές τις περιοδείες είναι αισιόδοξα. Βεβαίως, προβάλλεται το ερώτημα από τους εργαζόμενους για το τι θα γίνει μετά την απεργία. Πώς θα συνεχίσουμε, ώστε να αποκρουστεί αυτή η ολομέτωπη επίθεση κεφαλαίου και κυβέρνησης.

- Τι πρέπει, λοιπόν, να γίνει μετά την πανελλαδική απεργία; - Υπάρχει μια ευθύνη για το πώς έχει χειριστεί η πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος τους προϋπολογισμούς μέχρι τώρα και τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι θέλουν αυτή η κινητοποίηση να μην έχει "εθιμοτυπικό" χαρακτήρα, αλλά να υπάρξει μια αποφασιστική συνέχεια, έτσι ώστε η απάντηση και τα μηνύματα που θα σταλούν από τις κινητοποιήσεις να φέρουν κάποια αποτελέσματα. Προβάλλει έντονα η αναγκαιότητα της συνέχισης, της όξυνσης της σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική και από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Τα μηνύματα αυτά πρέπει να παρθούν υπόψη από τις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, για να καθορίσουν την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων. Σ' αυτό θα συμβάλει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιτυχία της απεργίας.

- Τι απαντάτε στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος δηλώνει πως ετοιμάζεται για "διάλογο", ώστε να πείσει τους εργαζόμενους για την ανάγκη υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής;

- Γίνεται μια έντονη προσπάθεια από τα κυβερνητικά επιτελεία αυτή την περίοδο να πείσουν τους εργαζόμενους για την αναγκαιότητα των μέτρων. Για το "μονόδρομο" αυτής της πολιτικής. Στα πλαίσια αυτά και ο υπουργός Εργασίας απαντά με... διάλογο, προκειμένου μέσα από αυτόν να πείσει. Η λογική του "κοινωνικού διαλόγου" και των συμβιβασμών, μέχρι τώρα έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους στην όξυνση των προβλημάτων, στη μεγαλύτερη εκμετάλλευση. Εχουν βγει συμπεράσματα από αυτή τη λογική που πρέπει να τα πάρουν υπόψη τους, ιδιαίτερα τα συνδικαλιστικά όργανα, και βέβαια η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία θα είναι μια απάντηση σε αυτή τη λογική. Περιθώρια διαλόγου σε αυτή την πολιτική δεν υπάρχουν. Σήμερα υπάρχει η αναγκαιότητα ανάπτυξης και συντονισμού του μετώπου των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, των αγροτών, ενάντια στις λογικές του "μονόδρομου" και των "προγραμμάτων σύγκλισης" - των οποίων αποτέλεσμα είναι και ο προϋπολογισμός - προκειμένου να λυθούν και νααντιμετωπιστούν οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων. Οπως το εισοδηματικό, το φορολογικό, οι δαπάνες για την υγεία και την παιδεία και όλα τα άλλα ζητήματα που προβάλλει το μαζικό κίνημα.

Γ. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ