Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η τραγωδία του πολέμου και οι νέοι

Δευτέρα βράδυ. Το θέατρο "Πολύτεχνο" κατάμεστο, κυρίως, από νεανικό κοινό, ανάμεσά του η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,ο Δημήτρης Γόντικας (μέλος του ΠΓ της ΚΕ), ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός,στελέχη της ΚΝΕ, ηθοποιοί και θεατρόφιλοι. Ο λόγος της συρροής αυτής ήταν η πρεμιέρα της "Πειραματικής Σκηνής",που δημιούργησε η "Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης" του Γιάννη Καλατζόπουλου,με"Το τέλος των Ατρειδών".Πρόκειται για ένα πρωτότυπο, πειραματικού χαρακτήρα, θέαμα, που απευθύνεται κυρίως σε μαθητές και νέους, με στόχο τη γνωριμία τους με το μυθολογικό κύκλο των Ατρειδών, όπως μας παραδίδεται από τον Ομηρο και τις επιμέρους δραματουργικές επεξεργασίες του από τον Ευριπίδη.

Το κείμενο του θεάματος είναι μια σύνθεση του διακεκριμένου, ειδικευμένου στον Ευριπίδη, πανεπιστημιακού δασκάλου και σκηνοθέτη Νίκου Χουρμουζιάδη.Μια σύνθεση αποσπασμάτων (μονολόγων, διαλόγων, χορικών) από τις τραγωδίες του Ευριπίδη "Ιφιγένεια εν Αυλίδι", "Τρωάδες", "Εκάβη", "Ηλέκτρα", "Ορέστης" και "Ιφιγένεια εν Ταύροις". Σύνθεση που αναδεικνύει το χρονο - χώρο και την αλληλουχία των μύθων που συνδέονται με τις τραγικές (ατομικές και συλλογικές) συνέπειες του Τρωικού Πολέμου.

Η παράσταση σκηνοθετήθηκε από τον Γιάννη Καλατζόπουλο,με τη μορφή σκηνικής και ερμηνευτικής "σπουδής" νέων ηθοποιών, με συνεχείς εναλλαγές τους στους επώνυμους ρόλους και στα χορικά. Η εκφραστική κίνηση, ο λόγος, οι φωνητικοί τόνοι, το "πέρασμα" κάθε ηθοποιού από το επώνυμο πρόσωπο (λ. χ. Κλυταιμνήστρα, Ιφιγένεια, Αγαμέμνων, Εκάβη, Κασσάνδρα, κ. ά. ) στον "απρόσωπο" χορό "καθορίζουν" και "καθορίζονται" από τη ζωντανή, τζαζ μουσική, που εκτελούν συγχρονισμένοι με τους ηθοποιούς τρεις νέοι μουσικοί.Οι συντελεστές αυτού του πολύ ενδιαφέροντος και νεανικού, θεατρικού πειράματος, που χειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό της πρεμιέρας, είναι και οι: Νίκος Αδελίνης (σκηνικά - κοστούμια), Ζέφη Μπαρτσώκα (κίνηση) και οι ηθοποιοί Γιάννης Τσικής, Εβίτα Παπασπύρου, Νίκος Νικολαϊδης, Γιάννης Καλατζόπουλος, Μαρία Χατζημιωαννίδου, Ελλη Λορέντη, Λίλιαν Παναγιωτοπούλου, Πόπη Μπαρκιά, Νίκος Μποτόπουλος,που καταθέτουν τις καλύτερες δυνάμεις τους.

Α. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ