Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το κερδοφόρο πτώμα και οι γύπες

Χρειάστηκε να περάσουν κάμποσες δεκαετίες για να κηρύξει την "επιστροφή της νεολαίας στην πολιτική", ο Σ. Ψυχάρης, εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας "Το Βήμα". "Θυμήθηκε", ότι τότε, στα "πέτρινα χρόνια", "... υποχρέωση κάθε αριστερού νεολαίου ήταν να είναι επιμελής μαθητής...", ότι "... η υποδειγματική στάση των αριστερών νεολαίων στη διάρκεια του '50 και του '60 γέννησε το θρύλο στον οποίο στηρίχτηκε η ανάπτυξη των προοδευτικών οργανώσεων της νεολαίας στις επόμενες δεκαετίες. Εφθασε και μια εποχή", συνεχίζει ο κ. Ψυχάρης, "εκεί στα μέσα της δεκαετίας του '70, κατά την οποία ακόμη και συντηρητικοί γονείς έβλεπαν με καλό μάτι την ένταξη των νεαρών βλαστών τους, λ.χ., σε αριστερές οργανώσεις νεολαίας. Η ενασχόληση με την πολιτική, η ένταξη στις ευρύτερες τάξεις της Αριστεράς, εφησύχαζε εκείνη την εποχή τους γονείς ότι τα τέκνα τους δε θα γίνονταν συνταξιούχοι φοιτητές, δε θα μπλέξουν με κακές παρέες και με ναρκωτικά που είχαν αρχίσει να απειλούν, ως νεοφανής τότε μάστιγα και την ελληνική νεολαία...".

Το πρώτο που θα θέλαμε να σημειώσουμε, είναι ότι πριν από τα "πέτρινα χρόνια", στα οποία αναφέρεται ο κ. Ψυχάρης, πριν από τις δεκαετίες του '50, '60 και '70, υπήρχε η δεκαετία του '40 που περικλείνει τη χιτλεροφασιστική κατοχή και την Εθνική Αντίσταση, την ένοπλη επέμβαση των Αγγλων ιμπεριαλιστών το Δεκέμβρη του '44 και τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε. Σ' αυτή τη δεκαετία η νεολαία μας βρήκε τον εκφραστή της στην ΕΠΟΝ, αγωνίστηκε πολύμορφα για τη λευτεριά της πατρίδας, την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό, που ήταν οι μύχιοι πόθοι της. Οταν το μοναρχοφασιστικό κράτος έθεσε εκτός νόμου την ΕΠΟΝ και μπροστά στο δολοφονικό όργιο που εξαπόλυσε, χιλιάδες νέοι κατέφυγαν στα βουνά και κει συγκρότησαν τους Λόχους της Δημοκρατικής Νεολαίας πολεμώντας ηρωικά στα πλαίσια του ΔΣΕ για τα ίδια ιδανικά. Στις κατοπινές δεκαετίες οι αριστερές οργανώσεις της νεολαίας δεν αποτελούσαν παρά συνέχεια των αγώνων και των ιδανικών της ΕΠΟΝ. Ο κ. Ψυχάρης "θυμάται" μόνο ότι στα "πέτρινα χρόνια" ακόμη και συντηρητικοί γονείς έβλεπαν με καλό μάτι την ένταξη των παιδιών τους στις αριστερές οργανώσεις για να μην μπλέξουν με κακές παρέες και με ναρκωτικά και να 'ναι επιμελείς μαθητές... Αποφεύγει να αναφερθεί στη δεκαετία του '40. Αποφεύγει να μιλήσει για τους γενικότερους σκοπούς των αριστερών οργανώσεων της νεολαίας, για τα ιδανικά που την ενέπνεαν. Αποσιωπά τα θυελλώδη ξεσπάσματα που στρέφονταν ενάντια στην επικυριαρχία των Αγγλο - αμερικανών ιμπεριαλιστών, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ. Αποσιωπά τα αιτήματα για δουλιά στους άνεργους, για τον εκσυγχρονισμό της παιδείας, για το ξερίζωμα των πηγών της διαφθοράς, για την αληθινή δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία. "Θυμάται" μόνο αυτό που τον συμφέρει.

Αλλά το πρόβλημα της νεολαίας δεν ήταν και δεν είναι ανεξάρτητο από τα μύρια που κυκλώνουν το λαό και τη χώρα μας. Εντάσσεται στο γενικότερο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο. Ας μιλήσουμε γι' αυτό.

Ποια κοινωνία διαμορφώσατε κύριοι στη θέση εκείνης που οραματίζονταν και πάλευαν να χτίσουν οι αριστερές οργανώσεις, πιο συγκεκριμένα οι οργανώσεις της κομμουνιστικής Αριστεράς; Η τάξη στην οποία ανήκετε και υπηρετείτε αναρριχήθηκε στην εξουσία με τα όπλα και την κατακτητική εισβολή του αγγλο - αμερικανικού ιμπεριαλισμού, ανακόπτοντας την αναγεννητική πορεία του κινήματος της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στους χιτλεροφασίστες κατακτητές. Είναι το κράτος σας που στα κατοπινά χρόνια δεν άφησε μέρος του κοινωνικού σώματος που να μην το μολύνει με το λυσσαλέο αντικομμουνισμό. Η τάξη σας είναι που υπέταξε δουλικά τη χώρα μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ, στα "σχέδια" Τρούμαν και Μάρσαλ και σήμερα στο Μάαστριχτ και την ΕΕ των μεγιστάνων του πλούτου. Είναι αυτή που άνοιξε όλους τους διαδρόμους να περάσουν οι ξένοι άρπαγες του εθνικού μας πλούτου και των λαϊκών κατακτήσεων, μαζί με τη θανατερή πλημμύρα των ναρκωτικών, των εντύπων και των ταινιών της διαφθοράς και του εκφυλισμού. Κάνετε το παν κύριοι για να αποκόψετε τη νεολαία μας από τις εθνικές και λαϊκές μας παραδόσεις, να την απογυμνώσετε από τα ιδανικά και τα οράματα που κληρονόμησε και αγωνίζεται να κάνει πράξη. Και ιδού το έργο σας. Δεν είναι μόνο οι μύριοι κίνδυνοι που περιζώνουν και κατατώνε τους νέους, ακόμα και τα παιδιά του δημοτικού σχολείου. Ολο το σώμα της "ελεύθερης", όπως την ονομάζετε χωρίς αιδώ, κοινωνία σας, έχει διαβρωθεί από τα ακατονόμαστα και συνεχούμενα χωρίς τέλος οικονομικά και άλλα σκάνδαλα, από τα πολύμορφα κυκλώματα που κυβερνούν τη χώρα πίσω από τα παρασκήνια, από τον εξευτελισμό και την εξαγορά των συνειδήσεων, από την απεμπόληση των ανθρώπινων ηθικών αξιών. Η κοινωνία που διαμορφώσατε κύριοι μοιάζει με πτώμα που βρίσκεται σε αποσύνθεση. Και σπεύδετε τώρα μπλεγμένοι σ' έναν αλληλοεξοντωτικό ανταγωνισμό, ποιος θα πρωτοπαρουσιάσει την είδηση που τρομάζει, την είδηση που αγκιστρώνει, την είδηση που προκαλεί πλύση εγκεφάλου για να ξεχνιούνται τα προβλήματα που καίνε, την είδηση που "πουλάει". Χώνετε την πένα σας, το μικρόφωνο, την κάμερα όλο και πιο βαθιά στον κοινωνικό βούρκο, όχι για να βρείτε και να χτυπήσετε τη ρίζα του κακού, αλλά για να αποσπάσετε περισσότερους αναγνώστες, περισσότερους τηλεθεατές, περισσότερους ακροατές, που σημαίνει περισσότερες διαφημίσεις ακριβοπληρωμένες. Ετσι την καταντήσατε την κοινωνία που διαμορφώσατε κύριοι. Ενα κερδοφόρο πτώμα που το κατατρώνε οι γύπες.

Είναι αλήθεια ότι αρχίσατε να εκφράζεται τις έντονες ανησυχίες σας για το πού είναι δυνατό να οδηγήσει αυτό το κατάντημα. Είναι επίσης αλήθεια, ότι η σήψη του κοινωνικού σας συστήματος και η θηλιά που περισφίγγετε στο λαιμό των εργαζομένων της πόλης και το χωριού, των άνεργων, της νεολαίας, θα φουντώνουν όλο και περισσότερο τα ποτάμια της οργής.

Στα "υπόγεια ρεύματα" γεννιέται η νέα, μεγάλη παλλαϊκή Αντίσταση.

Δημήτρης ΚΗΠΟΥΡΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ