Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλαγές - "κοροϊδία" για τα "αντικειμενικά" κριτήρια

Κατάφωρο εμπαιγμό σε βάρος χιλιάδων μικρομεσαίων εμπόρων, βιοτεχνών και ελεύθερων επαγγελματιών συνιστούν οι οριακές αλλαγές στο σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων, που ανακοίνωσε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Κατά τη λογική της φράσης "το μη χείρον βέλτιστον", η κυβέρνηση διατηρεί στα επίπεδα του 1994 τους συντελεστές εμπορικότητας και απόδοσης, για τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος της διαχειριστικής περιόδου 1996, αυξάνοντας παράλληλα το ποσοστό της μισθωτικής αξίας σε 6,75%. Με τη ρύθμιση αυτή - που ούτως ή άλλως θα προκαλέσει αισθητή αύξηση στο φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν το 1997 όσοι υπάγονται στα "αντικειμενικά" κριτήρια - η κυβέρνηση επιχειρεί να "συγκρατήσει" προσωρινά τις τρομακτικές φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκαλούσαν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις:

  • Για τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος της διαχειριστικής περιόδου 1996, αυξάνεται το ποσοστό της μισθωτικής αξίας από 6% σε 6,75%. Επίσης, για τον προσδιορισμό της μισθωτικής αξίας λαμβάνεται η τιμή ζώνης που ίσχυε την 1η Γενάρη 1995 και όχι αυτή που ίσχυε την 1η Γενάρη 1996.
  • Για τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος της διαχειριστικής περιόδου 1996 θα ληφθεί υπόψη ο συντελεστής εμπορικότητας που ίσχυσε για τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου 1995.

Επίσης με τις προωθούμενες οριακές αλλαγές προβλέπονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • Οι καλλιτέχνες ή τραγουδιστές που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε κέντρα διασκέδασης, αναψυκτήρια ή συναυλίες, που τηρούν προαιρετικά βιβλία τρίτης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), δεν εξαιρούνται από τα "αντικειμενικά" κριτήρια.
  • Οι εμπορικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, που τηρούν προαιρετικά βιβλία τρίτης κατηγορίας του ΚΒΣ, δεν εξαιρούνται από τα "αντικειμενικά" κριτήρια.
  • Η επιφάνεια που λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή των "αντικειμενικών" κριτηρίων, όταν η επαγγελματική εγκατάσταση είναι στην κατοικία, είναι στο ένα τρίτο της κατοικίας και μέχρι 30 τ.μ. Επίσης, για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται θαλάσσια ποδήλατα, κανό, jet - ski κλπ. λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή των "αντικειμενικών" κριτηρίων επιφάνεια 50 τ.μ.
  • Περιορίζεται στο μισό το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος εμπορικής επιχείρησης, όταν ο φορολογούμενος δηλώνει εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, αλλά το άθροισμα του ποσού από μισθωτές υπηρεσίες και του υπόλοιπου ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το συνολικό ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος.
  • Αν η επιχείρηση εκμετάλλευσης ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων και διαμερισμάτων ασχολείται παράλληλα και με την εκμετάλλευση Σνακ - Μπαρ ή Καφέ - Μπαρ, το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος των ενοικιαζόμενων δωματίων ή διαμερισμάτων προσαυξάνεται κατά ποσοστό 30%. Η προσαύξηση όμως αυτή δεν μπορεί να υπερβεί το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος που προσδιορίζεται για το Σνακ - Μπαρ ή Καφέ - Μπαρ.
  • Επεκτείνεται ο περιορισμός του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας, στις περιπτώσεις που η επιχείρηση έκανε έναρξη ή παύση εργασιών μέσα στο έτος και στις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια ή διαμερίσματα, κάμπινγκ και αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης.
  • Εξαιρούνται από τα "αντικειμενικά" κριτήρια οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που είναι εγκαταστημένες σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 500 κατοίκους. Επίσης προβλέπεται μείωση του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος κατά 50% για τις επιχειρήσεις που είναι εγκαταστημένες σε μη παραλιακές περιοχές δήμων, κοινοτήτων ή οικισμών με πληθυσμό κάτω από 4.000 κατοίκους, που βρίσκονται σε νησιά που έχουν χαρακτηριστεί τουριστικοί τόποι.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το χαράτσι της νέας φορολογικής ρύθμισης (2002-03-17 00:00:00.0)
Φορολογικό καύσωνα προετοιμάζουν για το 1999 (1998-08-11 00:00:00.0)
Οριακές αλλαγές - εμπαιγμός σε βάρος των ΕΒΕ (1996-12-05 00:00:00.0)
Περισσότεροι φόροι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (1996-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ