Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Βροντερό μήνυμα - απάντηση των αγροτών

Αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια είναι οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, όπως δείχνει το αγωνιστικό κλίμα που επικρατεί στα χωριά και τις πόλεις. Οι αγρότες θα συγκλίνουν στην πόλη της Λάρισας, όπου θα αποκλείσουν με τα τρακτέρ την Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του απεσταλμένου μας ΚΩΣΤΑ ΔΕΤΣΙΚΑ).-

Ολα είναι έτοιμα για το μεγάλο πανθεσσαλικό αγροτικό συλλαλητήριο, που γίνεται αύριο στη Λάρισα, απ' όπου αναμένεται να δοθεί βροντερή η απάντηση της αγροτιάς στον κυβερνητικό εμπαιγμό, για να ανατραπεί η καταστροφική πολιτική της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Για να παρθούν μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος που συρρικνώνεται, για μια άλλη πολιτική στήριξης της αγροτικής παραγωγής ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, της "σύγκλισης" και του Μάαστριχτ που οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και στην ερήμωση ολόκληρων περιοχών της χώρας.

Το αγωνιστικό κλίμα που επικρατεί σ' όλα τα χωριά του θεσσαλικού κάμπου - όπως αυτό εκφράστηκε σ' όλο το προηγούμενο διάστημα με μαζικές συγκεντρώσεις, συσκέψεις και τα περιφερειακά συλλαλητήρια με τρακτέρ - αποτελεί εγγύηση ότι οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν ένα από τα μεγαλύτερα και μαζικότερα συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων. Ενώ η καθολική, σχεδόν, συμπαράσταση και συμπαράταξη όλων των άλλων στρωμάτων των εργαζομένων στην περιοχή που εκφράζεται με ψηφίσματα, ανακοινώσεις συμπαράστασης, συμμετοχής και συντονισμού σε κοινό αγωνιστικό μέτωπο αγροτών, εργατοϋπαλλήλων και επαγγελματοβιοτεχνών προεξοφλούν πως αύριο όλη η Θεσσαλία θα βρίσκεται στο πόδι.

Οι αγρότες θα ξεκινήσουν πρωί από τα χωριά και τις επαρχίες των 4 νομών και με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα θα συγκλίνουν στην πόλη της Λάρισας. Εκεί αναμένεται να κλείσουν τον εθνικό δρόμο Αθηνών- Θεσσαλονίκης σε αρκετά σημεία.

Ειδικότερα, οι αγρότες της Καρδίτσας,με βάση την απόφαση που πάρθηκε προχτές στη σύσκεψη των αγροτικών συλλόγων στο πνευματικό κέντρο Σοφάδων, μετά από πρόσκληση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του νομού, θα πορευτούν με τα τρακτέρ τους στη Λάρισα και θα στήσουν "αγωνιστικό μπλόκο" στον κόμβο της "ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ". Συγκεκριμένα, αύριο το πρωί στις 10 θα συγκεντρωθούν στο Δέλτα Σοφάδων - Παλαμά και στην ΙΤΕΑ, όπου θα σμίξουν οι φάλαγγες για να γίνει πορεία στην Εθνική οδό στο ύψος του Βερόπουλου - ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ. Επίσης για σήμερα αποφασίστηκε οι αγρότες να βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, από όπου νωρίς το πρωί αύριο θα ξεκινήσουν την πορεία για τα σημεία εκκίνησης, προς την Εθνική οδό.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα σε ανακοίνωσή της απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αγρότες της Καρδίτσας να συμμετάσχουν ενεργά και αποφασιστικά στον αγώνα. Στα πλαίσια αυτά συνεχίστηκαν και χτες στα χωριά, περιοδείες μελών της ΣΕΑ και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα καφενεία.

Κοινός αγώνας

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών στέκονται ενεργά οι μαζικοί φορείς του νομού Καρδίτσας. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές βράδυ στα γραφεία της Ενωσης και στην οποία εκτός από τη ΣΕΑ Αγροτών συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο, το Επιμελητήριο Καρδίτσας, ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας, Σοφάδων, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, ο Δήμος Καρδίτσας, ο Γεωπονικός Σύλλογος και η ΕΛΜΕΚ, εκφράστηκε ομόφωνα η συμπαράσταση όλων στο δίκαιο αγώνα των αγροτών. Επίσης, οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες που εξαρτούν την πορεία τους από το αγροτικό εισόδημα, αποφάσισαν να κλείσουν αύριο, ημέρα της κινητοποίησης, τα καταστήματά τους.

Στην προχτεσινοβραδινή σύσκεψη ακόμα, πέρα από τη συμπαράσταση στο αγώνα των αγροτών αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής αγώνα - "μέτωπο σωτηρίας του Ν. Καρδίτσας" - για την οργάνωση διεκδικητικών αγώνων σε πανκαρδιτσιώτικη βάση, για τα ιδιαίτερα και γενικότερα προβλήματα που γεννάει η πολιτική που εφαρμόζεται (επαγγελματικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά). Η πρώτη αγωνιστική διεκδικητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την κατάθεση για ψήφιση του προϋπολογισμού σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.

Ετοιμοι στα Τρίκαλα

Δυναμικό "παρών" στο αυριανό πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στην Εθνική οδό στη Λάρισα αναμένεται να δώσουν οι αγρότες των Τρικάλων. Οι αγρότες των Τρικάλων θα συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ τους αύριο το πρωί στις 9: 30 στο Μεγαλοχώρι και στις 10: 30 στο Ζάρκο.Το κομβόι των τρακτέρ και των άλλων αγροτικών μηχανημάτων θα κατευθυνθεί στη συνέχεια προς τη Λάρισα, όπου θα γίνει ο αποκλεισμός της Εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Τρικάλων "Η Ανοιξη" απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή των αγροτών του νομού στο αυριανό συλλαλητήριο. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου να κανονίσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες. Κάλεσμα, επίσης, για συμμετοχή των αγροτώντων Τρικάλων στην αυριανή κινητοποίηση απευθύνει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων "Η Αλληλεγγύη".

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ακόμα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων "Η Ανοιξη" τονίζεται ότι οι αγρότες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αντισταθούν στη βάρβαρη πολιτική ξεκληρίσματος. "Πρέπει να απαντήσουμε" - τονίζεται στην ανακοίνωση - με τη δυναμική μας συμμετοχή στις όποιες προσπάθειες άρχισαν και θα επιχειρηθούν τις επόμενες μέρες, από τους μέχρι τώρα απόντες των μεγάλων κινητοποιήσεων για υπονόμευση του αγώνα μας με αντισυγκεντρώσεις και επιλογή δήθεν "άλλων μορφών αγώνα".

"Μπλόκα" στην Εθνική και η Μαγνησία

Να στήσουν "μπλόκα" στην Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης ετοιμάζονται και οι αγρότες της Μαγνησίας. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται οι αγρότες των περιοχών του Αλμυρού και του Βελεστίνου και οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα αγροτικών στελεχών των περιοχών του Βελεστίνου και του Αλμυρού, οι αγρότες σκοπεύουν να αποκλείσουν την Εθνική οδό στο ύψος του Βαλεστίνου και στον κόμβο των Μικροθηβών, ενώ επίσης υπάρχουν σκέψεις να στηθεί ένα κοινό "μπλόκο" σε σημείο που θα καθοριστεί. Πάντως, για αύριο οι αγρότες του Αλμυρού θα συμμετέχουν το πρωί στις 10 στη συγκέντρωση που θα γίνει έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και στη συνέχεια σκοπεύουν να κατευθυνθούν με τα τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματά τους στην Εθνική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ