Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για χάρη του λαϊκού πολιτισμού

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα (ΠΛΙ) του Ναυπλίου, δημιούργημα, ψυχή και μεράκι της εκλεκτής σκηνογράφου - ενδυματολόγου Ιωάννας Παπαντωνίου,αφού - χάρη στην προσπάθεια της ιδρύτριάς του και τη συμπαράσταση του Διοικητικού Συμβουλίου και των εργαζομένων ή συνεργαζομένων μ' αυτό ειδικών επιστημόνων - διέφυγε τον κίνδυνο "να βάλει λουκέτο" λόγω της διακοπής της επιχορήγησής του από το ΥΠΠΟ επί ΝΔ και των "ψιχίων" που έκτοτε παίρνει, επαναβεβαιώνει τη σπουδαία συμβολή του στη διαφύλαξη και προβολή του λαϊκού μας πολιτισμού. Την επαναβεβαιώνει: Με πέντε σημαντικές εκδόσεις του. Με "επέκταση" του "Παιδικού Μουσείου" (που έχει δημιουργήσει στο Ναύπλιο) με εκθέσεις κειμηλίων του στο Αργος και τον Πύργο. Με συμμετοχή του σε ένα κοινοτικό πρόγραμμα συντήρησης υφάσματος και φορεσιάς. Με "ανακαίνιση" του κτιρίου και των εκθέσεων του μουσείου του στο Ναύπλιο, ενόψει των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιήσει το 1999, στα πλαίσια της 25ης επετείου του.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η Ι. Παπαντωνίου και άλλοι συντελεστές της επιστημονικής, εκδοτικής και εκθεσιακής δραστηριότητας του ΠΛΙ παρουσίασαν, με εντυπωσιακή σεμνότητα, παρά τη σοβαρότητα και ποιότητα της δουλιάς τους, τις νέες εκδόσεις του ιδρύματος. Πρόκειται για τους τόμους:

  • Παπαντωνίου Ιωάννα "Ελληνικές Τοπικές Ενδυμασίες" (τρίγλωσσο, με έγχρωμες φωτογραφίες), που παρουσιάζει συνοπτικά τον ενδυματολογικό χάρτη του ελληνικού ιστορικού γεωγραφικού χώρου. Ο τόμος αξιοποιεί τη συλλογή του Εθνικού Αρχείου Ελληνικής Παραδοσιακής Φορεσιάς,που δημιούργησαν το ΠΛΙ, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και το ΥΠΠΟ, επί υπουργίας Μ. Μερκούρη.
  • Παϊδούση - Παπαντωνίου Μικέ Γιόνα "Η Ερμιονίδα ανά τους αιώνας".Πρόκειται για μακρόχρονη, εικονογραφημένη έρευνα και συγκέντρωση υλικού για τη ζωή και τη λατρεία στην Ερμιονίδα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
  • "ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΑ - Αναφορά στην Ηπειρο" (τόμος 10ος). Ενδυματολογική, πιλοτική έρευνα, των Ι. Παπαντωνίου - Κλειώς Γκουγκουλή,με βάση το Αρχείο στο Πωγώνι,με την εποπτεία του αρχείου, αφιερωμένη στην Μ. Μερκούρη.
  • Καλκούνου Πόπη "Φτιάχνοντας το πουκάμισο".Πρόκειται για "καρπό" ενός εκπαιδευτικού προγράμματος του ΠΛΙ και του "Παιδικού Μουσείου" του για παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού, το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα "Μελίνα, εκπαίδευση και πολιτισμός".
  • Το ΠΛΙ το 1975 ξεκίνησε και τη δισκογραφική του δουλιά, με δύο δίσκους που περιέχουν ηχογραφημένα δημοτικά τραγούδια και χορούς από την Ελλάδα, σε επιμέλεια του μουσικολόγου Λ. Λιάβα. Οι δύο δίσκοι επανακυκλοφόρησαν σε ένα cd. Ολες οι εκδόσεις διατίθενται στο ΠΛΙ (Βασ. Αλεξάνδρου 1, 21100, Ναύπλιο), στα γραφεία του στην Αθήνα (Πλ. Βικτωρίας 3, 10434, τηλ. 8830.762) και στα καταστήματα "Κατάρτι" (Μαυρομιχάλη 9) και "Νμα" (Αριστείδου 130, Καλλιθέα).

Με τη φροντίδα του ΠΛΙ και ενίσχυση του Λυκείου Ελληνίδων (το ΥΠΠΟ από το 1991 διέκοψε τη χρηματοδότηση της έρευνας του Εθνικού Αρχείου Ελληνικής Παραδοσιακής Φορεσιάς!),το αρχείο θα στεγαστεί μόνιμα στο Μουσείο της Ιστορίας του Ελληνικού Ενδύματος (Δημοκρίτου 7) και θα είναι ανοιχτό στους ερευνητές.

Το ΠΛΙ συμμετέχει στο κοινοτικό πρόγραμμα "Ραφαέλ" για τη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, με ένα ετήσιο, διεπιστημονικό πρόγραμμα επιμόρφωσης για τη συντήρηση του υφάσματος και της φορεσιάς, που θα γίνει στην Ελλάδα, στην Αγγλία, στη Ρουμανία και τη Σουηδία.

Το 1999, με τα 25χρονα του ΠΛΙ, θα παρουσιαστεί η έκθεση "Καλλιέργεια, Παραγωγή, Επεξεργασία και Εφαρμογή των Φυσικών Υφαντικών Υλών"στο νέο χώρο του ΠΛΙ στο Αργος, τους Στρατώνες Καποδίστρια, που παραχώρησε ο Δήμος Αργους. Θα παρουσιαστεί νέα έκθεση στο Μουσείο του Ναυπλίου με θέμα το παιδί, θα γίνουν εκδηλώσεις ψυχαγωγίας, θα γίνει Διεθνές Συνέδριο Ενδυματολογίας (στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και το Ναύπλιο, εκθέσεις φορεσιών και ίσως το "όνειρο" της Ι. Παπαντωνίου, ένα υπερθέαμα για την ιστορία του ελληνικού παραδοσιακού ενδύματος.

Κι ενώ η δράση του ΠΛΙ αποτελεί πρότυπο προσφοράς για το λαϊκό πολιτισμό μας, οι περιβόητοι "χορηγοί" αδιαφορούν, καθώς αυτοί "στηρίζουν μόνο ό,τι περιστρέφεται γύρω από το Μέγαρο Μουσικής", επισήμανε η Ι. Παπαντωνίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ