Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΕΙ
Μεγαλώνει η "λίστα" της απεργίας

Κάθε μέρα και ένα ΤΕΙ προστίθεται στη λίστα αυτών που το έκτακτο προσωπικό απεργεί

Αποφασισμένοι να μη δεχτούν την υποβάθμιση του θεσμού του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ είναι τα μέλη των Συλλόγων Εκτακτου και Ειδικού Προσωπικού των ΤΕΙ της χώρας. Με απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων των συλλόγων, έχει ξεκινήσει και κλιμακώνεται ένας συντονισμένος αγώνας. Ηδη βρίσκονται σε απεργία οι έκτακτοι των ΤΕΙ Κοζάνης και Σερρών, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Λάρισας, Ηρακλείου και Αρτας, ενώ κάθε μέρα προστίθεται και ένα ΤΕΙ. Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με την απεργία του έκτακτου εκπαιδευτικού και ειδικού προσωπικού στα ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας.

Οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του Διδακτικού Προσωπικού των ΤΕΙ και καλύπτουν πάγιες εκπαιδευτικές ανάγκες, διαμαρτύρονται για τα έντονα προβλήματα που δημιούργησε στον ήδη επιβαρυμένο κλάδο η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και ζητούν την άμεση αναστολή της. Η επίμαχη τροπολογία θίγει θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα καθώς περιορίζει τις ώρες διδασκαλίας για τους έκτακτους σε 10 ώρες τη βδομάδα, 2 μαθήματα και ένα μόνο τμήμα ενός ΤΕΙ, περιορίζει τη συμμετοχή στα όργανα του ΤΕΙ, χάνεται η ασφάλιση και το επίδομα ανεργίας το καλοκαίρι για τους περισσότερους, αύξησε τα προσόντα στις νέες προκηρύξεις θέσεων μόνιμου και έκτακτου προσωπικού, ενώ απαγορεύονται οι εκπαιδευτικές άδειες και οι άδειες ασθένειας.

ΠΚΣ: Στηρίζουμε τον αγώνα σας

Με τους έκτακτους του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης συναντήθηκε χτες το πρωί αντιπροσωπεία των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για κοινή δράση σπουδαστών - καθηγητών στη βάση των κοινών προβλημάτων. Η συνάντηση έγινε στο ΤΕΙ με πρωτοβουλία των ΠΚΣ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρόεδρος και η γραμματέας του Συλλόγου των εκτάκτων ενημέρωσαν αναλυτικά για τα αιτήματα και τα προβλήματά τους και συμφώνησαν πως πρέπει να υπάρξει κοινή δράση. Συγκεκριμένα, η γραμματέας του Συλλόγου κ. Δελησταύρου σημείωσε ότι οι ΠΚΣ είναι η πρώτη παράταξη σπουδαστών που πήρε τέτοια πρωτοβουλία και τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ εκπαιδευτικών και σπουδαστών όταν τα προβλήματα που τους καίνε είναι κοινά και τα αιτήματα έχουν στόχο την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των σπουδών στα ΤΕΙ.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Ανδρέας Κελίδης, μέλος των ΠΚΣ, δήλωσε: "Στηρίζουμε τον αγώνα του έκτακτου προσωπικού. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της γενικότερης πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στο χώρο της εκπαίδευσης. Μιας πολιτικής που και μέσα από την υποχρηματοδότηση οδηγεί σε υποβάθμιση των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, με στόχο την κατάργησή τους. Πιστεύουμε πως πρέπει να υπάρξει κοινή πάλη όλων των φορέων της εκπαίδευσης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, στα πλαίσια των επιλογών της ΕΕ, για ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ