Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Διαδηλώσεις και αναταραχές

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Σε απέραντο χώρο διαδηλώσεων διαμαρτυρίας έχει μετατραπεί το τελευταίο οκταήμερο το μεγαλύτερο μέρος της σερβικής πρωτεύουσας. Οι διαδηλώσεις στελεχών, οπαδών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και χιλιάδων φοιτητών τείνουν να πάρουν τη μορφή ενός "καθημερινού" φαινομένου πολιτικής κρίσης, με άγνωστες βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες προεκτάσεις...

Χτες, πλήθος χιλιάδων διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο του Δημοκρατικού Κόμματος στην πλατεία "Τεράζιε" του Βελιγραδίου, μιας που η Αστυνομία είχε απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις έξω από το κτίριο της Ομοσπονδιακής Βουλής. Τα "γνωστά" συνθήματα κατά του Προέδρου Μιλόσεβιτς ξανακούστηκαν από τα στόματα των διαδηλωτών, ενώ ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Τσίντζιτς, μίλησε στο πλήθος καλώντας το να κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις "κάθε μέρα" κατά "της υποκλοπής των ψήφων" από την κυβέρνηση Μιλόσεβιτς. "Εάν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς διατάξει την Αστυνομία να μας εμποδίσει θα υψώσουμε οδοφράγματα γύρω από το ελεύθερο έδαφός μας" είπε στους διαδηλωτές ο πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, το οποίο συμμετέχει με το Δημοκρατικό Κόμμα και τη Συμμαχία των Πολιτών στον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό "Ζάγιεντνο".

Νέες διαδηλώσεις έκαναν χτες και περίπου 30.000 φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", οι νεαροί διαδηλωτές έκαναν πορεία έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ φωνάζοντας φιλοαμερικανικά συνθήματα, όπως: "ΗΠΑ, ΗΠΑ, Θέλουμε αλλαγές"! Αξίζει να σημειωθεί ότι ώρες νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήριζε "απολύτως απαράδεκτη" την απόφαση της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς για τη μερική ακύρωση των αποτελεσμάτων της 17ης Νοέμβρη, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο "αναιρεί τον ισχυρισμό ότι η Σερβία είναι ένα κράτος που πορεύεται προς της δημοκρατία".

Παρόμοιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Σερβίας, ενώ απόμεναν ελάχιστες ώρες μέχρι το σημερινό άνοιγμα των κάλπεων σε 210 εκλογικά κέντρα του Βελιγραδίου για την επανάληψη της ψηφοφορίας των δημοτικών εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ