Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέες εργατικές κινητοποιήσεις ενόψει...

ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ.-

Απέτυχαν πλήρως οι συνομιλίες εργοδοσίας και εργατικών συνδικάτων στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας και η "τελευταία ευκαιρία" για την επίτευξη συμφωνίας, όσον αφορά τα ημερομίσθια και τα επιδόματα των εργαζομένων στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να θεωρείται ...ιστορία.

Το γεγονός αποκτά ειδικό βάρος δοθέντος ότι, κατά πολλούς οικονομικούς αναλυτές, η συμφωνία, αν εκπληρωνόταν, θα αποτελούσε εφαλτήριο ή κατά κάποιον τρόπο "οδηγό" ανάλογων συμφωνιών σε ολόκληρη τη χώρα. Ομως, όπως δήλωσε αμέσως μετά τη λήψη των ολονύκτιων διαπραγματεύσεων στέλεχος της IG Metall, της Ενωσης των Μεταλλεργατών, οι συνομιλίες απλώς "κατέρρευσαν".

Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά αποτυχία στην προσπάθεια να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για μια νέα "συλλογική σύμβαση", από τον περασμένο μήνα. Οπως δήλωσε ο Μάτριν Κινέσινγκερ, εκπρόσωπος της εργοδοσίας στο κρατίδιο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε πολλά ζητήματα, αλλά αφορμή για τη διακοπή των συνομιλιών υπήρξε η σύνδεση των επιδομάτων με τις ημέρες απουσίας λόγω ασθενείας. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, "οι δύο πλευρές όρθωσαν πολλά εμπόδια... επιχειρήσαμε ένα σλάλομ, αλλά πέσαμε".

Η προσπάθεια μεγάλων βιομηχανιών, όπως της "Μερσέντες - Μπενζ" και της "Φολκς Βάγκεν", να μειώσουν κατά 20% το επίδομα ασθενείας που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, είχε προκαλέσει μαζικές αντιδράσεις διαμαρτυρίας πριν από λίγο καιρό. Φαίνεται ότι η αποτυχία της εξεύρεσης λύσης όσον αφορά τη μισθολογική πολιτική στον ιδιωτικό τομέα της Γερμανίας αποτελεί προάγγελο νέων κινητοποιήσεων, εναντίον της αλλαγής πολιτικής που σχεδιάζουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του χώρου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ