Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αθικτος ο μηχανισμός νόμιμης φοροδιαφυγής

Οπως αναμενόταν, οι προκλητικές φορολογικές απαλλαγές των επιχειρήσεων διατηρήθηκαν άθικτες. "Ανευ ουσίας" οι ελάχιστες "τροποποιήσεις" που προωθεί το νομοσχέδιο

Με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο η κυβέρνηση διατηρεί όλο το φάσμα των επιδοτήσεων και φορολογικών απαλλαγών που ισχύουν για το μεγάλο κεφάλαιο. Οι παρεμβάσεις είναι ελάχιστες και ανώδυνες. Οι κυριότερες αυτών είναι η κατάργηση του αφορολόγητου της δαπάνης για ομαδική ασφάλιση των εργαζομένων από την επιχείρηση, ορισμένες επιφανειακές αλλαγές στο καθεστώς έκπτωσης των δαπανών για τα ΙΧ αυτοκίνητα που είναι κατοχυρωμένα στο όνομα της εταιρίας (εύσχημος τρόπος αποφυγής του τεκμηρίου από την πλευρά των επιχειρηματιών), καθώς και η μείωση του 50% των δαπανών χωρίς δικαιολογητικά (πρόκειται για τις μίζες) των επιχειρήσεων. Αν και το σκανδαλώδες αυτό καθεστώς έληγε στις 13/12/96, η κυβέρνηση το παρατείνει για μία ακόμη τριετία. Αυτές είναι όλες κι όλες οι παρεμβάσεις στο άβατο των επιχειρηματικών προνομίων.

Την ίδια στιγμή:

  • Εξαγωγικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες στο εξωτερικό, επιχειρήσεις ραδιοφωνίας, τηλεόρασης, όπου υπολογίζονται μόνο από διαφημίσεις ακαθάριστα έσοδα, καθώς και τα κατασκηνωτικά κέντρα και γραφεία γενικού τουρισμού, που έχουν ακαθάριστα έσοδα μέχρι 3 δισ. δραχμές, έχουν το δικαίωμα να αφαιρούν χωρίς δικαιολογητικά, ένα ποσοστό 1% επί των ακαθάριστων εσόδων από 2%.
  • Αν τα ακαθάριστα έσοδα υπερβαίνουν τα 3 δισ. δραχμές, η χορηγούμενη έκπτωση είναι 0,5% από 1%.
  • Χωρίς δικαιολογητικά αναγνωρίζεται έκπτωση 0,5%, από 1% που ίσχυε, επί του τζίρου σε επιχειρήσεις εξαγωγής πετρελαιοειδών και στις επιχειρήσεις διεθνών οδικών εμπορευματικών μεταφορών.
  • Χορηγείται έκπτωση 2% από 4% επί των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς δικαιολογητικά, στις επιχειρήσεις έκδοσης πολιτικών, οικονομικών, αθλητικών περιοδικών και εφημερίδων, ανεξαρτήτως ποσού.
  • Εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν να μεταφέρουν ζημιά μιας χρήσης και να τη συμψηφίσουν στις επόμενες 5 συνεχείς χρήσεις.
  • Αναγνωρίζεται έκπτωση επί των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς δικαιολογητικά, στις εμπορικές, βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, που σε συνεργασία με αλλοδαπές, εξάγουν βιομηχανικά, βιοτεχνικά κλπ. εμπορεύματα. Η έκπτωση που μέχρι σήμερα είναι ίση με 5% επί του ποσού της προμήθειας που παίρνουν, μειώνεται στο 3%.
  • Εξαιρούνται από το τεκμήριο διαβίωσης τα επιβατικά αυτοκίνητα των αλλοδαπών επιχειρήσεων.
  • Δε θεωρείται και δε φορολογείται ως εισόδημα από ακίνητα, αυτό που προκύπτει από τα βιομηχανοστάσια που ιδιοχρησιμοποιούνται μαζί με τα παραρτήματα και τα εξαρτήματά τους, καθώς και οι αποθήκες και τα οικόπεδα που είναι συνεχόμενα.
  • Απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος, τα κέρδη των επιχειρήσεων από υπεραξία και αγοραπωλησία χρεογράφων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, ενώ για την υπεραξία των μη εισηγμένων μετοχών προβλέπεται φορολόγηση με 20%.
Κίνητρα "αναπτυξιακών" νόμων

Εκτός από τις φοροαπαλλαγές "γενικής φύσης" που προαναφέρθηκαν, υπάρχουν και οι λεγόμενες αναπτυξιακές φοροαπαλλαγές. Συγκεκριμένα, παρέχεται:

  • Εκπτωση στα καθαρά κέρδη βιομηχανιών, λατομικών και μεταλλευτικών επιχειρήσεων, που είναι εγκαταστημένες στις περιοχές κινήτρων Β, Γ, Δ και στη Θράκη και πραγματοποιούν παραγωγικές επενδύσεις (τα ποσοστά της αφορολόγητης έκπτωσης είναι μεταξύ 60-90% της αξίας της επένδυσης).
  • Εκπτωση στα καθαρά κέρδη ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που πραγματοποιούν επενδύσεις. Το ποσοστό της έκπτωσης στα πραγματοποιούμενα κέρδη κυμαίνεται από 40% μέχρι και 90% του ύψους της επένδυσης. Στην περιοχή της Θράκης εκπίπτει όλο το ποσό της επένδυσης.
  • Αφορολόγητη έκπτωση (75-100%) στις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν επενδύσεις στις βιομηχανικές περιοχές της ΕΤΒΑ του Νομού Θεσ/νίκης, καθώς και στις βιομηχανικές περιοχές (ΒΙΠΕ) της ΕΤΒΑ.
  • Εκπτωση 70% στα καθαρά κέρδη των μεταλλευτικών - λατομικών επιχειρήσεων που πραγματοποιούν επενδύσεις, καθώς και στα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν ειδικές επενδύσεις (προστασία περιβάλλοντος, εξοικονόμηση ενέργειας κλπ.).
  • Αφορολόγητη έκπτωση, ίση με 70% του ύψους της επένδυσης, στα κέρδη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης λιμένων αναψυχής, γηπέδων γκολφ κλπ.
  • Δικαίωμα για αυξημένες αποσβέσεις μέχρι 150% (!) σε βιομηχανικές - λατομικές - ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που πραγματοποίησαν επενδύσεις μέχρι 31/12/94.
  • Δικαίωμα να κάνουν απόσβεση 100% για δαπάνες κατασκευής - επισκευής κτιρίων που προορίζονται για τη βελτίωση του εργασιακού χώρου. Το ίδιο συμβαίνει και για τις δαπάνες αγοράς έργων Ελλήνων καλλιτεχνών.
  • Οι εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης μπορούν να πραγματοποιούν έκπτωση έως 2% του ύψους των μισθωμάτων για όλες τις πραγματοποιούμενες συμβάσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ