Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανελλαδικό απεργιακό προσκλητήριο

Αύριο η πανεργατική απεργιακή απάντηση στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και στην πολιτική της σκληρής λιτότητας. Νεκρώνουν οι συγκοινωνίες, τα εργοστάσια, οι υπηρεσίες και πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα συγκεντρώσεις. Αισιόδοξα τα μηνύματα επιτυχίας της απεργίας από τους χώρους δουλιάς

Στους δρόμους του αγώνα κατεβαίνουν αύριο οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό, ευρύτερο δημόσιο και δημόσιο τομέα, συμμετέχοντας στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική - πανυπαλληλική απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ,ενάντια στην κυβερνητική πολιτική λιτότητας και στον προϋπολογισμό. Η απεργία θα είναι επιτυχημένη από πλευράς συμμετοχής και δυναμισμού, σημείωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου το προεδρείο της ΓΣΕΕ,σημειώνοντας ότι είναι αισιόδοξα τα μηνύματα που φτάνουν από τους εργασιακούς χώρους απ' όλη τη χώρα.

Οι εργαζόμενοι σε βιομηχανίες, γραφεία και υπηρεσίες, βιοτεχνίες, οικοδομές, στο εμπόριο, στις δημόσιες και ιδιωτικές τράπεζες, στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, στις συγκοινωνίες, καλούνται από τη ΓΣΕΕ να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία, αλλά και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και σε άλλες πόλεις της χώρας. Ηδη όλα τα συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στην απεργία προβάλλοντας, μαζί με τα γενικότερα και ειδικότερα αιτήματα. Παράλληλα σε διάφορες περιοχές έχουν διαμορφωθεί μέτωπα πάλης εργαζομένων μαζί με επαγγελματοβιοτέχνες, αγρότες, φοιτητές.Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,δήλωσε χτες κατά τη συνέντευξη Τύπου, ότι η απεργία φαίνεται πως θα είναι πετυχημένη και κάλεσε την κυβέρνηση την ύστατη αυτή ώρα να αναλογιστεί τις ευθύνες της πολιτικής της για τα προβλήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων που πλήττονται από τη λιτότητα. Σημείωσε ακόμα ότι η ΓΣΕΕ διεκδικεί βελτίωση του εισοδήματος, αντιμετώπιση των προβλημάτων της ανεργίας, της αποβιομηχάνισης, των εργασιακών σχέσεων, τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Σχετικά με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, μετά την 24ωρη απεργία, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ παρέπεμψε σε αποφάσεις των οργάνων της Συνομοσπονδίας και, χωρίς να αποκλείσει οποιαδήποτε αγωνιστική κλιμάκωση, απέφυγε να δεσμευτεί.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος, τόνισε ότι η ΓΣΕΕ είναι "από τα πράγματα υποχρεωμένη να κλιμακώσει τον αγώνα" και ότι θα έπρεπε να ανακοινωθεί "από το μπαλκόνι της απεργιακής συγκέντρωσης" η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με συγκεκριμένη μορφή.

Για το αγωνιστικό μέτωπο της απεργίας, ο Γ. Μαυρίκος είπε ότι πρέπει να στρέφεται ενάντια στην εργοδοσία, στις πολιτικές της κυβέρνησης και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Επισήμανε ότι τα μηνύματα είναι αισιόδοξα για τη σημαντική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και στις συγκεντρώσεις, καθώς και ότι πρέπει να σταλεί σαφές μήνυμα ότι δεν πάει άλλο αυτή η πολιτική με τα μέτρα απανθρωπιάς και μεσαιωνισμού.

Τόνισε ακόμα ότι πρέπει να διαψευστούν τα κυβερνητικά στελέχη που προσπαθούν να υπονομεύσουν την απεργία κάνοντας λόγο για "εθιμική" κινητοποίηση. Τα προβλήματα είναι κοινά, σημείωσε, κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας και η συμμετοχή στην απεργία.

Υπέρ της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τοποθετείται και η "Αυτόνομη Παρέμβαση" με ανακοίνωσή της.

Στα δικαστήρια οι εφοπλιστές!

Στα δικαστήρια προσέφυγαν οι εφοπλιστές ζητώντας να κηρυχθεί "παράνομη" η απεργία που έχει κηρύξει για αύριο η ΠΝΟ! Η εκδίκαση της αίτησης γίνεται σήμερα με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων! Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια των εφοπλιστών και τονίζει: "οι μεθοδεύσεις αυτές δεν πρόκειται να λειτουργήσουν ανασταλτικά και η απάντηση θα είναι καταλυτική με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων όλης της χώρας στην απεργία". "Η απεργία θα γίνει", δήλωναν εξάλλου χτες, οι επικεφαλής της ΠΝΟ.

Στον Πειραιά

Αγωνιστικό κάλεσμα προς τους εργαζόμενους του Πειραιά, να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση, προβάλλοντας τα πραγματικά τους αιτήματα, απευθύνουν 19 πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης.

Σε κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία τονίζουν την αναγκαιότητα της συντονισμένης πάλης εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συνταξιούχων, αγροτών, ΕΒΕ, όλου του λαού, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και καλούν τις ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΕΚΠ να υιοθετήσουν το συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων που προτείνουν τα σωματεία.

Τα σωματεία διεκδικούν: Επαναδιαπραγμάτευση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, διεκδικώντας κατώτερο μεροκάματο 7.000 δρχ. και κατώτερο μισθό 175.000 δρχ. Διεκδίκηση ικανοποιητικών κλαδικών και διμερών συλλογικών συμβάσεων. Νομοθετική κατοχύρωση γνήσιας ΑΤΑ. Αμεση εφαρμογή 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου με πλήρεις αποδοχές και δικαιώματα. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προστασία των ανέργων, με επίδομα ίσο με το 80% του βασικού μισθού. Διατήρηση του καμποτάζ. Αμεση υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Εφαρμογή κλαδικών πολιτικών κ. ά.

Τα σωματεία καλούν

- "Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας μαζί με όλους τους εργαζόμενους και να βάλουμε φραγμό στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμμετέχοντας μαζικά στην πανελλαδική απεργία" καλεί τους οικοδόμους, με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

- Την αντίθεσή της στη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΠΕΤ - ΟΤΕ και καλεί τους εργαζόμενους - μέλη της, να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις.

- Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθηνών,καταδικάζει την εισοδηματική πολιτική σκληρής λιτότητας της κυβέρνησης και το νέο μισθολόγιο. Καλεί τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και σε κάθε μορφής αγώνα εργαζομένων και συνταξιούχων, διεκδικώντας πραγματική σύνταξη που να καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες.

- Το Σωματείο Καθαριστριών Αθήνας καλεί στην προσυγκέντρωση στις 9.30 στην Ομόνοια και στη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, διεκδικώντας "κρατικό προϋπολογισμό που να ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων".

- Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή απευθύνουν, η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ και ο Σύνδεσμος Εποπτών - Αρχιεργατών ΟΛΠ.

Απεργούν και οι δικαστικοί υπάλληλοι

Σαρανταοχτάωρη προειδοποιητική απεργία πραγματοποιούν αύριο και μεθαύριο οι δικαστικοί υπάλληλοι όλης της χώρας.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων αναφέρθηκε ότι σε περίπτωση που δε δοθεί λύση στα αιτήματά τους θα προχωρήσουν σε 5ήμερη απεργία. Οι δικαστικοί υπάλληλοι διεκδικούν αυξήσεις στους βασικούς μισθούς που θα εξασφαλίζουν την αμοιβή ειδικών συνθηκών εργασίας στη Γραμματεία δικαστηρίων και των έμμισθων Υποθηκοφυλακίων. Επίσης, τροποποίηση της νομοθεσίας για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς και θεσμοθέτηση της δυνατότητας για ταυτόχρονη συνταξιοδότηση από το δημόσιο και το Ταμείο Νομικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ