Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ταξίδια" ελληνικού κινηματογράφου

Η "καρδιά" του ελληνικού κινηματογράφου δε χτύπησε μονάχα στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβρη. Τον ίδιο καιρό, στις μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές πρωτεύουσες, το ελληνικό σινεμά δίνει το δυναμικό του "παρών". Πολλές ελληνικές ταινίες, παλιότερων και νεότερων δημιουργών, παρουσιάζονται σε διεθνή κινηματογραφικά κέντρα. Ετσι, πρόσφατα, τελείωσε στην Ταινιοθήκη του Τορόντο,ένα αναδρομικό πρόγραμμα παρουσίασης 25 ελληνικών ταινιών, με έμφαση στο έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου και του Παντελή Βούλγαρη,που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον χιλιάδων θεατών. Ο Π. Βούλγαρης και ο Αντώνης Κόκκινος,προσκαλεσμένοι της Ταινιοθήκης, πήραν μέρος σε πολλές κινηματογραφικές εκδηλώσεις, παρουσίασαν τις ελληνικές ταινίες, συνομίλησαν με εκπροσώπους του Τύπου και απάντησαν σε ερωτήσεις.

Μετά το Τορόντο, οι ταινίες "Ακροπόλ" και "Τέλος εποχής" παρουσιάστηκαν στο φεστιβάλ του Σαν Λουί, όπου οι ελληνικές κοινότητες της πόλης και το φεστιβαλικό κοινό επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στους δύο σκηνοθέτες. Το "Ακροπόλ" προβλήθηκε στα φεστιβάλ του Λος Αντζελες και της Ουάσιγκτον και αμέσως μετά, ο σκηνοθέτης του βρέθηκε στο Μόναχο, όπου το Ελληνικό φιλμ φόρουμ, σε συνεργασία με το δήμο του Μονάχου και το "Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου", είχε οργανώσει προβολή του συνόλου της κινηματογραφικής του δουλιάς.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, ένας άλλος Ελληνας σκηνοθέτης, ο Νίκος Περάκης,είχε τη δική του τιμητική, αναδρομική παρουσίαση. Το πρόγραμμα αυτό του Μονάχου, που περιλαμβάνει και μια γενικότερη, αναδρομική παρουσίαση του ελληνικού κινηματογράφου, θα συνεχίσει το ταξίδι του στη Γερμανία και θα παρουσιαστεί στις Ταινιοθήκες σε Νυρεμβέργη, Αννόβερο, Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη, Ρέγκενσμπουργκ και Φρανκφούρτη.

Τέλος, στη Λατινική Αμερική, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της, η Ελληνική Ελεγεία,ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει 11 ελληνικές ταινίες με ισπανικούς υπότιτλους.

  • Υπενθυμίζουμε ότι στις 29/11, ξεκινούν οι προβολές των Ελληνικών Ταινιών Μεγάλου Μήκους που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.Στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Ελληνικός Κινηματογράφος '96" θα προβληθεί στις 2/12(6μ.μ.), η ταινία "Μαρία Ηλέκτρα" της Στέλλας Μπελέση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ