Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζεται η απεργία, αυξάνονται τα οδοφράγματα

ΠΑΡΙΣΙ.-

Ανεβαίνει το θερμόμετρο των απεργιών στη Γαλλία, καθώς συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα και διευρύνεται η απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών. Οι μεγαλύτεροι αυτοκινητόδρομοι παραμένουν αποκλεισμένοι, οι ελλείψεις στα τρόφιμα και στα καύσιμα έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές και ο πέμπτος γύρος των συνομιλιών με την εργοδοσία έληξε άκαρπος, χτες τα ξημερώματα.

Αποφασισμένοι να συνεχίζουν μέχρι τέλους τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες φορτηγών. Ηδη οδοφράγματα έχουν στηθεί σε περισσότερα από 180 κομβικά σημεία κεντρικών αυτοκινητοδρόμων, με αποτέλεσμα να έχει, σχεδόν, παραλύσει η μεταφορά εμπορευμάτων από και προς τη Βρετανία, το Βέλγιο και τη Γερμανία. Εντελώς αποκλεισμένοι παραμένουν οι αυτοκινητόδρομοι προς τα λιμάνια του Καλέ και της Χάβρης, η υπόγεια σήραγγα της Μάγχης, η Λα Ροσέλ και η Σεν Ναζέρ στα δυτικά, η Λυών, η Γκρενόμπλ στα νοτιοανατολικά και το Κλερμόν - Φεράν στην Κεντρική Γαλλία.

Τόσο στη γαλλική πρωτεύουσα όσο και σε πολλές μεγάλες γαλλικές πόλεις έχουν αρχίσει να εξαντλούνται και τα τελευταία αποθέματα καυσίμων, ενώ σοβαρότατες ελλείψεις παρουσιάζονται ακόμα και σε πολλά από τα λεγόμενα "ευαίσθητα" είδη τροφίμων, όπως ψάρια και αγροτικά προϊόντα.

Η κατάσταση έχει αρχίσει να γίνεται εκρηκτική και δε λείπουν οι αψιμαχίες και οι σοβαροί τραυματισμοί. Ηδη το Σαββατοκύριακο ένας 15χρονος έχασε τη ζωή του, κοντά στην πόλη Καέν της Νορμανδίας, όταν ένα αυτοκίνητο προσπάθησε διά της βίας να περάσει ένα οδόφραγμα των απεργών. Επίσης, δύο άλλοι απεργοί τραυματίστηκαν σοβαρά στην προσπάθειά τους να σταματήσουν έναν αγρότη, που προσπάθησε να διασπάσει με το τρακτέρ του ένα άλλο οδόφραγμα στη Νορμανδία, τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Υποστήριξη από τα συνδικάτα και εσπευσμένη κυβερνητική παρέμβαση

Στο πλευρό των απεργών έχουν ταχθεί όλα τα εργατικά συνδικάτα, τα οποία προειδοποιούν με επέκταση των απεργιακών κινητοποιήσεων και σε άλλους κλάδους. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στις μεταφορές και στις αερομεταφορές ανακοίνωσαν ότι απεργούν σήμερα και αύριο τόσο σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους απεργούς ιδιοκτήτες φορτηγών όσο και για να προβάλουν τα δικά τους αιτήματα. "Οι ιδιοκτήτες φορτηγών πρέπει να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τον αγώνα μας και να καταφέρουμε να ακουστούμε ακόμα πιο δυνατά, αν θέλουμε η κυβέρνηση και η εργοδοσία να αποδεχτούν τα αιτήματά μας", δήλωσε κατηγορηματικά ο Αλέν Ρενό, εκπρόσωπος του κλάδου στο συνδικάτο της CGT.

Από την πλευρά της, η γαλλική κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, καθώς αυξάνονται οι ελλείψεις, αλλά και η δυσαρέσκεια των γειτονικών κυβερνήσεων, που παραπονούνται για την παρεμπόδιση της διακίνησης των εμπορευμάτων. Ο πέμπτος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα στους απεργούς και στην εργοδοσία έληξε άκαρπος τα ξημερώματα της Πέμπτης παρά τη μεσολάβηση εκπροσώπου της κυβέρνησης. Οι απεργοί επιμένουν στα αιτήματά τους: Αύξηση των αμοιβών τους, μείωση των ωρών εργασίας τους και μείωση του συνταξιοδοτικού ορίου από την ηλικία των 60 ετών στα 55. Ο υπουργός Εργασίας, Ζακ Μπαρό, κατέστησε σαφές ότι είναι μέγιστη αναγκαιότητα για την οικονομία της χώρας, αλλά και για τη διασφάλιση των εμπορικών της συναλλαγών με τις γείτονες χώρες, οι κινητοποιήσεις να λάβουν τέλος μέσα στο τρέχον 24ωρο, γι' αυτό και η κυβέρνηση "θα ασκήσει πιέσεις στην εργοδοσία". Παρ' όλα αυτά εκτιμάται ότι αν η κυβέρνηση Ζιπέ δεν προχωρήσει στην έγκριση ειδικών κονδυλίων, που θα διευκολύνουν την ικανοποίηση των αιτημάτων των ιδιοκτητών φορτηγών, οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα γενικευτούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεκάδες συλλήψεις απεργών στην Ισπανία (2008-06-12 00:00:00.0)
Απαντούν στην αδιαλλαξία με συνέχιση της απεργίας (2003-06-14 00:00:00.0)
Βία στα οδοφράγματα, συνομιλίες στο υπουργείο (1997-11-06 00:00:00.0)
Κλοιός οδοφραγμάτων (1997-11-04 00:00:00.0)
Με το κεφάλι ψηλά (1996-12-03 00:00:00.0)
Πληθαίνουν τα "μπλόκα" (1996-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ